Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Solata s šparglji, paradižniki in mozzarello

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag svežih špargljev, 1 glavo kristalke ali ledenke, 2 paradižnika, 1 večji kos mozzarelle, 3 žlice oljčnega olja, 3 žlice belega vinskega kisa, 1 žlico sesekljane sveže bazilike, sol.

Šparglje olupite, narežite na 3 centimetre dolge kose in jih skuhajte v slanem kropu ter ohladite. Solato očistite in natrgajte ter stresite v primerno posodo. Dodajte na kocke narezano mozzarello, šparglje in začinite z oljčnim oljem, kisom, baziliko ter soljo, premešajte in takoj postrezite.

Solata iz kuhanega zelja

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filetov, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne filete, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limonovim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte prek kuhanega zelja, dobro premešajte in postrezite.

Rukola s pinjolami

Za 5 oseb potrebujemo: 60 dag rukole, 1 rezino opečenega toasta, 5 žlic belega vinskega kisa, 2 žlici vode, 10 dag pinjol, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Toast zdrobite v skodelico in ga prelijte s kisom ter vodo. Pinjole skupaj s peteršiljem čim bolj drobno zmeljite v mešalniku, dodajte namočen toast, vse skupaj zmeljite v gladko zmes in med mešanjem prilijte še oljčno olje ter solite in popoprajte po okusu. Pripravljeno polivko prelijte preko oprane rukole, zmešajte in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 3. maj 2010 / 07:00

Takoj po praznikih izredna seja

Ljubljana - Takoj v ponedeljek, 3. maja, se bo na izredni seji sestal državni zbor. Na dnevnem redu sta dve točki: predlog odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o zakonu o r...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. maj 2013 / 13:00

Vlomilec se je ranil

Medvode - Medvoški policisti so v soboto okoli 2.30 prijeli 26-letnega moškega, ki je pred tem na Seškovi cesti v Medvodah vlomil v gostinski lokal. Vanj je vstopil z razbijanjem stekla na...

Šport / torek, 14. maj 2013 / 11:00

V Domžalah brez zmagovalca

Domžale - V prvi slovenski nogometni ligi je bil odigran 32. krog, v njem pa je tudi že padla odločitev o državnem prvaku. To je postal Maribor, ki je z 2 : 1 premagal Olimpijo. V Domžalah...

Kronika / torek, 14. maj 2013 / 12:46

Dva umrla, tretji se zdravi

Domnevno zaradi zastrupitve z drogo in zdravili sta v Zgornjih Pirničah umrli dve osebi.

Gospodarstvo / torek, 14. maj 2013 / 14:00

Naftni derivati spet dražji

Od danes so cene naftnih derivatov v Sloveniji spet višje. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za 0,2 centa na 1,463 evra, stooktanski bencin za dva centa in sedaj liter stane 1,...

Nasveti / torek, 14. maj 2013 / 12:14

Kromač ni koromač

Dišeči kromač je še ena tistih zdravilnih rastlin, ki so povsem neupravičeno domala povsem spregledana – in to kljub njegovemu izjemno močnemu sladkastemu vonju in okusu, ki spominjata na koromač oz....