Vojko Zavodnik se v Skrivnostni podobi raja poskuša približati dojemanju življenja ter iskanju smisla človekovega bivanja.

Skrivnostne podobe raja

Knjižno delo Skrivnostne podobe raja, ki je bilo prvič predstavljeno ob tisočletnici prve pisne omembe Blejskega gradu, na svojstven način oživlja spomin na preteklost tega kraja.

Bled – V četrtek, 11. avgusta, je Vojko Zavodnik v Viteški dvorani na Blejskem gradu v okviru prireditev, ki potekajo ob tisočletnici prve omembe Blejskega gradu, predstavil novo knjigo Skrivnostne podobe raja. Zavodnik je poleg besedila tudi avtor ilustracij in skic, ki jih je poustvaril po starih predlogah in lastnih zamislih. »Cilj pričujočega snovanja je bil v želji, da bi ob tisočletnici prve omembe znamenitega Blejskega gradu na svojstven, včasih tudi na malo hudomušen način oživili spomin na zanimivo preteklost tega edinstvenega slovenskega kraja ter ga kritično povezali z nikoli do konca razjasnjenimi človekovimi razmišljanji,« pripoveduje avtor. Pričujoči zapis je predstavljen v dveh delih. V prvem nizu avtor poskuša z združitvijo pripovedi starega ustnega izročila ter mnogih znanih zgodovinskih dejstev ustvariti realno osnovo za preprosto sodobno zgodbo, ki nas proti koncu drugega dela v pravih morastih sanjah popelje tudi v namišljen svet staroselcev, ki so morda nekoč bivali v tej edinstveni podobi raja. Na nenavadnem potovanju skozi čas se poskuša približati različnim načinom dojemanja življenja ter iskanja smisla človekovega bivanja in poslanstva v modernem globalnem svetu.

Širši naslov knjige – Zavodnik v skrivnostne podobe raja mimogrede omeni tudi avtorja, ki se zaradi občutka skrivnostnosti v knjigi sploh ne podpiše. Svoje ime je v naslovu uporabil za nekoga, ki bralca lahko »zavede« v čarobne podobe raja. “Zanimiv je bil komentar lektorice, da v Slovarju slovenskega knjižnega jezika »zavodnik« kot zapeljivec sosedove žene predstavlja že tako staro besedo, da bi bilo mogoče primerno razmisliti o kateri drugi,” še pove Zavodnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. september 2008 / 07:00

Težak teden za delničarje

V petek je "veter" na Ljubljanski borzi sicer močno vlekel gor, vendar je prej štiri dni pihalo dol.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Kako se znebiti šefa?

Režiser komedije Božič na kvadrat Seth Gordon sledi trem zagrenjenim prijateljem, ki jim grozni šefi vsak dan uničujejo življenje. Ker ne morejo dati odpovedi, se domislijo drugačne rešitve, kako...

Mularija / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Otroška peresa

Šola Šola, šola, spet ta šola. V njej posedaš, a naučiš veliko se. Včasih celo zabavno je. Znanja vsepovsod mrg...

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Skrivnostne podobe raja

Knjižno delo Skrivnostne podobe raja, ki je bilo prvič predstavljeno ob tisočletnici prve pisne omembe Blejskega gradu, na svojstven način oživlja spomin na preteklost tega kraja.

Zanimivosti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Glasov jež: Petka, ki je nihče noče

Poklical nas je bralec iz Škofje Loke, ki že več tednov na travniku ob cesti z Jeprce proti Škofji Loki opazuje premikanje Renaultove petke, v času našega slikanja pa je bila prevrnjena celo na s...

Nasveti / torek, 16. avgust 2011 / 07:00

Zanimivosti in Žabnice in okolice

Odlomek iz članka Antonije Šifrer, objavljen v zborniku Na robu pojoče ravnine.