Stare in nove upravne stavbe ter objekta z vratarnico ni več, na rušenje čaka le še nekdanja železniška postaja (na levi).

Rušenje mimo volje občanov

Civilna iniciativa za zaustavitev rušenja nekdanjih objektov Peka v Tržiču se zaveda, da so njena opozorila prepozna. Želi pa odgovore o smiselnosti prodaje občinske lastnine.

Tržič – Od nekdanje stare in novejše upravne stavbe ter vratarnice Peka je ostal le še kup gradbenih odpadkov, ki jih vztrajno odvažajo. Na gradbišču, kjer bo zrasel nov trgovski center, je kljub snežni odeji vse zaprašeno. Veliko prahu pa znova dviga Civilna iniciativa za zaustavitev rušenja objektov Peka.

»Zavedamo se, da je govorjenje o zadevi prepozno. Čeprav so stavbe porušili, je pomembno reči, zakaj se je to zgodilo. Nerazumljivo je, da niso občinski svetniki ukrepali, ko se je vse začelo. Prodaja premoženja občine je potekala mimo zakonitih postopkov, kar je povzročilo veliko škodo. Občini Tržič je decembra 2003 država podarila premoženje, ki ga je ocenila na skoraj 4,9 milijona evrov. Občina je iztržila za vse dobrih 939 tisočakov, torej je minus blizu štiri milijone evrov. Ob tem so se vrstile številne napake. Niso naredili urbanistične zasnove, kaj s praznimi objekti. Zahtevamo odgovore, zakaj ni bila ocenjena novejša upravna stavba in ponujena v prodajo. Zakaj niso stolpiča pregledali strokovnjaki in podali ocene, ali ga je treba podreti. Menimo, da bi bilo možno izkoristiti 3777 kvadratnih metrov površin v tej stavbi. Opozicija v občinskem svetu bi morala ustaviti negospodarno ravnanje,« je bil oster Ivan Kapel, ki je vodil Občino Tržič v preteklosti.

Urbanist Rajko Premrl se je čudil, da je občina dovolila rušenje trideset let stare stavbe, kjer bi lahko uredila stanovanja. Vse je prodala kot prazno zemljišče, za kar je dobila le 64 evrov za kvadratni meter. Ob odbitku za rušenje je plačilo komunalnega prispevka vprašljivo. Zakaj občina dela za druge, ne pa zase, je spraševal Premrl. Kot je dejal svetnik SDS Peter Tomazin, je decembra opozarjal, da so bili zavedeni o izračunu izklicne cene. Zahteval je sklic izredne seje, da bi preprečili rušenje stavb, a sta dve svetnici umaknili podpisa. Rihard Jerebic je potrdil, da se je več tržiških podjetnikov povezalo za udeležbo na dražbi. Odstopili so, ko so izvedeli za zahtevo po rušenju stavb. Predsednik odbora Zares v Tržiču Matjaž Hrgović je ponovil, da so podali prijave o domnevnem oškodovanju občinskega premoženja več državnim organom. Doslej niso dobili odgovora. Svetnike je pozval, naj še enkrat preverijo zadevo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Elan lani posloval brez izgub

Kljub veliki krizi na navtičnem trgu je Skupina Elan po dolgih letih zopet poslovala pozitivno. Dosledno uresničujejo lani pripravljen sanacijski načrt.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 10. februar 2010 / 07:00

Danes avdicija za Godbo Cerklje

Cerklje - Kot je bilo napovedano, so v Cerkljah ustanovili Kulturno društvo Godba Cerklje, ki se je v teh dneh tudi že registriralo. Na ustanovnem zboru so za predsednika društva...

Zanimivosti / sreda, 10. februar 2010 / 07:00

Snežne skulpture v Begunjah

Med gradovi, snežaki in pujski je bila najbolj prepričljiva Hello Kitty.

Tržič / sreda, 10. februar 2010 / 07:00

Rušenje mimo volje občanov

Civilna iniciativa za zaustavitev rušenja nekdanjih objektov Peka v Tržiču se zaveda, da so njena opozorila prepozna. Želi pa odgovore o smiselnosti prodaje občinske lastnine.

Slovenija / sreda, 10. februar 2010 / 07:00

Katoliška univerza tudi v Sloveniji

Fakulteta za poslovne vede bo prva fakulteta nove katoliške univerze in bo začela delovati v prihodnjem študijskem letu.

Kronika / sreda, 10. februar 2010 / 07:00

Bomba ni bila moja!

Tako sta na kranjskem sodišču zatrdila tako Damir Muzaferović iz Kranja kot Dževad Velić iz Postojne, ki jima sodijo zaradi bombnega napada pred diskoteko Million Club v Kranju oktobra lani.