Mojcej, oh, Mojcej
Sobota. Veter v Bistrici pri Tržiču piha kot za stavo. A avtobus, ki vozi udeležence na delčku Slovenske pisateljske poti (knjiga s tem naslovom je izšla 2013) čez Ljubelj, se požvižga na veter. Njegova vsebina so književniki, kulturniki, ljubitelji književnosti. Slovenska pisateljska pot je rastoči projekt Društva slovenskih pisateljev in predstavlja literarno dediščino. V knjigi so prispevki desetih avtorjev. Eden izmed njih, novinar in pisatelj Željko Kozinc, je vodnik po poti pisane slovenske besede v Korotanu in po naši Koroški. V Kožentavri se udeležencem pridružijo še predstavniki Društva slovenskih pisateljev Avstrije in novinarka, prevajalka in turistična vodnica Sonja Wakounig. Postanki z nastopi književnikov so v čast Valentinu Polanšku, Milki Hartman, Janku Messnerja, na Ravnah pa Prežihovemu Vorancu in Leopoldu Suhodolčanu. Seveda med potjo izvemo marsikaj zanimivega in neznanega in se nekajkrat pošteno nasmejemo. Ko Sonja razlaga o Pavlu Kernjaku (1899–1979), plodovitem koroškem skladatelju-samouku, ki je uglasbil in priredil sto pesmi, od katerih sta Mojcej in Katrca malone ponarodeli, na šegav način pove tudi lastno anekdoto. Ko je šlo za to, kako bo ime hčerki, je žena navdušeno predlagala ime Mojcej. Mož pa hud, da so tako pravili kravjim deklam. In je hčerka postala Metka … Lepota Šentanela se je pritajila v dežju. A mi si nismo privezali le duše, ampak tudi telo. Hrenova omaka +5!
Hruhova omaka s hrenom
Za 4 osebe potrebujemo: 2 stari žemlji, 0,5 l mesne juhe, 2 dag maščobe, sveže nariban hren po okusu, sol, 1–2 žlici kisle smetane, limonin sok.
Žemlji narežemo na kocke, ju svetlo prepražimo na maščobi in zalijemo z juho. Pražimo na majhnem ognju, da se kocke zmehčajo. Dodamo nariban hren in solimo. Omaka, ki je ne pozabimo mešati, naj rahlo vre še 15 minut. Po želji omako lahko piriramo s palčnim mešalnikom, čeprav jo imajo nekateri raje z drobnimi koščki kruha. Solimo, dodamo kislo smetano, limonin sok in premešamo, a pazimo, da ne zavre.
Postrežemo h govedini iz juhe ali goveji pečenki in praženemu krompirju.
Porova omaka s hrenom
Za 4 osebe potrebujemo: 4 srednje velike pore, 5 žlic olja, 200 ml sladke smetane, sol, ščep sladkorja, limonin sok.
Por očistimo, operemo in prerežemo podolgem. Potem ga zrežemo na 2 cm debele kosce. Naribamo 4 žlice svežega hrena ali vzamemo vloženega, seveda pa okus ni isti. Olje segrejemo, dodamo por in pražimo 5 minut. Dolijemo smetano in pražimo na manjšem ognju še 10 minut. Solimo in dodamo limonin sok po okusu. Hren dodamo zadnjih 5 minut.
Ponudimo s kuhanim mesom in krompirjem v kosih.
Hladna hrenova priloga s peso
Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice sveže naribanega hrena, 200 g kisle smetane, 1 žlico pehtranove (estragonove) gorčice, 1 večjo pečeno peso, 1,5 žlice sladke smetane, sol.
Hren naribamo, pečeno peso olupimo in fino nastrgamo. Zmešamo kislo smetano in gorčico, pridamo hren, peso in sol in če je priloga pregosta, še poldrugo žlico sladke smetane. Priloga je lepo rožnata in se zelo dobro poda k pečenemu mesu, ostankom pečenke in tudi k prekajenim ribam.
Pa dober tek!