V pričakovanju maja

Načrt je izklesan, maja v Prago! Začudenja, ugovori: Pa saj si bila že tolikrat ... Ja, zdaj imam poseben vzrok! Seveda ga je treba pojasniti. Na razglednici iz 2010 znamka za 12 čeških kron. Na njej markantna gospa zrelih let, v ozadju za njo pa porcelanast črnilnik z gosjim peresom. Ob robu M. D. Rettigova (1785– 1845). Je to kakšna pisateljica, ki je ne poznam?! Ob dišeči kavi odjadram na splet. Ja, je tudi pisateljica; pisala je sentimentalne zgodbe, preproste pesmi in gledališke igre, češko pa se je naučila šele pri osemnajstih, saj je odraščala v nemško govoreči družini. Poročila se je z velikim patriotom in pisateljem Janom Alojzijem Rettigom in se tudi sama aktivno vključila v češko narodno buditejsko gibanje. Kot je bilo tedaj v navadi, je krstnemu imenu Magdalena dodala še češko ime Dobromila, njen mož pa si je nadel še ime Sudiprav. Očarlljiva so njena pisma, ki jih je pisala v verzih in k takemu načinu pisanja vzpodbujala tudi prijatelje. Od njenih enajstih otrok so preživeli le trije. Bolj kot pisateljico pa jo danes cenijo kot začetnico češke gastronomije, saj je 1826 izdala knjigo »Domácí kuchařka« (Domača kuharica), ki pa je bila namenjena predvsem srednjemu sloju. Za današnji čas je hudo kalorična ... Ponatiskovali so jo celih sto let in jo je še danes najti v številnih čeških gospodinjstvih. Odkrijem tudi njen rojstni kraj Všradice, kjer so obnovili staro baročno kaščo, odprli muzej gospe Dobromile in galerijo, a ker brskam še naprej, zadenem točno v sredino tarče. Original »Domače kuharice« je nikjer drugje kot v Gastronomskem muzeju, ki so ga lani odprli na Jakupovski 12, v starem delu Prage. Gastronomija od srednjega veka do sodobnosti, vštevši vsa velika in pomembna imena. Za predokus potovanja najdem v sodobni češki kuharici zelo znano juho in za aperitiv ponudim beton.

Beton

(becherovka in tonik)

Za 1 osebo: 4 cl becherovke, 1 cl limoninega soka, 2 cl tonika

V kozarec damo kocke ledu, nalijemo nanje liker, limonin sok in tonik ter rahlo premešamo.

Kulajda

(Češka gobova juha – ena od različic)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g masla, 1 čebulo, 30 g suhih gob ali 300 g svežih gob, 5 velikih krompirjev, sol, kumino po okusu, 1 lovorov list, 250 ml kisle smetane, 1 ravno žlico mehe moke, beli poper, kis ali limonin sok, sesekljan koprc, 4 jajca.

Gobe očistimo s čopičem in jih narežemo na lističe. Če uporabimo suhe, jih namakamo vsaj 1 uro in vodo, v kateri so se namakale, prihranimo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Segrejemo maslo in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo gobe, da spustijo vodo, in zalijemo z litrom vode ter dodamo krompir in vse začimbe. (Če uporabimo suhe, dodamo tudi vodo, v kateri so se namakale.) Pokrijemo in kuhljamo okoli 20 minut, dokler ni krompir kuhan.

V 1 dl vode zmešamo 1 ravno žlico moke, kislo smetano in dodamo juhi. Dosolimo, popramo, prilijemo brizg kisa ali limoninega soka. Prevremo. Juho nalijemo v krožnike, potresemo s koprcem in dodamo v vsako zakrknjeno kuhano jajce.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 4. avgust 2008 / 07:00

Na ladjo

Finci so se na ladjo odpravili s škatlami alkohola.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 31. avgust 2019 / 12:08

Praznik idrijskih žlikrofov

V soboto je bilo v Idriji živahno. Mesto je gostilo tradicionalni Praznik idrijskih žlikrofov. Sicer jo je v poznih popoldanskih urah organizatorjem vseeno zagodlo vreme, a to ni kaj velik...

Zanimivosti / sobota, 31. avgust 2019 / 11:45

Zastoji so nesprejemljivi

Zaradi del na gorenjski avtocesti in obleganja gorenjskih turističnih krajev smo priča vsakodnevnim tudi večkilometrskim zastojem, ki največ težav povzročajo domačinom. Prebivalce Bleda in...

Nasveti / sobota, 31. avgust 2019 / 11:43

Skrivnosti pod pepelom, II.

Plinij mlajši, pravnik, govornik, politik, visoki uradnik in pisatelj (ok. 62–ok. 113) je bil prvi, ki je natančno opisal vulkanski izbruh in njegove posledice.

Slovenija / sobota, 31. avgust 2019 / 11:07

Pomoč študentskim družinam

Fundacija Študentski tolar, ustanova Študentske organizacije univerze (ŠOU) v Ljubljani, si prizadeva pomagati študentom v stiski, zato so tudi letos objavili razpis za denarno pomoč, namenjeno štu...

Mularija / sobota, 31. avgust 2019 / 11:06

Pesniška zbirka Glorije Sušnik

Kranj – Izšla je pesniška zbirka 1000 in 1 barva sveta mlade, nadarjene vsestranske ustvarjalke Glorije Sušnik iz Kranja, ki je ob zaključku šolanja na OŠ Simona Jenka prejela zlato plaket...