Zala Šenk je edina Gorenjka v MasterChefu. / Foto: arhiv Pro plus

Za napake ni prostora

»Kuhanje v kuhinji MasterChef je kar napeto in zahtevno, saj smo omejeni s časom in ni prostora za napake,« pravi 30-letna udeleženka kuharskega tekmovanja Zala Šenk iz Kamnika.

Tridesetletno Kamničanko Zalo Še­nk je v kuharski šov MasterChef prijavila prijateljica, navdušena nad njenim kuhanjem. Po enem mesecu, odkar je oddaja prišla na male ekrane, je še vedno v igri za 50 tisoč evrov, čeprav sama poudarja, da od šova predvsem pričakuje, da bo s kakšno jedjo presegla samo sebe ter s tem tudi prepričala in navdušila sodnike. »Pričakujem tudi, da bom dobila nove ideje in poglede na pripravo hrane in znanje, ki ga bom z veseljem uporabljala in nadgrajevala po šovu,« pravi edina gorenjska predstavnica v MasterChefu.

Na malih ekranih je kuharsko tekmovanje prikazano kot precej napeto. Je tudi v resnici tako? »Kuhanje v kuhinji MasterChef je kar napeto in zahtevno, saj smo omejeni s časom in ni prostora za napake,« je odvrnila Zala, ki je uspešno prestala že kar nekaj izzivov. »Najbolj mi je bil pri srcu izziv, v katerem smo morali pripraviti klobaso in jo restavracijsko tudi predstaviti na svojem krožniku. Sprva sem se sicer malo ustrašila, ko sem videla, kaj bomo morali pripraviti, saj je bilo to zame prvič. A takoj naslednji trenutek sem se začela prav veseliti in sem se med samo pripravo prav zabavala. Imela sem sveže ideje, brez omejitev in obremenitev. Premišljevala sem le o okusih. Kaj bi bilo meni všeč, če bi dobila posebno klobaso. In na koncu sem pred sodnike dostavila lep in dober krožnik. Manj pri srcu pa mi je bil izziv z zrezkom T-bone. Imela sem krasno idejo, kako ga bom pripravila s svojimi sestavinami, nakar smo morali zamenjati košarico s sosedom in dobila sem malo sestavin, od teh večino takšnih, ki mi niso bile ravno všeč,« se spominja.

Zala priznava, da ji kar nekaj jedi z izzivov ni dalo spati in jih je kmalu pripravila tudi doma: »Tako sem ponovno spekla Karimovo pito, ki je bila tokrat perfektna. Tudi Almina kremšnita je na enem od izločitvenih izzivov izgledala zelo mamljivo, zato sem jo morala obvezno pripraviti in res je bila dobra. Kupila pa sem si tudi bambusov soparnik, saj je soparjena riba v njem najboljša.«

Nad kuhanjem se je začela navduševati že zelo zgodaj. »Vedno sem bila rada v kuhinji in sodelovala pri pripravi hrane. Bolj pogosto sem začela kuhati v srednji šoli. Eksperimentirati z okusi pa sem začela, ko sem dobila svojo kuhinjo. Priprava dobre in okusne hrane mi je bolj pomembna od hitrega načina prehranjevanja. Tudi sam način in izbor surovin mi postajata vedno bolj pomembna,« je pojasnila Kamničanka, ki upa, da se bo s kuhanjem nekoč ukvarjala tudi profesionalno, zaveda pa se, da bo morala svoje znanje prej še dopolniti in nadgraditi.

Zala sicer ta čas zaključuje študij krajinske arhitekture, veselijo pa jo tudi potovanja, izleti v naravo, plavanje, dobre knjige in filmi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Kritični do "drobljenja" pokrajin in TNP

Gorje - Na zadnji seji občinskega sveta so gorjanski svetniki kritično spregovorili o predlogu za oblikovanje pokrajin v Sloveniji. »Gorenjska je včasih segala do Vranskega in ne...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 14. februar 2018 / 19:39

Slovenija na olimpijskem hokejskem turnirju po podaljšku premagala ZDA s 3:2

Slovenska hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah v Južni Koreji v prvem krogu predtekmovalne skupine B presenetljivo premagala ZDA s 3:2 (0:1, 0:1, 2:0; 1:0).

Gorenjska / sreda, 14. februar 2018 / 16:17

Zaradi stavke danes večina otrok ostala doma

Današnji stavki v vzgoji in šolstvu se je po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije pridružilo okoli 40 tisoč zaposlenih. Polovica njih se je udeležila shoda v Ljublja...

Rekreacija / sreda, 14. februar 2018 / 13:39

Iz Laškega v Laško ...

Rečiška krožna pot, 1. del – … lahko tudi na zasluženo »flaško« ali dve, sploh če pot prehodimo v enem dnevu. Deset vrhov, 38 kilometrov in 2400 m višinske razlike..

Zanimivosti / sreda, 14. februar 2018 / 13:34

Danes začetek posta

Za post bodo danes zvečer v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah prvič izobesili postni prt.

Kronika / sreda, 14. februar 2018 / 11:45

Napihalo osem voznikov

Kranj – Gorenjski policisti so v soboto zvečer poostreno nadzirali, kako vozniki upoštevajo predpise glede uporabe alkohola. V nekajurnem nadzoru so preizkusili 230 voznikov, osmim med njimi pa so...