Miroslav Matijaševič, podpredsednik NK Triglav Kranj

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Miroslav Matijaševič ima funkcijo, ki jo lahko opišemo kot hvaležno in nehvaležno hkrati. Hvaležna postane vedno takrat, ko vidiš, da je mlademu človeku uspelo prerasti v zdravo, pametno, odločno osebo, ki je ni strah stopati skozi življenje. Šport je tak kot šola. Učiš se nekih prvin, spretnosti, ki te zabavajo, ki ti v določenih letih pomenijo največ. Naučiš se zmagovati in naučiš se prenašati poraze. Življenje je pač tako, da tisti, ki zna prenesti osebne poraze, toliko bolje zna doživeti zmage. Šport otroka izostri do te mere, da že zelo mlad začne spoznavati vse pasti življenja. Nehvaležna funkcija postane takrat, ko človek s funkcijo, ki jo ima tudi Miroslav Matijaševič, spozna, da mladenič, ki je bil leta v klubu ne postane oseba, ki je dosegla cilj vzgoje. In cilj Matijaševičeve vzgoje mladih nogometašev je, da si izoblikujejo pozitivni karakter, ki jih bo krasil celo življenje.

»Triglavova nogometna šola ima danes že skoraj petsto otrok od četrtega do osemnajstega leta starosti. Bistvo naše šole so štirje programi. Prvi program se imenuje Rožle, vanj je vključenih 43 predšolskih otrok (ki predstavljajo v sezoni 2013/2014 dodatno novost in razširitev programa) iz vseh 16 enot kranjskih vrtcev in 149 otrok iz 1. in 2. razredov štirih kranjskih OŠ in njihovih podružnic. Namen je dvakrat na teden skozi krožke nogometa predstaviti osnove in ljubezen do nogometa čim večjem številu otrok.

Drugi program se imenuje Regional in ga sestavlja kar sedem selekcij v katere je skupaj vključenih 157 najboljših igralcev iz gorenjskih nogometnih klubov v starosti 7-13 let. Trenirajo 10 mesecev petkrat na teden. Ekipe tekmujejo v Gorenjski ligi in odigrajo 22 prvenstvenih tekem (vsako leto osvojijo naslove gorenjskih prvakov v kategoriji do 8, 10, 12 in 13 let).

Tretji program je NOGA, kar je kratica, ki pomeni Nogometna Gorenjska Akademija. V ta program je vključenih šest ekip, dveh kranjskih klubov NK Triglav in NK Britof (dve ekipi U-14, ki igrata v 1.SNL, U-15, U-16, U-17 in U-18, ki generacijsko nastopajo v 1. in 2. Slovenski nogometni ligi), ki tvorijo osnovo piramide nogometa v Kranju. S takšno bazo lahko s trdim delom in visoko pripadnostjo sprejetemu sistemu, pričakujemo zdrave zametke članske ekipe, ki igra uspešno v prvi slovenski nogometni ligi. S povezanostjo in sodelovanjem, tako v Kranju kot na Gorenjskem, vidim jutri močan gorenjski nogomet in široko popularnost igranja z žogo na vseh gorenjskih nogometnih igriščih.

Novost v našem klubu je zadnji četrti program, ki smo ga poimenovali Talent in je namenjen najperspektivnejšim posameznikom od 13. do 18. leta. Ti fantje so tudi deležni večje podpore s strani določenih specializiranih trenerjev, saj je njihov talent v teh letih potreben posebne nege, ker vemo, da so to tudi najbolj občutljiva pubertetniška leta vsakega mladeniča.« Tako nam je bistvo nogometne šole NK Triglav opisal Miroslav Matijaševič, ki je oseba, s katero bi se lahko pogovarjali v nedogled, saj se že po nekaj stavkih čuti odgovornost do mladih, skrb za njih in njihov razvoj. Kar še posebej ostane v spominu po pogovoru z njim, je dejstvo, da ni naravnan samo na vzgojo športnih »mašin«, ki se v življenju borijo samo za dober rezultat, za zmage.

»Poleg nogometnih veščin jih pripravljamo na nadaljnje življenje in jim privzgajamo pozitivne vrednote. Učimo jih poštene igre, sprejemanja porazov z dostojanstvom, spoštovanja pravil, spoštovanja nasprotnikov, soigralcev, sodnikov in gledalcev, zavračanja diskriminacije, drog in drugih nevarnosti, ki pretijo športu in življenju. In na koncu seveda tisto najpomembneje, kar je tudi zame osnova in vodilo dela z mladimi. To je velika skrb, ko gre za usklajevanje odnosov na relaciji nogomet-šola-starši, ali če hočete, še bolj življenjsko pomemben vrstni red; starši-šola in nogomet,« pravi Matijaševič in dodaja, da jim delo z mladimi za zdaj uspeva dobro, vendar da še vedno ostaja veliko, veliko dela.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 9. december 2009 / 07:00

Tokrat smo spoznavali rudarje

Glasovi naročniki so se odpravili v Velenje, kjer so si ogledali skrivnosti podzemnega sveta, eno najbolj zanimivih in prepoznavnih turističnih točk v Šaleški dolini, Muzej premogovništva Slov...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Upajo na zaposlitev

Maturante, ki so se prejšnji petek veselili na ulicah ob plesanju četvorke, v prihod­njih dneh čaka precej resnejše delo, in sicer matura oziroma zrelostni izpit, kot ji pravijo. Obenem pa že kujejo n...

Splošno / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Najboljši navijači na Teku štirih mostov

Eno od večjih presenečenj lanskega Teka štirih mostov je bilo izjemno število gledalcev in navijačev ob celotni trasi teka.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Velika nagrada Komende

Zdaj že tradicionalna majska kolesarska dirka v Komendi je tudi letos privabila vse najboljše amaterske kolesarje kot tudi najmlajše slovenske upe.

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!