Limonin kolač z breskvami

Že ko pomislim na besedo kolač, se mi zasvetijo oči. Jasno je, da gre za nekaj okusnega in čemur se ni moč upreti. Obstaja morje različic kolačev. V tem času se prileže limonin kolač, ki mu sočnost dajo breskve, jogurt pa svežino. Piko na i dodajo še mandljevi lističi, ki poskrbijo za hrustljavost.

Za pripravo limoninega kolača z breskvami potrebujemo: 300 g moke, 200 g sladkorja, 250 g čvrstega jogurta, 3 jajca, 1 limono, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 250 g breskev (približno dve večji breskvi), 180 ml olja.

Rumenjake in beljake ločimo ter beljake stepemo v trd sneg. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Limono dobro operemo (najbolje pod vročo vodo), osušimo ter limonino lupinico naribamo med moko. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Dodamo jogurt ter sok polovice limone in dobro premešamo. Med rumenjakovo zmes najprej primešamo polovico mešanice iz moke, prilijemo olje in primešamo še preostalo moko. Vse skupaj z mešalnikom dobro premešamo. Dodamo sneg in maso narahlo premešamo. Breskve narežemo na majhne koščke (približno centimeter velike) ter jih vmešamo v maso. Model za kolač namastimo z oljem in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kolač pečemo v pečici 35–40 minut na 180 °C. Pečen kolač ohladimo ter ga prelijemo z limoninim ledom in potresemo z mandljevimi lističi.

Nasvet: Kolač je pečen, ko vanj zapičimo zobotrebec in na njem ni nobenega sledu kolača. Za boljšo aromo med maso vmešamo še limonin sladkor ali kakšno kapljico limonine arome.

Mandljeve lističe lahko po želji tudi prepražimo. Te stresemo na segreto ponev ter jih pražimo približno dve minuti, da lepo zarumenijo.

Za pripravo limoninega ledu potrebujemo: 100 g sladkorja v prahu in 4 žlice limoninega soka. Z limoninim sokom prelijemo sladkor in dobro premešamo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Na Kmetiji zadnje priprave pred snemanjem

Na Mrzlem vrhu nad Žirmi v teh dneh potekajo še zadnje priprave pred začetkom snemanja nove sezone resničnostnega šova Kmetija.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 29. julij 2021 / 16:13

Urejajo varne šolske poti

Občina Kamnik varne šolske poti to poletje ureja v Šmartnem v Tuhinju in v Nevljah.

Zanimivosti / četrtek, 29. julij 2021 / 16:07

Mojster karateja, zaljubljen v biologijo

Šestnajstletni Mitja Dobovišek s Slovenskega Javornika je nedavno postal mojster karateja, saj je pridobil črni pas, 1. DAN. Ob tem pa si je že začrtal tudi poklicno pot, saj ga je povsem prevzela bio...

Železniki / četrtek, 29. julij 2021 / 16:02

Odkrili spominsko ploščo Antonu Ramovšu

V nedeljo so na stavbi, kjer ima prostore Krajevna skupnost Dolenja vas, odkrili in blagoslovili spominsko ploščo Antonu Ramovšu, geologu, paleontologu, stratigrafu in častnemu občanu občine Železniki...

Bohinj / četrtek, 29. julij 2021 / 16:02

Urejajo avtobusno postajališče

Studor – Pod vasjo Studor so začeli pripravljalna dela za ureditev avtobusnega postajališča ob državni cesti. Postajališče bo na eni strani ceste, dvosmerno z nadstrešnico za potnike.

Jezersko / četrtek, 29. julij 2021 / 14:18

Pohod k lehnjakotvornemu izviru

Če imajo v Zgornjesavski dolini Zelence, potem se Jezerjani s svojim lehnjakotvornim izvirom z lahkoto kosajo s to tako pri domačinih kot tujcih priljubljeno naravno znamenitostjo.