Limonin kolač z breskvami
Že ko pomislim na besedo kolač, se mi zasvetijo oči. Jasno je, da gre za nekaj okusnega in čemur se ni moč upreti. Obstaja morje različic kolačev. V tem času se prileže limonin kolač, ki mu sočnost dajo breskve, jogurt pa svežino. Piko na i dodajo še mandljevi lističi, ki poskrbijo za hrustljavost.
Za pripravo limoninega kolača z breskvami potrebujemo: 300 g moke, 200 g sladkorja, 250 g čvrstega jogurta, 3 jajca, 1 limono, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 250 g breskev (približno dve večji breskvi), 180 ml olja.
Rumenjake in beljake ločimo ter beljake stepemo v trd sneg. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Limono dobro operemo (najbolje pod vročo vodo), osušimo ter limonino lupinico naribamo med moko. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jogurt ter sok polovice limone in dobro premešamo. Med rumenjakovo zmes najprej primešamo polovico mešanice iz moke, prilijemo olje in primešamo še preostalo moko. Vse skupaj z mešalnikom dobro premešamo. Dodamo sneg in maso narahlo premešamo. Breskve narežemo na majhne koščke (približno centimeter velike) ter jih vmešamo v maso. Model za kolač namastimo z oljem in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kolač pečemo v pečici 35–40 minut na 180 °C. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo z limoninim ledom in potresemo z mandljevimi lističi.
Nasvet: Kolač je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in na njem ni nobenega sledu kolača. Za boljšo aromo med maso vmešamo še limonin sladkor ali kakšno kapljico limonine arome.
Mandljeve lističe lahko po želji tudi prepražimo. Te stresemo na segreto ponev ter jih pražimo približno dve minuti, da lepo zarumenijo.
Za pripravo limoninega ledu potrebujemo: 100 g sladkorja v prahu in 4 žlice limoninega soka. Z limoninim sokom prelijemo sladkor in dobro premešamo.