V štali Agro Digital je odslej vse drugače. / Fotomontaža: Schwabingen

Bik Kojn ali digitalizacija štale

Sodobni trendi v gospodarstvu narekujejo povezovanje finančnih podjetij s »starimi« gospodarskimi panogami, kot so živinoreja, lesna industrija, sejmarstvo in podobno ...

Časi, ko se je najbolje dalo zaslužiti po sistemu »nič delat', le pametno papirje prekladat'«, kot vse kaže, počasi odhajajo na smetišče zgodovine, zato uspešna finančna podjetja, ki imajo dovolj »one-onga« pod palcem, že kupujejo podjetja, ki se sicer modernizirajo, ampak je njihova dejavnost precej analogna. Vzemimo na primer govedorejo. Morate priznati, da za zdaj še niso izumili kovinske krave, ki bi dajala mleko, dvomim pa tudi o okusnosti zrezkov, ki bi jih dobili od kakšnega plastičnega bikca. Nemci bi rekli, da tu šteje le »echte leder« oziroma »ta prav usnje« in ga ni tehnološkega nadomestka za to. Dejstvo pa je, da je tudi v govedoreji moč marsikaj modernizirati. Kmetje, ki se s tem ukvarjajo, to najbolje vedo. Krave samo sprostijo vime v nastavek, potem pa potrebujemo še malo cevi in je mleko v kangli.

Naj se vrnemo k prvotni zgodbi. Naš zvesti bralec, odličen poznavalec terena, nam je sporočil, da se hlevska digitalizacija v svetu razvija z izredno hitros­tjo, uspešno pa ji sledijo tudi v domačem podjetju Agro Digital. Ime podjetja je izmišljeno, saj si vsaj še nekaj časa na tem področju ne želijo konkurence. Gre za lep dokaz, da je moč uspešno povezati dve povsem različni gospodarski panogi, finančni inženiring in govedorejo, prekladanje denarja in delo v štali. Letos pozimi je finančna družba, recimo ji kar Bik Kojn, ki je obogatela z virtualno valuto, kupila veliko govedorejsko podjetje in v njihove štale takoj začela uvajati novosti.

Eno vam predstavljamo danes. Ker se finančniki odlično razumejo na finančne trge, zlasti pa na virtualni denar, so kravam ali bikom (odvisno, kaj imate v štali) za večjo produktivnost bodisi pri količini mleka ali pa rejenosti najboljših delov telesa za zrezke pred gobce namenili prenosne računalnike. Na njih jim izmenično predvajajo dogajanje na največjih svetovnih borzah, v New Yorku, Pekingu, Tokiu ..., da se lahko vseskozi prilagajajo trgu. Krave ali biki se potem potrudijo, dajo več mleka ali pa se bolj poredijo, odvisno od trendov na borzah. Če je bikovski trend, bikci po­skušajo čim bolj napredovati na kilaži, če je trend medvedji, se krave ustrašijo in je zato mleka manj. Izkoristek goveda je tako optimalen – ko si domišljamo, da je denar vreden več, se živalce bolj potrudijo, ko imamo občutek, da vrednost denarja pada, se tudi naše živalce ne naprezajo.

Kot smo še izvedeli, bodo v podjetju Agro Digital v povezavi z izkušnjami Bik Kojna v prihodnje začeli tudi s filmsko produkcijo, s teleti bodo namreč snemali tele-novele, povezali se bodo z lesno industrijo, kjer bodo proizvajali nova ekološko izdelana vrata po sistemu »gleda kot tele v nova vrata«, ponovno bodo obudili stare sejmarske dneve s »kravjimi kupčijami«, izvajali pa bodo tudi tečaje tišine po metodi »ko jagenjčki obmolknejo«. Pa naj še kdo reče, da denar in zrezki ne gredo skup.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 7. julij 2010 / 07:00

Tiskarska dejavnost na drugo podjetje

Na avgustovski skupščini Gorenjskega tiska bodo lastniki odločali tudi o prenosu tiskarske dejavnosti na drugo podjetje.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:17

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Razvedrilo / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:13

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dose...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:49

Razvoj je naša prednost

Pred dnevom odprtih vrat minuli petek v kranjskem Iskraemecu, ki letos praznuje 70 let obstoja, smo na pogovor povabili njegovega izvršnega direktorja Dietra Brunnerja. »Ključna konkurenčna prednost I...

Bohinj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

»Posvojili« že triindvajset klopic

Odličen odziv na inovativni projekt Posvoji klopco, s katerim želijo v Bohinju izboljšati ureditev sprehajalnih poti z več urbanega pohištva.

Kranj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

Ponosno gasilci že devetdeset let

»V društvu delamo ljudje za ljudi. Vse drugo pride za tem. S takim odnosom ne moremo zatavati z začrtane poti, temveč tkemo še globlje medsebojne vezi med svojimi člani in družbo, v kateri delujemo,«...