Žrtev ledu
Sobota. Prve snežinke. Kar smeji se mi, ko sem enkrat dovolj zgodaj napisala listek, kaj vse potrebujem za lahke silvestrske prigrizke in ne preveč sladke deserte. A mojo dobro voljo mi očitno zavida tenka plast ledu pred hišo. Predirljiv krik in sekundo poprej še židane volje nemočna obležim na hrbtu, čez sekundo ugotovim, da bo na hrbtu kakšna buška, leva roka pa nič več ni podobna desni. In ker v zlomih nisem začetnica, vem, da je pred mano fantazijska zgodba. Na pomoč mi priskočita hiter sosed in neka gospa. Stojim lahko, vrti se mi pa tako, kot da bi se na tešče naluckala ruma … Odrešitev je bližnja bolnišnica, v kateri sem od časa do časa dobra stranka. Ugotovitev zelo ljubeznivih ljudi v belem: kost v levem zapestju je zlomljena, nepridipravka je ušla iz prave lege. Injekcija umiri bolečino in ko čakam, da me odpeljejo v kirurški salon, mi začne kljuvati v možganih: Kako bom pa kuhala za silvestrovo? Samo z desnico? In se spomnim Ježka: človk bi skoču iz kože, pa ne more … Pa kaj se pritožujem? Želela sem si bele praznike in zdaj jih imam – s snežno belo longeto celo v postelji! Pa kaj se sekiram? Saj nisem edina pri hiši, ki zna kuhati. Obstaja nevarnost, da bi (bom) preveč komandirala? V striparskih oblačkih se mi kot fatamorgana prikazujejo umetelno sestavljeni pladnji. Ta kulinarični preludij bom pa že zmogla. Obogatili ga bomo tudi z mafini, ki se prilegajo k narezku in solatnim fantazijam. In tudi kakšna slastna zimska mineštra bo pripravljena za blagodejnost v razrvanih želodčkih. In kaj bo z datumsko določenimi novoletnimi žurkicami? Nobene ne bomo odpovedali! Nam še na misel ne pride! Klavir igrajo dvoročno ali štiriročno, jaz pa se bom igrala culinarico a la fantasia desnoročno!
Mafini za meso - in nemesojede
Za 24 slanih oblizkov potrebujemo: za testo: 200 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 70 ml mleka, 100 g skute, 5 žlic olja, 1 žličko soli; za nadev: 2 papriki, rdečo in rumeno, 1 majhno čebulo, 1 por, 50 g v olje vloženega paradižnika, 100 g šunke; za preliv: 300 ml goste smetane, 2 jajci, 100 g pikantnega naribanega sira, pol do ene žličke ostre paprike po okusu, 1 žlico sladke paprike, sol, poper, origano, 2 modela za 12 mafinov.
Modela za mafine naoljimo. Presejemo moko in pecilni prašek ter ju zmešamo. Sestavine za testo zgnetemo v testo, ki se več ne lepi. Testo razdelimo v vdolbinice in ga ob robu potegnemo malo navzgor.
Čebulo, papriko in por očistimo. Papriko in čebulo narežemo na majhne kocke, por na tenke trakce. Segrejemo olje in pražimo zelenjavo 5 minut. Pol zelenjave predenemo v drugo posodo in počakamo, da se ohladi. Paradižnike odcedimo na papirnati brisači, jih sesekljamo in dodamo prvi polovici zelenjave. Drugi polovici zelenjave dodamo na kockice zrezano šunko.
Razžvrkljamo smetano, jajci, nariban sir, dodamo začimbe, sol, poper in posušen origano po okusu. Preliv razdelimo na dva dela. En del zmešamo s pol zelenjave, ki smo ji dodali paradižnike, drug del pa z drugo polovico, ki smo ji dodali šunko. Tako dobimo 12 mesnih in 12 vegi mafinov, ki se dobro priležejo k narezku.
Pa dober tek!