V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!

Naša srečanja so bila sicer občasna, toda stopnjevana in močno razgibana. Družila nas je silna želja združevati preproste, a poštene ljudi, z bogato dušo in velikim srcem. Običajno so tekli pogovori o literaturi, o naših publicističnih prispevkih, o možnosti objave v tem ali onem časniku ali reviji, o vsebinski zasnovi, o večji ali manjši stopnji kritičnosti. Seveda si nismo domišljali, da bomo spremenili svet, bili pa smo veseli, če smo predramili in opogumili vsaj enega sodržavljana, mu odprli oči in usmerili na pot demokratičnega in svobodnega duha in sveta. Z veseljem in posebnim zanimanjem smo sodelovali tudi v časopisni rubriki Pisma bralcev. Srečanja, ki jih je organizirala Nova slovenska zaveza ter kulturne in cerkvene organizacije, pa so bila še posebej človeško topla in še kako potrebna. Kolikor sega nazaj najino in naše prijateljstvo, se živo spominjam Tvoje delovne zagnanosti, Tvoje natančnosti in želje po odkrivanju naravnih lepot. Bil si poln življenjskega zanosa, hotenja in dinamike.

S svojimi zanimivimi in nadvse kakovostnimi prispevki si sodeloval v Gorenjskem glasu, Loških razgledih, Zavezi, Demokraciji, Reporterju. Z nasveti si pomagal in marsikaj postoril v Muzejskem društvu Škofja Loka, Loških razgledih, prepeval si v Oktetu Jelovica in pevskem zboru Sora. Mnogi ne bi zmogli tolikšnega napora, Ti si zmogel, saj si bil trdega dela navajen. Ves čas te je vodilo in usmerjalo Tvoje plemenito srce, Tvoj mehak značaj in Tvoja dobronamernost. Dana beseda ti je pomenila mnogo. Brez velike mere zavzetosti zagotovo ne bi uresničil vseh zahtevnih ciljev. Zato si znal biti tudi drugačen od drugih. Misel ameriškega pisatelja in pesnika Charlesa Bukowskega je povsem podobna Tvoji izpovedi, namreč: »Oni so se smejali meni, ker sem bil drugačen, a jaz sem se smejal njim, ker so bili vsi enaki.«

Za našim Francetom žalujemo, ne le njegovi prijatelji, pač pa vsi, ki so doma tukaj v tem prekrasnem gorskem raju – kot si sam nekoč zapisal – od Rakitovca do Šmarne gore, od bistrih izvirov reke Sore do njenega izliva v triglavsko Savo.

Dragi prijatelj: Hvala za čudovita zaznavanja in iskrena občutja, hvala za vse lepote, odkrite s Tvojo pomočjo, hvala za razodete resnice, za mnoga druženja in čuteča občutja, hvala za Tvojo vero in upanje v boljšo prihodnost.

Zbogom, prijatelj France.

V imenu skupine prijateljev in dopisnikov v rubriki Pisma bralcev

Ive A. Stanič

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 9. december 2017 / 16:07

Verski turizem koristi lokalnim skupnostim

Mednarodnega kongresa o verskem turizmu in romanjih v Fatimi na Portugalskem so se udeležili tudi predstavniki Marijinega svetišča z Brezij.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Upajo na zaposlitev

Maturante, ki so se prejšnji petek veselili na ulicah ob plesanju četvorke, v prihod­njih dneh čaka precej resnejše delo, in sicer matura oziroma zrelostni izpit, kot ji pravijo. Obenem pa že kujejo n...

Splošno / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Najboljši navijači na Teku štirih mostov

Eno od večjih presenečenj lanskega Teka štirih mostov je bilo izjemno število gledalcev in navijačev ob celotni trasi teka.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Velika nagrada Komende

Zdaj že tradicionalna majska kolesarska dirka v Komendi je tudi letos privabila vse najboljše amaterske kolesarje kot tudi najmlajše slovenske upe.

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!