Čarobne kvasovke
Saccharomyces cerevisiae, kvasovke, zame čarobni organizmi, brez katerih ne bi bilo kruha. Priprava kruha sega daleč v zgodovino, prvi vzhajani kruh pa si lastijo Egipčani, ki so ga naredili iz piva. Stranski produkt piva je namreč kvas, ki ga še danes uporabljamo v peki.
Za pripravo kruha potrebujemo: za kvasec: 1,5 dl mleka, 1 kocko svežega kvasa, 1 zravnano žlico sladkorja, 1 zravnano žlico moke. Za testo: 1,5 kg bele moke, 1,5 žličke soli, 7 dl tople vode, 3 žlice olja.
Priprava kvasca: v lonček zdrobimo kvas, pomešamo z moko in sladkorjem ter zalijemo z mlačnim mlekom. Kvasec pustimo 10 minut na toplem, da vzhaja.
Priprava testa: moko vsaj enkrat presejemo v večjo skledo. Na sredini naredimo jamico in okrog enakomerno posujemo sol. V sredino jamice zlijemo kvasec ter dodamo olje. Počasi prilivamo toplo vodo in mešamo s kuhalnico iz sredine navzven, da umesimo vso moko. Na koncu testo vgnetemo z rokami. Skledo posujemo z moko in vanjo položimo testo za kruh. Pokrijemo ga in postavimo na toplo mesto, da vzhaja. Po približno eni uri, ko testo naraste na dvojno količino, ga še enkrat dobro pregnetemo in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo. Počiva naj še eno uro, nato ga zvrnemo na pekač ter ga po površini večkrat zarežemo. Kruh pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 50 minut. Pečen kruh položimo na desko, ga pokrijemo s krpo in počasi ohladimo.
Nasvet: Če bomo večkrat pretresli moko, bo kruh bolj rahel. Sama največkrat testo pred drugim vzhajanjem zvijem v debelo štruco in ga položim v podolgovat model, da ima pečen kruh obliko toasta.
Za pripravo hitrega kruha potrebujemo: 0,5 kg moke, 1 suhi kvas, 1 zravnano žličko soli, 0,5 l slatine (»radenske«).
Moko presejemo in pomešamo s soljo, sladkorjem in suhim kvasom. Slatino segrejemo do toplega (ne preveč). Med stalnim mešanjem s slatino zalivamo mešanico moke, dokler ne nastane homogena zmes. V podolgovat pekač, obložen s peki papirjem, vlijemo toplo zmes ter pustimo vzhajati na toplem 30 minut. Kruh pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 40 minut.
Nasvet: zmes pride nekoliko vlažna, ampak s tem ni nič narobe. Slatina s svojimi mehurčki naredi posebej rahel kruh, njegova priprava pa je izredno preprosta.