Žurfix – Asterix
Žurfix je v Slovarju tujk označen kot družabno srečanje ob stalnih dnevih. No, enkrat ali dvakrat v letu, ob praznikih pripravim praznično kosilo za moja odraščajoča prijatelja, brata in sestrico, stara zdaj trinajst in enajst let. Letos sta se jima pridružila še moja vnuka, eden hodi v drugi, drugi pa v četrti razred. Povod za slavje: novi zvezek Asterixovih in Obelixovih dogodivščin. Prvi zvežčič znamenitega stripa iz rimskih časov z junakoma iz neke vasice v Galiji, današnji Bretagni, je v Franciji izšel leta 1961 v šest tisoč izvodih. Do letos je bilo po svetu natisnjenih 350 milijonov zvezkov v 107 jezikih. Letos 24. oktobra je hkrati v osemnajstih jezikih, tudi v slovenskem, izšel nov zvezek Asterix pri Piktih. Leta 2002 sem si kupila nemško izdajo Kuharski špas z Asterixom, v katerem najdemo recepte iz vseh dežel, kamor je Asterixa in Obelixa zaneslo, a je vse doslej nisem uporabila. Jahabali, Žogobrcixu, Bučelixu in Košdamixu sem dala na voljo, da izberejo med jedmi: arvernski lonec, čebulna juha Lutetia, solata Nizza, špageti po matronino, rimski zrezki, hamburgerji Gotov, zapeljevanje Kleopatre, Cezarjev tiramisu in španska krema. Izbrali so enolončnico, špagete, zrezke in kremo. Na mizi je bila iz kock Lego postavljena vas, Asterix in Obelix sta osebno bedela nad pogrinjkom. Seveda bi se zraven prilegel še druidov čarobni napoj, a ta recept je še vedno skrivnost. Po kosilu se je mladež posvetila branju novih Asterixovih dogodivščin, odrasli pa smo navdušeno v ospredje postavili sv. Martina. Na zdravje!
Arvernski lonec
Za 6 oseb potrebujemo: 1 zeljnato glavo (približno 1,5 kg), 1 ravno žlico grobe soli, 50 g masla, 2 žlici oljčnega olja, 300 g kranjske klobase, 4 ščepce popra, 1 žlico peteršilja, 1 vejico timijana, 2 žlici ovsenih kosmičev.
Zeljnato glavo operemo pod mrzlo vodo. Zunanje liste odstranimo. Glavo razrežemo na osminke in izrežemo trde dele. Zelje grobo narežemo in ga damo kuhat v slan krop. Močno naj vre 5 minut. Nato odlijemo vodo. V loncu segrejemo maslo in olje, dodamo zelje in ga na majhnem ognju dušimo 30 minut. Večkrat premešamo. Klobaso narežemo na 1 cm široke ploščke in jih 5 minut pražimo na srednje močnem ognju. Nato jih stresemo k zelju, dodamo timijan ter sesekljan peteršilj in dušimo še 20 minut. Če se nam zdi, da je jed preredka, dodamo 2 žlici ovsenih kosmičev za zgoščevanje.
Špageti po matronino
Za 4–6 oseb potrebujemo: 1 ravno žlico soli, 500 g špagetov, 3 rumenjake, 4 žlice naribanega parmezana, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 3 ščepce sveže zmletega popra, 1 žlico oljčnega olja, 125 g nemastnega prekajenega mesa, 200 g kisle smetane.
V lonec damo 4 l vode. Zavremo. Sol in špagete damo v krop hkrati, skuhamo po navodilu. Rumenjake damo v skledo, dodamo peteršilj, parmezan in dobro zmešamo. V ponvici na olju 5 minut pražimo meso in ga damo na kuhinjsko brisačo, da se odteče. Smetano pogrejemo, zavreti ne sme. Špagete, kuhane na ugriz, odcedimo in jih damo v skledo z jajčno mešanico. Premešamo. Prelijemo s smetano in potresemo z mesom. Ponudimo s solato.