Žurfix – Asterix

Žurfix je v Slovarju tujk označen kot družabno srečanje ob stalnih dnevih. No, enkrat ali dvakrat v letu, ob praznikih pripravim praznično kosilo za moja odraščajoča prijatelja, brata in sestrico, stara zdaj trinajst in enajst let. Letos sta se jima pridružila še moja vnuka, eden hodi v drugi, drugi pa v četrti razred. Povod za slavje: novi zvezek Asterixovih in Obelixovih dogodivščin. Prvi zvežčič znamenitega stripa iz rimskih časov z junakoma iz neke vasice v Galiji, današnji Bretagni, je v Franciji izšel leta 1961 v šest tisoč izvodih. Do letos je bilo po svetu natisnjenih 350 milijonov zvezkov v 107 jezikih. Letos 24. oktobra je hkrati v osemnajstih jezikih, tudi v slovenskem, izšel nov zvezek Asterix pri Piktih. Leta 2002 sem si kupila nemško izdajo Kuharski špas z Asterixom, v katerem najdemo recepte iz vseh dežel, kamor je Asterixa in Obelixa zaneslo, a je vse doslej nisem uporabila. Jahabali, Žogobrcixu, Bučelixu in Košdamixu sem dala na voljo, da izberejo med jedmi: arvernski lonec, čebulna juha Lutetia, solata Ni­zza, špageti po matronino, rimski zrezki, hamburgerji Gotov, zapeljevanje Kleopatre, Cezarjev tiramisu in španska krema. Izbrali so enolončnico, špagete, zrezke in kremo. Na mizi je bila iz kock Lego postavljena vas, Asterix in Obelix sta osebno bedela nad pogrinjkom. Seveda bi se zraven prilegel še druidov čarobni napoj, a ta recept je še vedno skrivnost. Po kosilu se je mladež posvetila branju novih Asterixovih dogodivščin, odrasli pa smo navdušeno v ospredje postavili sv. Martina. Na zdravje!

Arvernski lonec

Za 6 oseb potrebujemo: 1 zeljnato glavo (približno 1,5 kg), 1 ravno žlico grobe soli, 50 g masla, 2 žlici oljčnega olja, 300 g kranjske klobase, 4 ščepce popra, 1 žlico peteršilja, 1 vejico timijana, 2 žlici ovsenih kosmičev.

Zeljnato glavo operemo pod mrzlo vodo. Zunanje liste odstranimo. Glavo razrežemo na osminke in izrežemo trde dele. Zelje grobo narežemo in ga damo kuhat v slan krop. Močno naj vre 5 minut. Nato odlijemo vodo. V loncu segrejemo maslo in olje, dodamo zelje in ga na majhnem ognju dušimo 30 minut. Večkrat premešamo. Klobaso narežemo na 1 cm široke ploščke in jih 5 minut pražimo na sred­nje močnem ognju. Nato jih stresemo k zelju, dodamo timijan ter sesekljan peteršilj in dušimo še 20 minut. Če se nam zdi, da je jed preredka, dodamo 2 žlici ovsenih kosmičev za zgoščevanje.

Špageti po matronino

Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 ravno žlico soli, 500 g špagetov, 3 rumenjake, 4 žlice naribanega parmezana, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 3 ščepce sveže zmletega popra, 1 žlico oljčnega olja, 125 g nemastnega prekajenega mesa, 200 g kisle smetane.

V lonec damo 4 l vode. Zavremo. Sol in špagete damo v krop hkrati, skuhamo po navodilu. Rumenjake damo v skledo, dodamo peteršilj, parmezan in dobro zmešamo. V ponvici na olju 5 minut pražimo meso in ga damo na kuhinjsko brisačo, da se odteče. Smetano pogrejemo, zavreti ne sme. Špagete, kuhane na ugriz, odcedimo in jih damo v skledo z jajčno mešanico. Premešamo. Prelijemo s smetano in potresemo z mesom. Ponudimo s solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 2. december 2016 / 12:18

Danes postavitev božičnega drevesa v Šenčurju

Šenčur – Danes popoldne ob 15.30 bodo v središču Šenčurja postavili in blagoslovili božično-novoletno drevo. Vsako leto ga občini podari druga krajevna skupnost, letos so ga krajani KS Visoko - Mil...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 23. september 2015 / 15:12

Srečanje rodbine Tavčar

Po šestnajstih letih so se na rodbinskem srečanju zopet srečali potomci Maruše in Martina Tavčar iz Podgore. Kronologija rodbine sega v leto 1768.

Tržič / sreda, 23. september 2015 / 15:09

Odprli cesto v Retnjah

Retnje – V petek sta župan Občine Tržič Borut Sajovic in predsednik Krajevne skupnosti Sebenje Marko Poljanc slovesno odprla novo asfaltirano cesto na relaciji Rentnje–Smuk. Gre za 425 metrov dolgo...

Kultura / sreda, 23. september 2015 / 15:04

Ex tempore Sorica

Sorica – Umetniško društvo Groharjeva hiša in Občina Železniki konec tedna organizirata Ex tempore Sorica 2015. Letos so v goste povabili slikarje slovenske mednarodne Šole za risanje in slikanje (...

Kronika / sreda, 23. september 2015 / 15:00

Kolesarji padli po tleh

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali tudi tri nesreče z udeležbo kolesarjev. Na Mlakarjevi ulici v Kranju je kolesar padel zaradi neprilagojene hitrosti vožnje, bil pa je tudi...

Šport / sreda, 23. september 2015 / 15:00

Ekipa Elana znova najboljša

Locarno – Ekipa Elan Slovenija je imela pred odhodom na zadnje letošnje tekmovanje v Švico zajetno prednost pred tekmeci v skupnem seštevku svetovnega pokala, vendar so naši padalci finale vzeli ze...