V pričakovanju maja

Načrt je izklesan, maja v Prago! Začudenja, ugovori: Pa saj si bila že tolikrat ... Ja, zdaj imam poseben vzrok! Seveda ga je treba pojasniti. Na razglednici iz 2010 znamka za 12 čeških kron. Na njej markantna gospa zrelih let, v ozadju za njo pa porcelanast črnilnik z gosjim peresom. Ob robu M. D. Rettigova (1785– 1845). Je to kakšna pisateljica, ki je ne poznam?! Ob dišeči kavi odjadram na splet. Ja, je tudi pisateljica; pisala je sentimentalne zgodbe, preproste pesmi in gledališke igre, češko pa se je naučila šele pri osemnajstih, saj je odraščala v nemško govoreči družini. Poročila se je z velikim patriotom in pisateljem Janom Alojzijem Rettigom in se tudi sama aktivno vključila v češko narodno buditejsko gibanje. Kot je bilo tedaj v navadi, je krstnemu imenu Magdalena dodala še češko ime Dobromila, njen mož pa si je nadel še ime Sudiprav. Očarlljiva so njena pisma, ki jih je pisala v verzih in k takemu načinu pisanja vzpodbujala tudi prijatelje. Od njenih enajstih otrok so preživeli le trije. Bolj kot pisateljico pa jo danes cenijo kot začetnico češke gastronomije, saj je 1826 izdala knjigo »Domácí kuchařka« (Domača kuharica), ki pa je bila namenjena predvsem srednjemu sloju. Za današnji čas je hudo kalorična ... Ponatiskovali so jo celih sto let in jo je še danes najti v številnih čeških gospodinjstvih. Odkrijem tudi njen rojstni kraj Všradice, kjer so obnovili staro baročno kaščo, odprli muzej gospe Dobromile in galerijo, a ker brskam še naprej, zadenem točno v sredino tarče. Original »Domače kuharice« je nikjer drugje kot v Gastronomskem muzeju, ki so ga lani odprli na Jakupovski 12, v starem delu Prage. Gastronomija od srednjega veka do sodobnosti, vštevši vsa velika in pomembna imena. Za predokus potovanja najdem v sodobni češki kuharici zelo znano juho in za aperitiv ponudim beton.

Beton

(becherovka in tonik)

Za 1 osebo: 4 cl becherovke, 1 cl limoninega soka, 2 cl tonika

V kozarec damo kocke ledu, nalijemo nanje liker, limonin sok in tonik ter rahlo premešamo.

Kulajda

(Češka gobova juha – ena od različic)

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g masla, 1 čebulo, 30 g suhih gob ali 300 g svežih gob, 5 velikih krompirjev, sol, kumino po okusu, 1 lovorov list, 250 ml kisle smetane, 1 ravno žlico mehe moke, beli poper, kis ali limonin sok, sesekljan koprc, 4 jajca.

Gobe očistimo s čopičem in jih narežemo na lističe. Če uporabimo suhe, jih namakamo vsaj 1 uro in vodo, v kateri so se namakale, prihranimo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Segrejemo maslo in na njem steklasto prepražimo čebulo. Dodamo gobe, da spustijo vodo, in zalijemo z litrom vode ter dodamo krompir in vse začimbe. (Če uporabimo suhe, dodamo tudi vodo, v kateri so se namakale.) Pokrijemo in kuhljamo okoli 20 minut, dokler ni krompir kuhan.

V 1 dl vode zmešamo 1 ravno žlico moke, kislo smetano in dodamo juhi. Dosolimo, popramo, prilijemo brizg kisa ali limoninega soka. Prevremo. Juho nalijemo v krožnike, potresemo s koprcem in dodamo v vsako zakrknjeno kuhano jajce.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 11:45

Vozi, Miško!

V tem smislu in sploh v kontekstu filma Kdo tam poje (Ko to tamo peva) je bil videti avtobus, ki je slavljenca Miloša Jovanovića, ki ga vsi kličejo Mišo, s prijatelji in družino peljal na praznovanje...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

V pričakovanju maja

Načrt je izklesan, maja v Prago! Začudenja, ugovori: Pa saj si bila že tolikrat ... Ja, zdaj imam poseben vzrok! Seveda ga je treba pojasniti. Na razglednici iz 2010 znamka za 12 čeških kron. Na...

GG Plus / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Klaura je spoštoval slovenščino

Na pokopališču v Železni Kapli so 12. januarja pokopali domačina, arhitekta Eberharda Klauro, častnega predsednika avstrijskega turističnega kluba in dolgoletnega načelnika njegove koroške sekcij...

Kronika / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Jutranja kradljiva sraka

Škofja Loka - Škofjeloški policisti so v torek okoli šeste ure zjutraj v gostinskem lokalu na Kidričevi cesti v Škofji Loki obravnavali tatvino. Neki gost lokala je izkoristil ne...

Kronika / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

Razbijal po lokalu

Lesce - Radovljiški policisti so ta teden v gostinskem obratu na Alpski cesti v Lescah obravnavali kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Osumljenec je mlajši moški, star med...

Šport / sobota, 23. februar 2013 / 07:00

S Petrom dočakali prvo medaljo

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v italijanski dolini Fiemme smo tretji dan tudi Slovenci dočakali prvo odličje.