Mojcej, oh, Mojcej

Sobota. Veter v Bistrici pri Tržiču piha kot za stavo. A avtobus, ki vozi udeležence na delčku Slovenske pisateljske poti (knjiga s tem naslovom je izšla 2013) čez Ljubelj, se požvižga na veter. Njegova vsebina so književniki, kulturniki, ljubitelji književnosti. Slovenska pisateljska pot je rastoči projekt Društva slovenskih pisateljev in predstavlja literarno dediščino. V knjigi so prispevki desetih avtorjev. Eden izmed njih, novinar in pisatelj Željko Kozinc, je vodnik po poti pisane slovenske besede v Korotanu in po naši Koroški. V Kožentavri se udeležencem pridružijo še predstavniki Društva slovenskih pisateljev Avstrije in novinarka, prevajalka in turistična vodnica Sonja Wakounig. Postanki z nastopi književnikov so v čast Valentinu Polanšku, Milki Hartman, Janku Messnerja, na Ravnah pa Prežihovemu Vorancu in Leopoldu Suhodolčanu. Seveda med potjo izvemo marsikaj zanimivega in neznanega in se nekajkrat pošteno nasmejemo. Ko Sonja razlaga o Pavlu Kernjaku (1899–1979), plodovitem koroškem skladatelju-samouku, ki je uglasbil in priredil sto pesmi, od katerih sta Mojcej in Katrca malone ponarodeli, na šegav način pove tudi lastno anekdoto. Ko je šlo za to, kako bo ime hčerki, je žena navdušeno predlagala ime Mojcej. Mož pa hud, da so tako pravili kravjim deklam. In je hčerka postala Metka … Lepota Šentanela se je pritajila v dežju. A mi si nismo privezali le duše, ampak tudi telo. Hrenova omaka +5!

Hruhova omaka s hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 stari žemlji, 0,5 l mesne juhe, 2 dag maščobe, sveže nariban hren po okusu, sol, 1–2 žlici kisle smetane, limonin sok.

Žemlji narežemo na kocke, ju svetlo prepražimo na maščobi in zalijemo z juho. Pražimo na majhnem ognju, da se kocke zmehčajo. Dodamo nariban hren in solimo. Omaka, ki je ne pozabimo mešati, naj rahlo vre še 15 minut. Po želji omako lahko piriramo s palčnim mešalnikom, čeprav jo imajo nekateri raje z drobnimi koščki kruha. Solimo, dodamo kislo smetano, limonin sok in premešamo, a pazimo, da ne zavre.

Postrežemo h govedini iz juhe ali goveji pečenki in praženemu krompirju.

Porova omaka s hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 srednje velike pore, 5 žlic olja, 200 ml sladke smetane, sol, ščep sladkorja, limonin sok.

Por očistimo, operemo in prerežemo podolgem. Potem ga zrežemo na 2 cm debele kosce. Naribamo 4 žlice svežega hrena ali vzamemo vloženega, seveda pa okus ni isti. Olje segrejemo, dodamo por in pražimo 5 minut. Dolijemo smetano in pražimo na manjšem ognju še 10 minut. Solimo in dodamo limonin sok po okusu. Hren dodamo zadnjih 5 minut.

Ponudimo s kuhanim mesom in krompirjem v kosih.

Hladna hrenova priloga s peso

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice sveže naribanega hrena, 200 g kisle smetane, 1 žlico pehtranove (estragonove) gorčice, 1 večjo pečeno peso, 1,5 žlice sladke smetane, sol.

Hren naribamo, pečeno peso olupimo in fino nastrgamo. Zmešamo kislo smetano in gorčico, pridamo hren, peso in sol in če je priloga pregosta, še poldrugo žlico sladke smetane. Priloga je lepo rožnata in se zelo dobro poda k pečenemu mesu, ostankom pečenke in tudi k prekajenim ribam.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Nasveti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

E-zdravje

Relativno visoka neformalna uporaba interneta, povezana z dobro infrastrukturo računalniške opremljenosti, z nadpovprečnim zanimanjem za uporabo storitve, je tipično značilna za Slovenijo na večini po...

Gospodarstvo / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Dan lipicanca na Brdu

Združenje rejcev lipicanca Slovenije je v sodelovanju z javnim gospodarskim zavodom Brdo v nedeljo na hipodromu Brdo pripravilo tradicionalni Dan lipicanca.

Zanimivosti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Državno srečanje Orffovih skupin

Visoko – V Domu krajanov Visoko je v petek v organizaciji kulturno-umetniškega društva Valentina Kokalja Visoko in Slovenskega društva Carla Orffa potekalo 14. državno srečanje O...

Zanimivosti / četrtek, 28. maj 2009 / 07:00

Višvaguru pri kranjskem županu

Kranj – Kranj je bil minuli konec tedna označen za prestolnico miru in joge. Naše mesto je namreč obiskal sam Višvaguru Mahamandalešvar Paramhans Svami Mahenšvaranando oz. Njegov...