Učiteljico Lilijano Skubic so v drugo obsodili. / Foto: Andraž Sodja (arhiv)

Pogojna kazen za cukanje učenca

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je končalo ponovljeno sojenje cerkljanski učiteljici Lilijani Skubic, obtoženi surovega ravnanja z učencem. Prvič oproščena, tokrat pogojno tri mesece zapora.

Po besedah sodnice Jasne Levc Uršič je učiteljica Liljana Skubic s cukanjem za lase zagrešila nedopusten poseg v integriteto šestletnika.

Kranj – Na Okrožnem sodišču v Kranju se je minuli petek končalo ponovljeno sojenje učiteljici Lilijani Skubic, ki jo je obtožnica bremenila surovega ravnanja s šestletnim učencem, ker naj bi ga cukala za lase in butala ob steno. Pred natanko letom dni je bila Skubičeva oproščena po enaki obtožnici, vendar je bila prva sodba razveljavljena, saj tedaj niso zaslišali vpletenih otrok.

Do domnevnega butanja ob steno naj bi prišlo, ko je Skubičeva 10. februarja 2012 poskušala prekiniti pretep dveh učencev, pri čemer je eden od njiju dobil buško na glavi. Po izpovedbah otroka in nekaterih njegovih sošolcev naj bi ga učiteljica večkrat butnila z glavo ob steno, kar je Skubičeva vseskozi odločno zanikala. Tožilstvo ji je očitalo tudi cukanje za lase, saj naj bi nekatere problematične učence v tistem šolskem letu pocukala za lase.

Tožilka Tanja Frank Eler je v zaključnem govoru poudarila izpoved oškodovanega šolarja, da ga je učiteljica cukala za lase in najmanj štirikrat butnila ob steno, ter izpovedbe sošolcev, ki so različno opisovali dogajanje. »Z obema dejanjema fizičnega kaznovanja, ki krši dostojanstvo otroka, mu je povzročila škodo pri nadaljnjem razvoju, kar izhaja iz pričanja psihologa, ki je pri otroku zaznal obliko posttravmatskega sindroma,« je dejala tožilka in za Skubičevo zahtevala devet mesecev pogojne kazni.

Zagovornik obtožene Franc Goličič je izpostavil mnenje izvedenca medicine Antona Laha, ki je na podlagi poškodb otroka ocenil, da je šlo za največ en udarec v glavo z majhno silo, kar je potrjevalo izpoved obtožene, da je morda otrok buško dobil pri razdvajanju v pretepu. Kot je še poudaril Goličič, se bo sodišče moralo odločiti, ali cukanje za lase, pri čemer se otrok smeji, pomeni surovost ali čisto nekaj drugega. Kot problematično pa je ocenil tudi zaslišanje staršev sošolcev, saj so ti povzemali pričevanje otrok, ki dogodka sploh niso videli.

Po polurnem premisleku je sodni senat Lilijano Skubic spoznal za krivo surovega ravnanja in jo obsodil na trimesečno pogojno kazen z dveletno preizkusno dobo. Kot je v obrazložitvi razsodbe povedala predsednica senata Jasna Levc Uršič, so jo kaznovali, ker je s cukanjem za lase zagrešila nedopusten poseg v integriteto prvošolca pri šestih letih: »Obtožbe o butanju v steno smo izključili, saj smo upoštevali mnenje izvedenca medicine, da je šlo za en udarec, do katerega bi lahko prišlo pri razdvajanju otrok v pretepu, s čimer smo izključili možnost večkratnega butanja.« Senat je ocenil, da naklep surovega ravnanja v tem primeru ni dokazan. Družino in državno pravobranilstvo so z odškodninskim zahtevkom napotili na pravdo.

Tako tožilstvo kot obramba sta napovedala pritožbo, tako mama domnevne žrtve kot pooblaščenka oškodovanca nadaljnjih postopkov nista želeli komentirati. Odvetnik obtožene Franc Goličič pa je bil nad sodbo presenečen, saj je pričakoval ponovno oprostilno sodbo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 19. julij 2011 / 07:00

Nova prestižna nagrada filmu Oča

V ruskem mestu Vologda se je 10. julija končal 2. Festival mladega evropskega filma – Voices. V tekmovalnem programu lahko sodelujejo režiserji s prvim in drugim celovečernim filmom. Letos se je...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 16. oktober 2021 / 16:33

Ernst Mally, avstrijski filozof iz Kranja

V deželi Kranjski se je rodilo tudi nekaj Neslovencev, ki so s svojim življenjem in znanjem zasloveli zunaj svojega rojstnega kraja. Takšen je bil tudi avstrijski filozof Ernst Mally, ki se je rodi...

Slovenija / sobota, 16. oktober 2021 / 16:31

Nobelove nagrade 2021

V tednu po 4. oktobru so tudi letos objavili imena Nobelovih nagrajencev, vsak dan po eno nagrado. Nagrajenci so slej ko prej ugledne osebnosti, vendar širši javnosti manj poznani. Nagrade bodo podeli...

Slovenija / sobota, 16. oktober 2021 / 16:31

Nova spletna platforma onKOvid

Ljubljana – Zaživela je nova spletna platforma onKOvid za spremljanje bremena raka med epidemijo covida-19 v Sloveniji. Platforma omogoča sprotno spremljanje razmer na področju onkologije in opazov...

Gorenjska / sobota, 16. oktober 2021 / 16:29

Odgovorno ravnanje s hrano

Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Od leta 2014 raste število ljudi, ki občutijo lakoto, pri čemer vsak d...

Bled / sobota, 16. oktober 2021 / 16:28

Dobrodelnost v jubilejnem letu

Slovenski rotarijci so ob desetletnici samostojnosti pripravili koncert, na katerem so zbrali petnajst tisoč evrov za štipendije pomoči potrebnim in nadarjenim dijakom in študentom.