Upravljavci smučišč opozarjajo na strpno in varno smučanje, še posebno pozornost pa je treba nameniti smučarjem s posebnimi potrebami, saj se med rekreativnimi smučarji po smučinah spustijo tudi slepi, ki so posebej označeni z odsevnimi jopiči.

Objestnost nevarna tudi na smučišču

Ob preventivni prireditvi v Kranjski Gori pristojni ugotavljajo, da je nesreč na slovenskih smučiščih še vedno preveč. Minister Zalar opozarja predvsem na pomen smučarskega znanja.

Kranjska Gora - "Varna smuka naj bo užitek, da pa to bo, moramo najprej znati smučati, zato poudarjamo predvsem pomen tehnike smučanja. Z dobrim znanjem smučanja se lahko tudi izognemo nesreči," je minuli petek na preventivni prireditvi Le varna smuka je užitek poudaril minister za pravosodje in notranje zadeve Aleš Zalar. Kot je še dodal minister, se na naših smučiščih še vedno zgodi preveč nesreč. Tako se je lani na smučiščih poškodovalo skoraj 1200 smučarjev, od tega 69 huje, dva pa sta celo umrla. Kot še napovedujejo na policiji, bodo tudi letos opravljali poostrene nadzore na smučiščih, tudi v smeri nadzora nad alkoholiziranimi smučarji. "Namen teh akcij ni represija, temveč želja po ozaveščanju vseh, ki radi smučajo, naj se spustijo s strmin na način, s katerim nikogar ne ogrožajo," zaključuje Zalar.

Po besedah člana izvršilnega odbora Smučarske zveze Slovenije Janeza Dekleve si tudi oni želijo dvigniti raven obnašanja na smučiščih: "Pomembno je, da smo na smučiščih obzirni in se prilagodimo tako boljšim kot slabšim smučarjem. Te akcije k temu veliko pripomorejo, zato upamo, da se bodo nadaljevale tudi pod novo vlado."

"Večjih težav na našem smučišču ni, smo družinsko smučišče oziroma smučišče za začetnike, tako v letošnjem letu beležimo 28 poškodb, kar je relativno malo, vendar je vsaka poškodba odveč," dodaja predstavnica RTC Žičnic Kranjska Gora Klavdija Gomboc. Slednja smučarje začetnike poziva, naj si priskrbijo učitelje, ki jih bodo varno popeljali skozi prve zavoje.

Po informacijah policistov in smučarskih nadzornikov med najpogostejšimi vzroki nesreč, tudi tistih s hujšimi posledicami, ostajata neprilagojena hitrost in objestnost. Policisti sicer na smučiščih obravnavajo le nesreče s hudimi telesnimi poškodbami, pojasnjuje pomočnik komandirja policijske postaje Kranjska Gora Damjan Lepoša in dodaja, da je teh v Kranjski Gori zaradi narave smučišča na srečo sorazmerno malo, malo pa je tudi alkohola na smučišču, saj so lani ujeli le enega alkoholiziranega smučarja. Največ pristojnosti za varnost na smučiščih imajo smučarski nadzorniki, ki nadzorujejo spoštovanje smučarskih pravil FIS, kot najresnejši ukrep pa uporabljajo odvzem vozovnice. Po besedah Mihe Kokalja, smučarskega nadzornika v Kranjski Gori, večinoma smučarji nadzornike sprejemajo dobro, največkrat pa proti njim ukrepajo ravno zaradi neprilagojene hitrosti ali objestnosti.

Ravno v času preventivne prireditve se je na smučišču v Kranjski Gori zgodila nesreča s sumom na hudo poškodbo. Vzrok nesreče je bil trčenje dveh smučarjev, povzročitelj pa je po nesreči pobegnil. 23-letno smučarko, pri kateri so po nekaterih neuradnih informacijah sumili celo na poškodbo medenice, so prepeljali v bolnišnico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 15. julij 2007 / 07:00

Obračun po dejanski porabi

Ogrevanje na Planini so doslej obračunavali po kvadratnem metru, sedaj pa so storili prvi korak k obračunavanju po dejanski porabi. Doslej so bile cene enotne, sedaj bo 63 različnih, kolikor je toplot...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Smučar tekač, kam na sneg?

Mi, dolinci, ne vemo, da je sneg nad nami. Mi, dolinci, smučarji tekači, ne moremo celo zimo čakati, da nas sneg obišče, ampak ga moramo sami obiskati.

Gospodarstvo / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 26. de...

Prosti čas / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Goran Vojnović na obisku v Kranju

V januarju v Klubu študentov Kranj pričenjajo serijo literarnih večerov, ki bodo potekali v kranjski Layerjevi hiši. Na prvem literarnem večeru v danes, 1...

Kranjska Gora / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Uredili parkirišče za avtodome

Kranjska Gora - Tik pred prazniki so v Kranjski Gori pod žičnicami uredili tudi parkirišče za avtodome. Zemljišče zanj je prispevala občina, območje, na katerem je prostora za pr...

Kronika / četrtek, 12. januar 2012 / 07:00

Objestnost nevarna tudi na smučišču

Ob preventivni prireditvi v Kranjski Gori pristojni ugotavljajo, da je nesreč na slovenskih smučiščih še vedno preveč. Minister Zalar opozarja predvsem na pomen smučarskega znanja.