Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Solata s šparglji, paradižniki in mozzarello

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag svežih špargljev, 1 glavo kristalke ali ledenke, 2 paradižnika, 1 večji kos mozzarelle, 3 žlice oljčnega olja, 3 žlice belega vinskega kisa, 1 žlico sesekljane sveže bazilike, sol.

Šparglje olupite, narežite na 3 centimetre dolge kose in jih skuhajte v slanem kropu ter ohladite. Solato očistite in natrgajte ter stresite v primerno posodo. Dodajte na kocke narezano mozzarello, šparglje in začinite z oljčnim oljem, kisom, baziliko ter soljo, premešajte in takoj postrezite.

Solata iz kuhanega zelja

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filetov, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne filete, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limonovim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte prek kuhanega zelja, dobro premešajte in postrezite.

Rukola s pinjolami

Za 5 oseb potrebujemo: 60 dag rukole, 1 rezino opečenega toasta, 5 žlic belega vinskega kisa, 2 žlici vode, 10 dag pinjol, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Toast zdrobite v skodelico in ga prelijte s kisom ter vodo. Pinjole skupaj s peteršiljem čim bolj drobno zmeljite v mešalniku, dodajte namočen toast, vse skupaj zmeljite v gladko zmes in med mešanjem prilijte še oljčno olje ter solite in popoprajte po okusu. Pripravljeno polivko prelijte preko oprane rukole, zmešajte in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 22. avgust 2020 / 09:02

V NLB znova podjetja svarijo pred prevaranti

Kranj – Iz NLB so v sredo poslali opozorilo, da so zaznali nov primer poskusa spletne prevare. Prevaranti poskušajo tokrat z lažnimi elektronskimi sporočili, ki jih domnevno pošilja NLB, od podjeti...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sobota, 22. avgust 2015 / 14:40

Vodo je treba prekuhavati

Gorenja vas – Občina Gorenja vas-Poljane obvešča vse uporabnike vode, ki se oskrbujejo z vodo iz javnega vodovoda Zarobar - Hlavče Njive - Brda ali iz zasebnega vodovoda Robidnica - Laze -...

Jesenice / sobota, 22. avgust 2015 / 14:36

Raztros pepela na Blejski Dobravi

Na pokopališču na Blejski Dobravi urejajo poseben prostor, kjer bo mogoč raztros pepela pokojnika.

Kultura / sobota, 22. avgust 2015 / 14:35

Štirinajst umetnikov v zavetju narave

Žlebe – V sredo je bilo v Žlebeh nad Medvodami odprtje nekoliko drugačne razstave, kot smo jih vajeni. Njen naslov je Hiša na hribu. Gre za projekt, ki sodobno umetnost približuje širši javnosti. V...

Kultura / sobota, 22. avgust 2015 / 14:29

Simpozij o Janezu Puharju

Kranj – V preteklem letu smo s celoletnim projektom Puharjevo leto obudili spomin na velikega rojaka iz Kranja Janeza Puharja, Slovenca, ki se je s svojo inovativnostjo zapisal na svetovni zemljevi...

Šport / sobota, 22. avgust 2015 / 14:29

Padalci na evropsko prvenstvo v Bolgarijo

Lesce – V bolgarskem mestu Erden se bodo padalci od danes do petka, 28. avgusta, potegovali za naslove najboljših na stari celini. Na evropskem prvenstvu bo nastopilo okrog 150 padalcev in padalk i...