Smučar tekač, kam na sneg?

Mi, dolinci, ne vemo, da je sneg nad nami. Mi, dolinci, smučarji tekači, ne moremo celo zimo čakati, da nas sneg obišče, ampak ga moramo sami obiskati.

Gorenjci smo navdušeni nad snegom. No, mi iz mesta ga večkrat okrcamo z belim blatom, ampak globoko v duši se nam še vedno zdi od sile romantičen in dobrodošel, vsaj od božiča pa tam nekje do prihoda maškar. Nervoza nas sili na internet preverjat, kje so na snežnih odejah nastale sledi smučin, primerne za smučarski tek. Kdor interneta nima, mora vprašati soseda, ki ga plačuje vsak mesec, ali pa sesti v avto in se zapeljati v izvidnico s smučmi na strehi. Uredništvo Gorenjskega glasa vas obvešča, da je smučarski tek trenutno najboljši na Pokljuki na Rudnem polju ter v Ratečah. Drugje nismo opazili tekaških prog, ki bi vabile v smučino. Omenjeni progi ponujata popoln tekaški užitek, zato toplo priporočamo obisk, kajti ne vemo, ali bo sneg kaj kmalu darežljiv do dolincev.

Medtem ko čakamo, da se nas bele snežinke usmilijo, lahko obnovimo poznavanje opreme, potrebne za tek na smučeh.

Smuči: delijo se glede na namen smučarskega teka. Med klasično tehniko in drsalno tehniko se je vrinila še turna oz. pohodna tehnika oz. smučanje, zato se smuči razlikujejo po dolžini, drsni ploskvi in širini. Smuči za klasično tehniko so predvidoma za 20-25 centimetrov daljše od tekača. Pohodne smuči so nekoliko širše in krajše in z njimi tečemo po smučini ali hodimo kar po celem snegu. Smuči za drsalno tehniko so krajše: približno deset centimetrov so daljše od tekača.

Tekaške vezi se med seboj ne razlikujejo veliko. Pri izbiri je najbolj pomembno biti seznanjen s kompatibilnostjo s čevlji, saj proizvajalci omogočajo različne sisteme vpenjanja čevlja na vez.

Palice se razlikujejo predvsem za drsno in klasično tehniko. Palice za klasično tehniko so krajše oz. segajo do višine ramen tekača. Lahko pa njihovo dolžino izračunate s formulo: vaša telesna višina x 0,85. Pri drsni tehniki uporabljamo daljše palice, ki nam morajo segati do brade, zato je formula sledeča: vaša telesna višina x 0,90.

Tekaški čevlji se prav tako razlikujejo, glede na tehniko teka. Čevlji za klasiko so nižji, za drsalno pa višji in segajo krepko čez gleženj. Na trgu najdemo tudi polvisoke, ki so primerni za začetnike in zato za obe tehniki. Za pohodno smučanje si lahko omislimo bolj tople, nepremočljive čevlje.

Oblačila se razlikujejo od tistih, ki jih imamo za alpsko smučanje. Na tekaških smučeh smo manj oblečeni, ker se telo tudi hitreje segreje, in oblačila morajo biti udobna, raztegljiva in ne smejo nas nikakor ovirati pri teku. Oblačila za smučarski tek so zelo podobna kot za kolesarjenje ali »suhi« tek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Želja za novih trideset

Cerkveni ženski pevski zbor Andreja Vavkna je praznoval trideset let delovanja. Pogovarjali smo se z dirigentom Damijanom Močnikom ter pevkama Irmo Močnik in Natašo Zorman.

Objavljeno na isti dan


Bled / torek, 17. julij 2007 / 07:00

Po festivalu še blejski dnevi

Z atraktivnim zaključnim koncertom My Gipsy Soul se je zaključil letošnji 12. Festival Bled, te dni pa se začenjajo tradicionalni blejski dnevi, katerih vrhunec bo sobotna blejska noč.

Zanimivosti / torek, 17. julij 2007 / 07:00

Barve za športne objekte

Kranj - Domžalska družba Helios in Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez tudi letos nadaljujeta skupno akcijo za obnovo športnih objektov. Več kot šest tisoč evrov...

Škofja Loka / torek, 17. julij 2007 / 07:00

Na Grencu štirje investitorji

Škofja Loka - S sprejetjem predloga odloka o občinskem lokacijskem načrtu za del območja Grenc na škofjeloškem občinskem svetu se je končala dolga nadaljevanka. Končno je lokacij...

Železniki / torek, 17. julij 2007 / 07:00

Svetnike zanima, kdo bo prevzel odgovornost

Železniki - Nocoj bo v Železnikih izredna seja občinskega sveta, ki jo je zaradi problematike v Javnem zavodu Ratitovec in zapletov pri imenovanju nove direktorice le-tega zahteval...

Škofja Loka / torek, 17. julij 2007 / 07:00

V Škofji Loki za osem pokrajin

Škofja Loka - Občinski svet Škofja Loka je prejšnji teden obravnaval predlog območij pokrajin v Sloveniji, ki je do konca julija v javni razpravi. Svetniki so se večinoma strinja...