Vodji koroških in gorenjskih kriminalistov (z leve) Gottlieb Türk in Primož Donoša / Foto: Primož Pičulin

Heroin dostavljali v Celovec

V skupni preiskavi so gorenjski kriminalisti in njihovi kolegi z avstrijske Koroške odkrili dobro organizirano združbo, ki je iz Slovenije v Avstrijo tihotapila predvsem heroin.

Kranj – Gorenjski kriminalisti so v sodelovanju s koroškimi kolegi konec prejšnjega tedna z več hišnimi preiskavami končali obsežno in dalj časa trajajočo mednarodno kriminalistično preiskavo zoper dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let intenzivno ukvarjala s preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog, predvsem heroina, kokaina in marihuane, iz Slovenije na avstrijsko Koroško. Obe kriminalistični policiji sta 16. julija izvedli skupno 17 hišnih preiskav v obeh državah, pri tem zasegli tudi kilogram heroina in nekaj druge droge, pri nekaterih slovenskih osumljencih tudi predmete, ki najverjetneje izvirajo iz premoženjskih kaznivih dejanj, njihov izvor pa še ugotavljajo. K preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kranju so pripeljali tri osebe, za dve je bil odrejen pripor, dve osebi sta bili istočasno priprti tudi v Avstriji. V celotni preiskavi so gorenjski kriminalisti obravnavali devet oseb, ki naj bi storile najmanj 26 kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, avstrijski kriminalisti pa okoli 40 oseb.

V preiskavi so kriminalisti po besedah vodje Sektorja kriminalistične policije PU Kranj Primoža Donoše ugotovili, da so se osumljenci, stari med 20 in 30 let, v vseh primerih gre za brezposelne osebe in večinoma povratnike, z drogo oskrbovali pri 29-letnemu Ljubljančanu, ki je s 27-letnim Tržičanom vodil kriminalno združbo. Organizatorja sta za prevoz droge uporabljala člane svoje družbe, vsi so državljani Slovenije, ki so drogo preko meje prevažali z avtomobili nižjega in srednjega cenovnega razreda. Gorenjski kriminalisti so se v preiskavo vključili marca, ko so avstrijski kriminalisti v Celovcu zaradi prodaje enega kilograma heroina prijeli slovenskega in avstrijskega državljana. Avstrijca, ki je bil naročnik droge, so tedaj priprli, a je s kriminalnimi aktivnostmi nadaljeval kar iz zapora in se s slovenskimi organizatorji dogovarjal za nove pošiljke prepovedanih drog. »Do marca letos je za organizacijo in izvedbo transporta droge iz Ljubljane preko Tržiča v Celovec ter financiranje skrbel slovenski del združbe, po aretaciji avstrijskega naročnika pa so se slovenski člani zaradi bojazni po razkritju potuhnili, transport pa je prevzel avstrijski del združbe,« je razložil Donoša.

Droga je bila namenjena nadaljnji ulični preprodaji na avstrijskem Koroškem, od leta 2012 pa so na ta način preprodali najmanj 50 kilogramov heroina, za kar so v Avstriji iztržili okoli milijon evrov, ter neugotovljene količine kokaina in marihuane, je razkril vodja koroškega kriminalističnega urada Gottlieb Türk. Kot je dodal, tokratna preiskava ni bila prva skupna, saj so od leta 2011 avstrijski varnostni organi na podlagi podatkov slovenskih preiskovalcev odvzeli prostost številnim dobaviteljem prepovedanih drog – večinoma Avstrijcem. Med letoma 2011 in 2012 so tako avstrijski kriminalisti zasegli okoli pet kilogramov heroina, nekaj sto gramov kokaina in več kilogramov konoplje. Leta 2012 so prostost odvzeli tudi slovenskima državljanoma, ki sta bila prijeta z več 100 gramov heroina in kokaina ter tremi kilogrami konoplje. Oba prijeta sta intenzivno sodelovala s hudodelskimi združbami z avstrijske Koroške. Istega leta so Avstrijci v sodelovanju s slovensko policijo obravnavali tudi Slovenca, ki je igral ključno vlogo pri tihotapljenju okoli 10 kilogramov heroina, leto kasneje pa so zaradi drog obravnavali še okoli 12 oseb, ki naj bi tihotapili več kot šest kilogramov heroina, okoli šest kilogramov konoplje in nedoločeno količino kokaina. Vsa droga je prišla iz Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 23. julij 2022 / 22:16

Šibek potres v bližini Brezij

Brezje – Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v torek ob 13.37 v bližini Brezij zabeležili potres magnitude 1,7. Potres so čutili posamezni prebivalci naselij Vrbnje, Zgornje Vetrno i...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:33

Monokromatski univerzumi

V Galeriji Atrij v Tržiču se z razstavo Črno in belo – Zvok zapis slika predstavlja akademska umetniška ustvarjalka Breda Sturm.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:26

Zaradi energetskih obnov dela čez glavo

V podjetju Jelovica so ta čas polno zasedeni, saj poteka več energetskih sanacij javnih stavb, povečujejo se tudi energetske obnove individualnih stanovanjskih hiš, vse več je tudi povpraševanja stran...

Kronika / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:10

Heroin dostavljali v Celovec

V skupni preiskavi so gorenjski kriminalisti in njihovi kolegi z avstrijske Koroške odkrili dobro organizirano združbo, ki je iz Slovenije v Avstrijo tihotapila predvsem heroin.

GG Plus / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:09

V Ameriki je drugače

V začetku julija se je za mesec dni na dopust v domače Begunje iz Amerike, kjer je profesor na Univerzi Wyoming, vrnil dr. Domen Novak.

Razvedrilo / ponedeljek, 27. julij 2015 / 15:03

Poplava kuharskih oddaj

Čeprav je poletje v polnem razmahu, bo jesen tu, kot bi mignil, televizijci pa že napovedujejo nova dejanja preverjenih resničnostnih šovov in pa tudi kakšno novo televizijsko oddajo. Teh je največ na...