Jedo slovensko hrano

V Kranjskih vrtcih imajo na jedilniku živila, ki so večinoma pridelana ali predelana v Sloveniji.

Kranj – Kranjski vrtci si prizadevajo, da bi se na jedilnikih povečal delež lokalnih in ekoloških živil ter s tem kakovostne hrane. Marjeta Podpečan in Katarina Jevšjak sta začeli s temeljito raziskavo trga in lokalnih ponudnikov živil, na podlagi katere sta v sodelovanju z Ministrstvom za finance in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravili javno naročilo.

Javno naročilo je bilo zahtevno in glede na vsebino in upoštevanje celotne trenutno veljavne sheme kakovosti za javne ustanove tudi precej obseženo. Z namenom, da se lahko lokalni pridelovalci prijavijo na javno naročilo, sta se odločili narediti več sklopov živil, na katere se posamezni ponudnik lahko prijavi. Kajti naročnik namreč ne more pričakovati, da bo dobil lokalnega pridelovalca jabolk, če združuje v isti sklop jabolka in pomaranče.

Javno naročilo sta Marjeta Podpečan in Katarina Jevšjak pripravili za obdobje štirih let, saj je z njim predvsem prvič veliko dela, poleg tega pa je v enem letu težko oceniti kakovost dobavitelja in tudi zanimanje med ponudniki je ob naročilu za daljše obdobje večje.

S podpisom pogodb za dobavo prehranskega blaga za pogodbeno obdobje 2014–2018 pa imajo Kranjski vrtci na jedilniku 69 odstotkov živil, ki so pridelana ali predelana v Sloveniji. Njihova prehrana vključuje 11,5 odstotka ekoloških živil, kar je več kot narekuje Uredba o zelenem javnem naročanju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / četrtek, 30. junij 2016 / 10:55

Upokojenci tekmovali v prstometu

Šenčur – V Šenčurju je na košarkarskem igrišču pred časom potekalo tekmovanje gorenjskih upokojencev v prstometu. Šenčursko društvo upokojencev je gostilo okoli sto tekmovalcev, na tekmovanje je bi...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:37

Najlepši Slovenec je ...

To bomo izvedeli že konec naslednjega tedna. So se pa finalisti za mistra Slovenije 2015 dva dni družili v gorenjskem Hotelu Špik v Gozdu - Martuljku. Tokrat izbor za najlepšega Slovenca poteka že sed...

GG Plus / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:23

Slikovita Krnica, vrata v gorski svet

Šest kilometrov dolga alpska dolina je vse leto privlačna izletniška točka za številne pohodnike, za planince pa odlično izhodišče za osvajanje bližnjih vrhov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:17

Bolj ekonomično in bolj ekološko ogrevanje

Skoraj vso zimo so pet kranjskogorskih hotelov ter prav toliko tamkajšnjih občinskih objektov ogrevali prek sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, s čimer so se za več kot dvajset odstotkov z...

Bohinj / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:00

Zlatorog na muhi politike

Zaradi zahtev občinskega sveta po doslednem izvajanju Zakona o gospodarskih javnih službah turiste, ki čakajo na turistično ladjico Zlatorog, ki jo upravlja zasebnik, čakajo zaklenjena vrata na pomolu...

Kronika / ponedeljek, 1. junij 2015 / 14:54

Frentz je priznal krivdo

Nizozemec Johannes Henrik Frentz, ki je v kleti nekdanjega hotela Gora oziroma TGT v Podljubelju gojil konopljo v modernem laboratoriju, se je odločil za priznanje.