V Sloveniji je največ porok maja, junija in avgusta. / Foto: Tina Dokl

Več porok, a tudi več razvez

Lani je bilo v Sloveniji več sklenitev zakonskih zvez in tudi več razvez kot leto prej, bilo pa je tudi doslej največ sklenitev istospolnih partnerskih zvez. V občini Gorenja vas - Poljane lani ni bilo niti ene razveze.

Kranj – Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v Sloveniji lani sklenjenih 6571 zakonskih zvez ali za 5,1 odstotka več kot leto prej. Največ je bilo sklenjenih maja, junija in avgusta (po več kot tisoč), najmanj pa januarja (manj kot dvesto). Ženini, ki so se prvič poročali, so bili v povprečju stari enako kot leto prej – 31,6 leta, pri nevestah pa se je povprečna starost v enem letu še nekoliko zvišala, z 29,2 na 29,4 leta. Približno štiri petine zakonskih zvez je bilo sklenjenih med slovenskimi državljani, pri ostalih pa je bilo »mešano« ali sta bila oba, ženin in nevesta, tuja državljana. Pri 635 porokah je bil ženin državljan Slovenije, nevesta pa državljanka kake tuje države, največkrat Bosne in Hercegovine. Pri 603 porokah je nevesta, državljanka Slovenije, sklenila zakonsko zvezo z ženinom, ki je bil državljan kake tuje države, med njimi so bili najštevilčnejši državljani Bosne in Hercegovine. Lani je bilo v Sloveniji registriranih tudi doslej največ istospolnih partnerskih skupnosti – 27, od tega 14 med moškima in 13 med ženskama.

Razvez zakonskih zvez je bilo lani 2469, kar je pet odstotkov več kot leto prej. Mož je bil ob razvezi povprečno star 45,9 leta, žena pa 42,9 leta. Sedemnajst zakonskih zvez je bilo razvezanih že v prvem letu zakona, v povprečju pa so potlej razvezani vztrajali v zakonu dobrih štirinajst let. V polovici zakonskih zvez ob razvezi ni bilo vzdrževanih otrok, v preostalih pa je bilo 1909 otrok. Približno tri četrtine vseh vzdrževanih otrok je bilo dodeljenih materi, preostali pa obema staršema ali samo očetu.

In kako je bilo na Gorenjskem? Največ zakonskih zvez so glede na število prebivalcev sklenili v občinah Jezersko, Vodice, Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Jesenice, Železniki in Mengeš, najmanj pa v občinah Gorje, Bohinj in Trzin. Med 27 občinami s širšega gorenjskega območja je bila občina Gorenja vas - Poljane lani edina brez razvezane zakonske zveze, v občinah Jezersko in Moravče pa je bila le po ena. Največ razvez je bilo glede na število prebivalcev v občinah Žiri, Trzin, Radovljica in Jesenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 24. maj 2011 / 07:00

Triglavani še v Stožice

Nogometaši Triglava Gorenjske so po zmagi z Gorico krog pred koncem prvenstva napredovali na osmo mesto, ki zagotavlja obstanek v ligi.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 28. junij 2012 / 07:00

Na vasi se je dogajalo

Dvajsetmetrski štrudelj, stojnice domače in umetnostne obrti, panoramska vožnja z Veselim Janezom, nastopi domačih kulturnikov ... in še mnogo več se je dogajalo v Naklem v počastitev občinskega prazn...

Mularija / četrtek, 28. junij 2012 / 07:00

Pižama - nagrada za ločevanje odpadkov

Pred kratkim je šolski center Škofja Loka obiskal stand-up komik Boštjan Gorenc 2 Pižama in z dozo smeha nagradil dijake Srednje šole za lesarstvo, ki so v letošnjem šolskem letu že drugič zapored osv...

Avtomobilizem / četrtek, 28. junij 2012 / 07:00

Samozavest v nahrbtniku

Hyundai pošilja na ceste še kombijevsko različico modela i30.

GG Plus / četrtek, 28. junij 2012 / 07:00

Vsi so zmagovalci ločevanja

V akciji Goodyear Dunlop Sava Tires Pozor(!)ni za okolje v štirih občinah je letos sodelovalo deset srednjih šol oziroma več kot šest tisoč dijakov. Priznanje si zaslužijo vsi sodelujoči, najboljši pa...

Zanimivosti / četrtek, 28. junij 2012 / 07:00

K`k je zamorc pršu v lošk` grb

Osrednja zgodba letošnjega zgodovinskega festivala Historial 2012 v Škofji Loki je bila povezana z občinskim grbom in kako se je v njem znašel zamorec s krono.