Solate - paša za usta in oči

Solate lahko zaužijemo kot glavne jedi ali pa kot prilogo drugim jedem. Pravzaprav imamo pri pripravi solat nešteto možnosti.

Solata s šparglji, paradižniki in mozzarello

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag svežih špargljev, 1 glavo kristalke ali ledenke, 2 paradižnika, 1 večji kos mozzarelle, 3 žlice oljčnega olja, 3 žlice belega vinskega kisa, 1 žlico sesekljane sveže bazilike, sol.

Šparglje olupite, narežite na 3 centimetre dolge kose in jih skuhajte v slanem kropu ter ohladite. Solato očistite in natrgajte ter stresite v primerno posodo. Dodajte na kocke narezano mozzarello, šparglje in začinite z oljčnim oljem, kisom, baziliko ter soljo, premešajte in takoj postrezite.

Solata iz kuhanega zelja

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filetov, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne filete, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limonovim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte prek kuhanega zelja, dobro premešajte in postrezite.

Rukola s pinjolami

Za 5 oseb potrebujemo: 60 dag rukole, 1 rezino opečenega toasta, 5 žlic belega vinskega kisa, 2 žlici vode, 10 dag pinjol, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Toast zdrobite v skodelico in ga prelijte s kisom ter vodo. Pinjole skupaj s peteršiljem čim bolj drobno zmeljite v mešalniku, dodajte namočen toast, vse skupaj zmeljite v gladko zmes in med mešanjem prilijte še oljčno olje ter solite in popoprajte po okusu. Pripravljeno polivko prelijte preko oprane rukole, zmešajte in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 16. december 2017 / 17:01

Žrtev ali bedak

»Brigito pa sem naložil v avto in jo odpeljal v Trst. Edino zdravilo za njeno slabo voljo so bile četrtkove bogato obložene stojnice na Ponte Rossu. Pa ko bi nakupovala le zase! Ne! Prtljažnik se j...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. maj 2019 / 18:17

Inšpekcija Publikusu odredila ukrepe

Suhadole – Inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor je po četrtkovem požaru v Publikusovem centru za ravnanje z odpadki v Suhadolah ugotovila, da je zagorelo okoli dva ti...

Nasveti / torek, 14. maj 2019 / 15:55

Pametna oziroma aktivna električna omrežja

Poraba električne energije po svetu se v splošnem povečuje. Prebivalstvo oziroma države Evropske unije in tudi nekateri drugi deli sveta se soočajo ne le s stalnim povečanjem porabe električne ener...

Rekreacija / torek, 14. maj 2019 / 15:55

Posledice žleda še vedno vidne

Čelkov vrh (1106 n. m.) in Javornik (1240 n. m.) – Vrhov v Sloveniji, ki imajo v imenu besedo Javornik, je ogromno. Če le malo pomislim: Veliki Javornik, planina Javornik, Javorniki na Notranjskem itd...

Žiri / torek, 14. maj 2019 / 15:26

Najboljša škofjeloška ekipa

V Žireh je minulo soboto potekalo 24. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa.

Kronika / torek, 14. maj 2019 / 15:23

Cesta na Ljubelj je odprta

Po zaprtju ceste zaradi podora promet na cesti Tržič–Ljubelj in nazaj sedaj poteka izmenično enosmerno in je urejen s semaforjema.