V pričakovanju maja

Načrt je izklesan, maja v Prago! Začudenja, ugovori: Pa saj si bila že tolikrat ... Ja, zdaj imam poseben vzrok! Seveda ga je treba pojasniti. Na razglednici iz 2010 znamka za 12 čeških kron. Na njej markantna gospa zrelih let, v ozadju za njo pa porcelanast črnilnik z gosjim peresom. Ob robu M. D. Rettigova (1785– 1845). Je to kakšna pisateljica, ki je ne poznam?! Ob dišeči kavi odjadram na splet. Ja, je tudi pisateljica; pisala je sentimentalne zgodbe, preproste pesmi in gledališke igre, češko pa se je naučila šele pri osemnajstih, saj je odraščala v nemško govoreči družini. Poročila se je z velikim patriotom in pisateljem Janom Alojzijem Rettigom in se tudi sama aktivno vključila v češko narodno buditejsko gibanje. Kot je bilo tedaj v navadi, je krstnemu imenu Magdalena dodala še češko ime Dobromila, njen mož pa si je nadel še ime Sudiprav. Očarlljiva so njena pisma, ki jih je pisala v verzih in k takemu načinu pisanja vzpodbujala tudi prijatelje. Od njenih enajstih otrok so preživeli le trije. Bolj kot pisateljico pa jo danes cenijo kot začetnico češke gastronomije, saj je 1826 izdala knjigo »Domácí kuchařka« (Domača kuharica), ki pa je bila namenjena predvsem srednjemu sloju. Za današnji čas je hudo kalorična ... Ponatiskovali so jo celih sto let in jo je še danes najti v številnih čeških gospodinjstvih. Odkrijem tudi njen rojstni kraj Všradice, kjer so obnovili staro baročno kaščo, odprli muzej gospe Dobromile in galerijo, a ker brskam še naprej, zadenem točno v sredino tarče. Original »Domače kuharice« je nikjer drugje kot v Gastronomskem muzeju, ki so ga lani odprli na Jakupovski 12, v starem delu Prage. Gastronomija od srednjega veka do sodobnosti, vštevši vsa velika in pomembna imena. Za predokus potovanja najdem v sodobni češki kuharici zelo znano juho in za aperitiv ponudim beton.

Beton

(becherovka in tonik)

Za 1 osebo: 4 cl becherovke, 1 cl limoninega soka, 2 cl tonika

V kozarec damo kocke ledu, nalijemo nanje liker, limonin sok in tonik ter rahlo premešamo.

Kulajda

(Češka gobova juha – ena od različic)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g masla, 1 čebulo, 30 g suhih gob ali 300 g svežih gob, 5 velikih krompirjev, sol, kumino po okusu, 1 lovorov list, 250 ml kisle smetane, 1 ravno žlico mehe moke, beli poper, kis ali limonin sok, sesekljan koprc, 4 jajca.

Gobe očistimo s čopičem in jih narežemo na lističe. Če uporabimo suhe, jih namakamo vsaj 1 uro in vodo, v kateri so se namakale, prihranimo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Segrejemo maslo in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo gobe, da spustijo vodo, in zalijemo z litrom vode ter dodamo krompir in vse začimbe. (Če uporabimo suhe, dodamo tudi vodo, v kateri so se namakale.) Pokrijemo in kuhljamo okoli 20 minut, dokler ni krompir kuhan.

V 1 dl vode zmešamo 1 ravno žlico moke, kislo smetano in dodamo juhi. Dosolimo, popramo, prilijemo brizg kisa ali limoninega soka. Prevremo. Juho nalijemo v krožnike, potresemo s koprcem in dodamo v vsako zakrknjeno kuhano jajce.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 15. november 2023 / 22:59

Dobrodelni lovci

Hrastje – Lovsko dobrodelno združenje Diana, ki deluje pod okriljem Lovske zveze Slovenije, se je na avgustovske poplave odzvalo s pomembno dobrodelno gesto. Kot je pojasnil Ljubo Drobnič, član Lov...

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 14. marec 2016 / 20:31

Orgle šele zdaj polno zvenijo

V cerkvi sv. Martina na Bledu so v začetku februarja blagoslovili obnovljene Milavčeve orgle. Ivan Milavec jih je izdelal leta 1910, na podlagi tega projekta pa so mu nato zaupali izdelavo orgel v lju...

Tržič / ponedeljek, 14. marec 2016 / 20:31

Tržič želi biti turističen

Občina Tržič je skupaj s turističnimi ponudniki pripravila srečanje na temo Kam gremo v turizmu. Promotor tržiškega turizma je olimpijec Žan Košir.

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. marec 2016 / 20:30

Že to poletje bo kamp odprt

Družba Hit Larix bo v Gozdu - Martuljku v neposredni bližini hotela Špik že letos uredila kamp, ki so ga nekoč v Rutah že imeli. Projekt je pred nedavnim potrdila tudi skupščina podjetja.

GG Plus / ponedeljek, 14. marec 2016 / 20:29

Matej Šurc znova o obdobju slovenskega osamosvajanja

Knjiga Prevarana Slovenja obravnava obdobje od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji aprila 1990 do prvih demokratičnih volitev v samostojni državi decembra 1992.

GG Plus / ponedeljek, 14. marec 2016 / 20:29

En sam strašanski krik ...

»Lavina, lavina!« so pridrveli ruski ujetniki s prestrašenimi obrazi ... Strahovit plaz, ki je pridrvel s pobočij nad Vršičem, je 8. marca pred natanko sto leti pod seboj pokopal več kot sto ruskih vo...