E-zdravje

Relativno visoka neformalna uporaba interneta, povezana z dobro infrastrukturo računalniške opremljenosti, z nadpovprečnim zanimanjem za uporabo storitve, je tipično značilna za Slovenijo na večini področij storitev informacijske družbe.

Iz raziskav izhaja, da je iskanje informacij o zdravju med pogostejšimi vsebinami. Okoli tretjina uporabnikov na spletu išče informacije o poškodbah, bolezni ali zdravljenju. Zakaj potem Slovenci še naprej raje obiščemo zdravnika in kupimo zdravilo osebno v lekarni? Ob prvih znakih bolezni se na internet obrne povprečno 29 odstotkov uporabnikov. Ponudba kvalitetnih informacij v slovenščini in povečanje zaupanja internetnim virom, lahko delež še bistveno zvišata. Internet je odličen vir podatkov in informacij, zato vam lahko prihrani marsikatero pot.

Zdravstvene informacije preko spleta v največji meri iščejo akutno ali kronično oboleli, v starosti od 30 do 50 let, vedno pogosteje pa tudi zdravniki. Med najbolj obiskane spletne strani z zdravstvenimi informacijami sodi Vizita.si, ki je dostopna na naslovu http://vizita.si/. Tu najdete celo vrsto informacij o boleznih in zdravljenju teh bolezni, alergijah, zdravem življenju, alternativnem zdravljenju, pa tudi o spolnosti in pediatriji. Preko portala imate dostop do Popovih zdravnikov, kjer ekipo sestavljajo ugledni strokovnjaki z vseh področij medicinske stroke. Prav tako je na voljo forum, kjer si lahko z uporabniki izmenjate izkušnje in informacije. Da pa je vsebina lažje razumljiva, je na portalu še vrsta video prispevkov, ki na preprost in pregleden način obravnavajo določeno tematiko. Podobne vsebine so vam na voljo tudi na spletni strani http://www.ezdravje.com/. Veliko informacij o zdravju lahko na internetu najdete tudi preko iskalnikov.

Na internetu ima svoje spletne strani tudi velika večina društev in združenj, ki se ukvarjajo s posamezno boleznijo ali patologijo. Tam najdete mnogo bolj specifične in natančne informacije, več pa je tudi strokovnih napotkov. Ker se običajno na teh straneh srečujejo ljudje z istimi težavami, je komunikacija tu bolj usmerjena. Na teh straneh kar mrgoli nasvetov in priporočil.

Zdaj zdravila brez recepta, prehranska dopolnila in kozmetiko lahko kupujete tudi v spletni lekarni. Najdete jo na naslovu http://www.lekarnar.com/. Spletni način prodaje je enostaven, udoben inhiter način naročanja zdravil. E-lekarna je dostopna 24 ur na dan, na razpolago imate vse potrebne informacije o zdravilu, ki ga potrebujete, tako da lahko doma v miru preberete in se odločite za nakup. V ozadju deluje ekipa strokovno usposobljenih ljudi, ki lahko podaja prave odgovore na vaša vprašanja. Naročena zdravila in izdelke vam dostavijo v Ljubljani v treh urah s hitro pošto, drugje v Sloveniji pa naslednji delovni dan. Pravzaprav gre tu za klasično e-nakupovanje, le da so izdelki bolj specifični, način plačila, dostave in nakupa pa je praktično enak. Ko bo obstojal še elektronski recept, pa bo mogoče na teh mestih naročati tudi zdravila na recept.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 1. december 2017 / 09:49

Deželne novice, št. 15

Deželne novice, 1. december 2017, št. 15

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 18. marec 2022 / 00:13

Otroci tujcev najprej v pripravljalnico

V šolah je vedno več otrok tujcev, ki ne znajo slovensko, zato na Mestni občini Kranj pripravljajo predlog spremembe šolske zakonodaje, ki bo za take otroke uvedla obvezno enoletno pripravljalnico.

Zanimivosti / petek, 18. marec 2022 / 00:12

Jubilej ene najstarejših smučarskih tekem

Medvoške Veteranske tekme so potekale v že petdeseti izvedbi. Ko so jih začeli organizirati, si niso predstavljali, da bodo pisale takšno zgodovino.

Gorenjska / petek, 18. marec 2022 / 00:06

Vse več odpovedi turistov

Vojno stanje v Ukrajini, ki v svetu povzroča negotovost, ima posledice tudi v gorenjskem turizmu. V Kranjski Gori, Bohinju in na Bledu že beležijo odpovedi turistov, med drugim tudi ruskih, ki sicer m...

Šport / petek, 18. marec 2022 / 00:06

Silvestrska turneja tudi v Beljaku

Že letos konec decembra naj bi silvestrsko turnejo smučarskih skakalk dopolnili z dvema tekmama v Beljaku, kar bo stopnica do nove skupne kandidature treh dežel za zimske olimpijske igre leta 2034.

Naklo / petek, 18. marec 2022 / 00:05

Zgodovina kulinarike v stripu

V Biotehniškem centru Naklo (BCN) so v ponedeljek odprli razstavo z naslovom Ljubezen gre skozi želodec, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana (ZAL).