V občinah javne obravnave o regijskem parku

Preddvor, Jezersko - Občine Jezersko, Kamnik, Luče, Preddvor in Solčava naj bi bile vključene v regijski park Kamniško-Savinjskih Alp, o čemer je julija letos vlada sprejela uredbo, ki kot krovni dokument določa vsa najpomembnejša področja: predvidene meje, omejitve pri posegih v prostor, razvojne spodbude s konkretnimi ukrepi za njihovo uresničitev, financiranje delovanja parka in upravljanje.

Novoustanovljeni park bi predvidoma obsegal območje, veliko 264 kvadratnih kilometrov, z okoli 650 prebivalci. Naravni parki se sicer ustanavljajo z namenom uspešnejšega varovanja narave, dediščine in izjemne kulturne krajine z vidnim vplivom človeka, vendar so nove razvojne priložnosti za domačine ob pomoči države močno poudarjene s konkretnimi ukrepi za njihovo uresničitev. Najpomembnejše izhodišče pri načrtovanju parka je, da morajo imeti razvojne spodbude za lokalno prebivalstvo prednost pred omejitvami pri posegih v prostor, ki so večinoma že tako določene z drugo zakonodajo.

Septembra in oktobra potekajo javne obravnave po posameznih občinah. V Občini Preddvor bosta dve: prva v četrtek, 17. septembra, ob 19. uri v Kulturnem domu Preddvor, druga pa v sredo, 23. septembra, ob 19. uri v podružnični Osnovni šoli Kokra za prebivalce in lastnike zemljišč v dolini Kokre ter druge zainteresirane. V Občini Jezersko bo javna obravnava v petek, 18. septembra, ob 19. uri v Kulturnem domu Jezersko. V času javne predstavitve ima javnost možnost dajati pisne pripombe in mnenja na osnutek uredbe o Regijskem parku Kamniško-Savinjske Alpe, in sicer do 31. oktobra na mestih javne predstavitve kot zapis v knjigo pripomb in predlogov ali pisno na ministrstvo za okolje in prostor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 26. maj 2015 / 12:00

Zarica v boj za drugo ligo

Nogometaši Triglava so v drugi ligi odigrali zadnjo domačo tekmo. Z remijem ostajajo na sredini lestvice. »Mladi bodo še naprej dobivali priložnosti in nadaljevali bomo brez lažnih ambicij za prvo lig...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 18. marec 2022 / 00:13

Otroci tujcev najprej v pripravljalnico

V šolah je vedno več otrok tujcev, ki ne znajo slovensko, zato na Mestni občini Kranj pripravljajo predlog spremembe šolske zakonodaje, ki bo za take otroke uvedla obvezno enoletno pripravljalnico.

Zanimivosti / petek, 18. marec 2022 / 00:12

Jubilej ene najstarejših smučarskih tekem

Medvoške Veteranske tekme so potekale v že petdeseti izvedbi. Ko so jih začeli organizirati, si niso predstavljali, da bodo pisale takšno zgodovino.

Gorenjska / petek, 18. marec 2022 / 00:06

Vse več odpovedi turistov

Vojno stanje v Ukrajini, ki v svetu povzroča negotovost, ima posledice tudi v gorenjskem turizmu. V Kranjski Gori, Bohinju in na Bledu že beležijo odpovedi turistov, med drugim tudi ruskih, ki sicer m...

Šport / petek, 18. marec 2022 / 00:06

Silvestrska turneja tudi v Beljaku

Že letos konec decembra naj bi silvestrsko turnejo smučarskih skakalk dopolnili z dvema tekmama v Beljaku, kar bo stopnica do nove skupne kandidature treh dežel za zimske olimpijske igre leta 2034.

Naklo / petek, 18. marec 2022 / 00:05

Zgodovina kulinarike v stripu

V Biotehniškem centru Naklo (BCN) so v ponedeljek odprli razstavo z naslovom Ljubezen gre skozi želodec, ki so jo pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana (ZAL).