Trgajmo bezgovo cvetje

Modro je, da si bogatimo svojo domačo zeliščno lekarno takrat, ko je čas za to. In zdaj je čas za cvetje črnega bezga (Sambucus nigra). Le pridno ga trgajmo, a s tem početjem ne pretiravajmo. Alergije, seneni nahod, prehlad, gripa, kašelj, astma, bronhitis je le nekaj tegob, ki jih s tem ljubkim cvetjem lahko zdravimo.

Odvajalo Rimljanov

Izročilo pravi, da naj bi pod bezgovimi vejami umrl Juda Iškarijot. Iz cvetja so spletali venčke, s katerimi so kronali čarovnice. Zale Rimljanke so si z bezgovimi jagodami barvale lase, modri Rimljani pa so dobro vedeli, da jutranja žlica posušenih jagod najbolje uredi prebavo. Kasneje je jagode nadomestil slastni džem, ki ima enake učinke. A kot šaljivo pravi Andrej Dvoršak v Padarskih bukvah, džem je za otroke in nosečnice, poštenemu dedcu se ne spodobi, da bi se sladkal. Zanj so drugačni pripravki, ki temeljijo na žganju! Šalo na stran. Padarji so z bezgovo vodo oziroma čajem zdravili očesno mreno. Veliki zdravilec Sebastian Kneipp je bil veliki častilec beza, bezla, boza, bezovca ali bažovine, kot poljudno tudi pravijo bezgu. Pred dobrim stoletjem je zapisal: »V dobrih starih časih je rasel bezeg skoraj ob vsaki hiši. V današnjem času so to grmičasto drevo že skoraj povsem izkoreninili, čeprav si zasluži, da bi stalo v najtesnejši soseščini vsakega doma kot njegov hišni prijatelj …« Tale gospod ima kar prav, saj z bezgom lahko pozdravimo celo vrsto bolezni.

S čajem nad seneni nahod in druge tegobe

Čaj iz bezgovega cvetja je najbolj znan po tem, da pripomore k potenju, ki pomaga zbijati povišano telesno temperaturo. Spodbuja delovanje znojnic, zato je primeren še zoper prehlad, bronhitis, kašelj, gripo, začetno pljučnico, nahod in astmo. Vpliva na to, da sluznica v nosu in grlu postane odpornejša na okužbe. Blaži vnetje sinusov, prsnega koša in ušes, obnese pa se tudi pri kroničnem katarju. Kar pa je ta hip najpomembnejše – čaj iz bezgovih cvetov lahko ublaži tudi napade senenega nahoda, ki mučijo čedalje več ljudi. Če ste tudi vi med tistimi, ki jim seneni nahod povzroča značilno kihanje, katar, zamašene sinuse, solzne in razdražene oči ter sopenje, spijte po dve do tri skodelice bezgovega poparka na dan. Dobro je, da ga začnete uživati že mesec ali dva pred začetkom cvetenja rastlin, ki povzročajo alergije. Spodbuja še izločanje seča ter hkratno pospeši tudi izločanje odpadnih snovi iz telesa. Po njem pa radi segajo tudi revmatični in bolniki z artritisom, saj uspešno lajša njihove bolečine. Čaj za vse naštete tegobe pripravimo v obliki poparka: dve do tri žličke posušenih cvetov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati pet do deset minut. Pijemo trikrat na dan po eno do dve skodelici vročega čaja, ki ga pri prehladu in kašlju, osladimo z medom.

Bezgov kis, vino in ocvrti cvetovi

Cvetov pa ne uporabljamo le za čaj. Iz njih lahko naredimo bezgov sirup, pa staro dobro, na moč osvežilno šabeso in še kaj. A kaj bi vam solila pamet z recepturami, ki jih gospodinje vedo že na pamet. Zaupam pa vam tisto za pripravo bezgovega kisa, ki ga nekateri zelo cenijo. Pol kilograma napol posušenih bezgovih cvetov damo v steklenico, v kateri je pol litra vinskega kisa. Steklenico hermetično zapremo in jo za deset dni postavimo na sonce ali na topel prostor. Vsebino precedimo in shranimo v dobro zaprti steklenici. Še nasvet za dober glas: vsako jutro na tešče spijte pol decilitra belega vina, v katerem se je namakalo štiri grame cvetov. Tudi v kuhinji so bezgovi cvetovi ta hip sila dobrodošli. Poglejmo recept za ocvrte bezgove cvetove: pripravimo testo za palačinke, cvetove bezga narahlo oprhamo in namočimo v omenjeno testo, nato jih spečemo na vroči maščobi ali olju, ki naj ga bo toliko, da bodo cvetovi plavali. Črni bezeg ljudem svoje zdravilne učinkovine, vitamine B, C in E, pa odlična eterična olja in še marsikaj, ponuja brezplačno. Zatorej, le trgajte te cvetlice življenja. A zmerno in z občutkom!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 24. januar 2008 / 07:00

Namig kuharskega mojstra z Brda

Tokrat smo za kuharski nasvet prosili Roberta Merzela, svetovalca za kulinariko na Brdu.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Spremembe pri izvajanju dimnikarske službe

Popravek oziroma odgovor na članek pod gornjim naslovom

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Glasnih voda polna dolina

Dolina Mostnice s Planino Voje - Ledeniška dolina se zajeda skoraj v nedrje slovenskega očaka. S severa jo razkošno opazuje Tosc, z vzhoda Pokljuka, z zahoda Fužinske planine, na jugu pa se odpira pro...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Trgajmo bezgovo cvetje

Modro je, da si bogatimo svojo domačo zeliščno lekarno takrat, ko je čas za to. In zdaj je čas za cvetje črnega bezga (Sambucus nigra). Le pridno ga trgajmo, a s tem početjem ne pretiravajmo. Alergije...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Peteršilj

Peteršilj je eden najizrazitejših naravnih tonikov, se pravi poživil, z njim so včasih hranili celo dirkalne konje, da bi bili hitrejši. Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali pa so...

Nasveti / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Šmarnice

Kdo ne pozna dehtečega vonja šmarnic. Te majske dni so jih polni travniki ob robovih gozdov. Tako v nižinah kot tudi višje v gorah. Po vrtovih so letos zacvetele že nekoliko prej. Šmarnica ni kot d...