Po zadnjih opravljenih analizah so kopalne vode na Gorenjskem, tudi Selška Sora pri Podlubniku, primerne za poletno osvežitev.

Kopamo se v čistih vodah

Po zadnjih analizah vzorčenja so kopalne vode na Gorenjskem dovolj čiste za kopanje, saj so bili prav vsi vzorci skladni s Priporočili o varnosti kopanja.

Kranj – Kar nekaj tradicionalnih mest na Gorenjskem je, kjer pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano preverjajo vzorce kopalnih vod. Tako so prejšnji mesec v občini Škofja Loka odvzeli vzorce kopalne vode Selške Sore pri Podlubniku, na kopališču Puštal in v Sori pri Retečah in ugotovili, da so na vseh treh mestih skladni s Priporočili o varnosti kopanja.

»Prvi vzorec, ki smo ga vzeli iz Selške Sore v Podlubniku, je sicer nekoliko odstopal od priporočil, ker pa smo vzorčili tik po nalivu, smo ga nekaj dni kasneje vzeli še enkrat. Izkazalo se je, da je voda primerna za kopanje,« je povedal Franc Ribnikar, vodja oddelka za okolje in zdravje Kranj.

V mesecu juniju so opravili tudi vzorčenje reke Save, Kokre in iz Čukovega bajerja. Iz reke Save so odvzeli vzorec pri Supernovi ob bivšem zimskem bazenu, vzorčenje reke Kokre so opravili pri Kosorepu, vzorec vode iz Čukovega bajerja pa so od­vzeli ob pomolu. »Vsi vzorci so skladni s Priporočili o varnosti kopanja s smernimi vrednostmi zaradi prepovedi ali odsvetovanja kopanja na naravnih kopališčih oziroma kopalnih območjih, ki jih je izdelal NIJZ,« je še povedal Ribnikar in dodal, da v okviru Agencije Republike Slovenije za okolje izvajajo monitoring kakovosti kopalnih voda tudi v Bohinjskem in Blejskem jezeru ter Šobčevem bajerju. Prvo vzorčenje so opravili v začetku junija, drugo sredi meseca in tretje konec junija.

»Vzorce smo odvzeli v Blejskem jezeru na kopališču pri Grand Hotelu Toplice, pod Vilo Bled, v zalivu Velika Zaka, na pomolu Mala Zaka in Grajskem kopališču – in vsi odvzeti vzorci so bili skladni. V Bohinjskem jezeru smo vzorce odvzeli v avtokampu v Ukancu in Fužinskem zalivu pri Gostišču Kramar in oba odvzeta vzorca sta bila v vseh primerih skladna. Prav tako smo vzorčenje opravili v Šobčevem bajerju ob otroškem bazenčku, vzorec pa je bil skladen,« še pojasnjuje Franc Ribnikar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 16. maj 2014 / 13:59

Morilec pobegnil, sedaj je v priporu

Kranj – Potem ko je Janez Fortun minuli ponedeljek z nožem do smrti zabodel soprogo Mirjano in nato sam poklical policijo, je še istega dne poskušal pobegniti iz prostora za pridržanje na kranjski...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...