Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Solata s šparglji, paradižniki in mozzarello

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag svežih špargljev, 1 glavo kristalke ali ledenke, 2 paradižnika, 1 večji kos mozzarelle, 3 žlice oljčnega olja, 3 žlice belega vinskega kisa, 1 žlico sesekljane sveže bazilike, sol.

Šparglje olupite, narežite na 3 centimetre dolge kose in jih skuhajte v slanem kropu ter ohladite. Solato očistite in natrgajte ter stresite v primerno posodo. Dodajte na kocke narezano mozzarello, šparglje in začinite z oljčnim oljem, kisom, baziliko ter soljo, premešajte in takoj postrezite.

Solata iz kuhanega zelja

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filetov, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne filete, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limonovim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte prek kuhanega zelja, dobro premešajte in postrezite.

Rukola s pinjolami

Za 5 oseb potrebujemo: 60 dag rukole, 1 rezino opečenega toasta, 5 žlic belega vinskega kisa, 2 žlici vode, 10 dag pinjol, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Toast zdrobite v skodelico in ga prelijte s kisom ter vodo. Pinjole skupaj s peteršiljem čim bolj drobno zmeljite v mešalniku, dodajte namočen toast, vse skupaj zmeljite v gladko zmes in med mešanjem prilijte še oljčno olje ter solite in popoprajte po okusu. Pripravljeno polivko prelijte preko oprane rukole, zmešajte in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 31. marec 2017 / 18:18

Pomagajmo družini Krajnc

Zgornje Bitnje – V torek, 28. marca, je v Zgornjih Bitnjah pogorela družinska hiša Krajnčevih in štiričlanska družina je ostala brez strehe nad glavo in brez vsega premoženja. Rdeči križ Slovenije,...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 31. december 2016 / 19:19

Srečno 2017

Gorenjski glas stopa v sedemdeseto leto izhajanja.

Škofja Loka / sobota, 31. december 2016 / 12:04

Več kot sto let stare jaslice

Škofja Loka – Mira in Lojze Primožič sta se letos odločila, da bosta postavila prav posebne, kar sto tri leta stare jaslice. »Že pred leti sem jih dobila pri sedaj že pokojni teti Helenci Bizjak v...

Zanimivosti / sobota, 31. december 2016 / 12:03

Kam na zadnjo noč v letu

Danes se bomo poslovili od starega leta. Novo leto 2017 bo večina Gorenjcev pričakala kar doma, v družbi prijateljev in sorodnikov. Bolj kot bučnih silvestrovanj na mrzlih mestnih ulicah s...

GG Plus / sobota, 31. december 2016 / 11:55

Peta veja oblasti

Ljudje se večkrat sprašujejo, kdo nam vlada in v čigavo korist. Ali nam vladarji olepšujejo resnico? Ali se trudijo za upravljanje države v korist ljudi? Klasična delitev oblasti na zakono...

Zanimivosti / sobota, 31. december 2016 / 11:52

Praznična letina

Božiček se je za eno leto poslovil, Dedek Mraz se bo zdaj zdaj. Upamo, da sta vam po večini uspela uresničiti vaše želje. Tistim fantom, ki jim na vrtu rase drevo, ki si ga lahko ogledate na fotogr...