
Tudi to je človeštvo
Moto letošnje svetovne razstave v Milanu je Nahraniti planet, energija za življenje. Ob obisku Expa si boste um in duha nahranili predvsem z drugačnim, posebnim, novim, neverjetnim.
Svetovna razstava ali skrajšano Expo je vsakič znova nekaj enkratnega in neponovljivega, saj se na njej predstavljajo dosežki človeštva, zgodbe za prihodnost, na zadnjih nekaj razstavah pa se v prvi vrsti odslikavajo tudi raznolikosti med posameznimi narodi in kulturami. S prve svetovne razstave 1851 je Crystal palace v Londonu, za svetovno razstavo leta 1889 v Parizu je bil zgrajen Eiffelov stolp, spomin na razstavo leta 1958 v Bruslju je Atomium ... Razstavo, ki v sodobnem času traja pol leta, v različnem časovnem zaporedju pripravijo v drugi državi. Po letu 1906 je tokrat spet v Milanu.
Ker se Expo v prihodnjih letih spet oddaljuje od Slovenije (2017 bo v Astani v Kazahstanu, 2020 pa v Dubaju v Združenih Arabskih Emiratih), je enkratna priložnost še do konca oktobra obiskati veliko Milansko razstavišče. Privližno šest ur vožnje do parkirišča izven Milana, od koder na Expo brezplačno vozijo avtobusi, ob dnevni vstopnici za slabih štirideset evrov in svet v malem bo pred vami. Na tokratni razstavi se v različnih paviljonih, bodisi posebej zgrajenih objektih milijonskih vrednosti ali pa v instantnih razstaviščnih stavbah, predstavlja 142 držav, iz bivše Jugoslavije le Slovenija.
Kje začeti? Nasvet bi se glasil kjerkoli, vse je zanimivo. Slovenci bomo ogled začeli kar v našem, slovenskem. Brez prevelike gneče, z nekaj minut čakanja, se Slovenija predstavlja pod geslom Zelena, Aktivna, Zdrava. Obiskovalcem pokažemo najboljše, kar imamo, neokrnjeno naravo, ki nam daje tako sol v piranskih solinah, kot izvrsten med ter termalne vrelce. Tu so najuspešnejša imena iz gospodarstva, znanilci naše tehnologije in znanja, predstavljajo pa se tudi posamezne regije. Seveda so obiskovalcem na voljo tudi naši kulinarične posebnosti kot potica, kranjska klobasa, gibanica, šmorn ...
Seveda nam je še bolj zanimiv ostali svet, od razkošno opremljenih paviljonov arabskih in z nafto bogatih držav, na vstop v katere je predvidoma potrebno čakati, do paviljonov afriških in nekaterih azijskih držav, ki predvsem predstavljajo svojo kulturo in prodajajo njihove značilne izdelke, in vseh nekje vmes, ki so svoje predstavitve gradili predvsem na inovativnosti. Turki z zanimivimi predstavitvami svoje zgodovine, kulinarike, začimb, umetnosti, pri Špancih je moč sodelovati v interaktivni kuhinji, Poljaki nam sporočajo, da so dežela najboljših jabolk, Belgijci pa predstavljajo nov sistem pridelovanja hrane „Aquaponic“, ki združuje akvakulturo (gojenje vodnih živali kot na primer rib ali rakcev v akvariju) z hidroponiko (gojenje rastlin v vodi) v simboličnem okolju. Izločki gojenih živali skozi določene postopke postanejo hranila za rastline. Lahko si ogledate solate naše prihodnosti. Kljub temu, da bo en dan za temeljit ogled Expa premalo, ga lahko vidite veliko.