
Kava malo drugače
Minuli teden je na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled potekalo deseto študentsko barmansko tekmovanje G&T CUP BLED. V sklopu tekmovanja so svoje znanje in kreativnost prikazali tako barmani kot baristi, ki so z lastnimi kavnimi kreacijami navdušili.
Blejsko Astorio je tako v sredinih dopoldanskih urah polnil vrvež in obrazi, ki jih bomo v prihodnosti zagotovo še videli. Samo tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: 'fancy drink' z določenim izbranim vinom in 'barista' – tekmovanje v pripravi in postrežbi kave, kjer so se tekmovalci preizkusili v pripravi najboljšega espressa, popolnega kapučina in izvirne, lastne kavne kreacije. In v obeh kategorijah so na koncu po najvišjem mestu posegli Slovenci.
»Gre za šolsko barmansko tekmovanje, ki ga organiziramo pri predmetu Organizacija gostinskih dogodkov in v sklopu evropskega združenja za tovrstna tekmovanja AEHT,« razloži Lea Gašperšič, vodja projekta. Tokrat se je tekmovanja udeležilo 26 tekmovalcev, od tega devet tekmovanja v pripravi in postrežbi kave. Med tujimi državami pa so nastopili tudi predstavniki Slovaške, Črne gore, Hrvaške in Portugalske.
Lani je bilo tekmovanje zastavljeno tako, da je kuhar pripravljal 'finger food', ki se je ujemal z barmanovim koktajlom; letos pa so povezali barmanstvo, slovenska vina in lokalne produkte ter kavo. Tekmovanje barista je bilo zato še posebno zanimivo, čeprav smo med tekmovalci morda na začetku pogrešali več sproščenosti in nasmehov, izvirnost mladih ustvarjalcev pa je pri lastnih kreacijah resnično prišla do izraza. Tako je recimo 19-letni Portugalec Nuno Miguel Pereira pripravil kavo z lokalnim portugalskim vinjakom; Meta Vavpot, ki precej časa posveča tudi treningu 'latte arta' oziroma umetnosti priprave kave ali enostavneje kar risanja na kavo, je uporabila konjak, svoj kavni 'Chateau D'amor' postregla v kozarcu in okrasila s kostanjem; Hrvat Adnan Jusić pa je za dekoracijo uporabil čokolado.