Bolj je bila razstavljena kavna kreacija nenavadna, več zanimanja je požela. Seveda pri sodnikih štejeta predvsem okus in postrežba, pa še kakšna malenkost, na katero gost sam morda ne pomisli. / Foto: AB

Kava malo drugače

Minuli teden je na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled potekalo deseto študentsko barmansko tekmovanje G&T CUP BLED. V sklopu tekmovanja so svoje znanje in kreativnost prikazali tako barmani kot baristi, ki so z lastnimi kavnimi kreacijami navdušili.

Blejsko Astorio je tako v sredinih dopoldanskih urah polnil vrvež in obrazi, ki jih bomo v prihodnosti zagotovo še videli. Samo tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: 'fancy drink' z določenim izbranim vinom in 'barista' – tekmovanje v pripravi in postrežbi kave, kjer so se tekmovalci preizkusili v pripravi najboljšega espressa, popolnega kapučina in izvirne, lastne kavne kreacije. In v obeh kategorijah so na koncu po najvišjem mestu posegli Slovenci.

»Gre za šolsko barmansko tekmovanje, ki ga organiziramo pri predmetu Organizacija gostinskih dogodkov in v sklopu evropskega združenja za tovrstna tekmovanja AEHT,« razloži Lea Gašperšič, vodja projekta. Tokrat se je tekmovanja udeležilo 26 tekmovalcev, od tega devet tekmovanja v pripravi in postrežbi kave. Med tujimi državami pa so nastopili tudi predstavniki Slovaške, Črne gore, Hrvaške in Portugalske.

Lani je bilo tekmovanje zastavljeno tako, da je kuhar pripravljal 'finger food', ki se je ujemal z barmanovim koktajlom; letos pa so povezali barmanstvo, slovenska vina in lokalne produkte ter kavo. Tekmovanje barista je bilo zato še posebno zanimivo, čeprav smo med tekmovalci morda na začetku pogrešali več sproščenosti in nasmehov, izvirnost mladih ustvarjalcev pa je pri lastnih kreacijah resnično prišla do izraza. Tako je recimo 19-letni Portugalec Nuno Miguel Pereira pripravil kavo z lokalnim portugalskim vinjakom; Meta Vavpot, ki precej časa posveča tudi treningu 'latte arta' oziroma umetnosti priprave kave ali enostavneje kar risanja na kavo, je uporabila konjak, svoj kavni 'Chateau D'amor' postregla v kozarcu in okrasila s kostanjem; Hrvat Adnan Jusić pa je za dekoracijo uporabil čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 18. avgust 2008 / 07:00

Mi trije smo najlepši par (19)

"Pozdravljena. Lahko dobim telefonsko številko?"

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Andreja žanje uspehe

Devetnajstletna Besničanka Andreja Starman na frajtonarco igra šele nekaj let, a je v tem času prejela že nekaj nagrad, tudi zunaj meja Slovenije.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Naj dan v Predosljah

"Želeli smo oživiti krajevni praznik in pokazati, kaj vse lahko na vasi počnemo," je povedal predsednik Krajevne skupnosti Predoslje Danilo Šenk.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Dolgčas nam pa res ni

Na obisku pri stanovalcih Doma upokojencev Kranj.

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Nove markacije na Mojstrovko

Avgusta je bila dvodnevna zvezna akcija Komisije za pota pri Planinski zvezi Slovenije (PZS), v ekipi je bila tehnična skupina sedmih kranjskih markacistov. Popravili so pot na Mojstrovko, goro, ki...

Splošno / četrtek, 13. september 2007 / 07:00

Mamut na Kokrici tarča vandalizma

Skulptura mamuta v krožišču na Kokrici je bila v dobrem mesecu že tretjič tarča vandalizma.