Peteršilj

Peteršilj je eden najizrazitejših naravnih tonikov, se pravi poživil, z njim so včasih hranili celo dirkalne konje, da bi bili hitrejši. Peteršilj je doma iz vzhodnega Sredozemlja, spoštovali pa so ga že stari Grki in Rimljani. Grki so ga sejali na meje svojih vrtov in s peteršiljevim vencem okronali zmagovalce športnih iger. Rimljani so ga posadili na glavo zaslužnim bojevnikom in atletskim junakom. Grki sicer peteršilja v kuhinji niso uporabljali, Rimljani pa. Karel Veliki je oboževal sir, začinjen s peteršiljem, zmagoslavni pohod peteršilja v kuhinjo pa se je začel malo kasneje. Danes je peteršilj obvezna začimba v vsaki kuhinji. Obstajajo različne vrste: kodrasti peteršilj (P. crispum), peteršilj z gladkimi listi (P. sativum), italijanski (ali francoski) peteršilj močnejšega vonja (P. crispum var. neapolitanum), kakor tudi koreninski (hamburški) peteršilj (P. crispum var. tuberosum). Peteršilj je na voljo vse leto, tudi pozimi, ko k nam prihaja iz rastlinjakov. Najboljši je seveda domač z vrta, ker je povsem svež in brez škropiv, ampak ko ni druge možnosti, ga tudi kupimo, le da so listi sveže zeleni, neoveli in čim čistejši. Koreni peteršilja pa morajo biti čvrsti in brez temnejših peg. V hladilniku se peteršilj ohrani nekaj dni, liste pa lahko tudi sušimo ali zamrznemo, a del arome pri tem peteršilj izgubi. V kuhinji uporabljamo liste, stebla, ki so prav tako aromatična kot listi, in korenine. Liste uporabljamo presne ali pa jih v jed dodamo čisto na koncu kuhanja. Peteršilj s kodrastimi listi je lep za okras, tisti z gladkimi listi pa boljšega okusa. Presne liste dodajamo solatam, z drobno sesekljanimi potresemo sendviče, jajčne jedi, zelenjavne juhe, ribe in kuhan krompir, dodajamo jih tudi majonezi in mnogim klasičnim omakam. Kuhan peteršilj izboljša okus drugih zelišč, vendar ga dodajamo ob koncu kuhanja. Korenino dajemo v juhe in omake, presno pa nastrgamo tudi v solate. Skratka brez peteršilja nam živeti ni, tudi kar se njegovih zdravilnih učinkov tiče.

Peteršiljev namaz

Potrebujemo: 10 dag pretlačene skute, 10 dag kisle smetane, 5 dag svežih in sesekljanih peteršiljevih listov, sol in sveže mleti poper.

Pretlačeno skuto in kislo smetano zmešajte, dodajte sesekljan peteršilj in začinite. Dobro zmešajte in dobili ste zelo osvežilen namaz, ki se odlično poda vsem vrstam pečenega mesa in rib.

Telečji krpačo s peteršiljem

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag skrbno očiščenega telečjega fileja, 2 stroka česna, 2 žlici nastrganega parmezana, 3 žlice limonovega soka, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sol, sveže mleti poper in 1 šopek svežega peteršilja.

Telečji file zavijte v prozorno folijo in ga dajte za dve uri v zamrzovalnik, da ga boste lahko lepo na tanko rezali. Meso narežite z ostrim nožem ali strojem na tanke rezine in jih nalagajte eno poleg druge. Mesne rezine solite in popoprajte, posujte s sesekljanim česnom, parmezanom in grobo nasekljanim peteršiljem. Oljčno olje zmešajte z limonovim sokom in s tem pokapljajte meso ter takoj postrezite.

Peteršiljeva juha

Za 4 osebe potrebujemo: 10 dag pora, 30 dag peteršiljevih korenin, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mleti poper in malo sesekljanega peteršilja.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por, dobro očiščene in na kolobarje narezane peteršiljeve korenine ter na kocke narezan olupljen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por, peteršilj in krompir zmehčajo. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s sesekljanim peteršiljem.

Ribji fileji v peteršiljevi omaki

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag ribjih filejev (škarpene, osliča, brancina,…), 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 2 šopa peteršiljevih listov, 1 strok česna, 5 žlic ribje juhe ali vode, 2 žlici pinjol, 10 dag paradižnikov češnjevcev, 1 žlico limonovega soka, sol.

Na štedilnik postavite ponev in v njej segrejte oljčno olje. Ribje fileje solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite jih na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljan peteršilj in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom ter limonovim sokom. Ribje fileje preložite na krožnike, jih prelijte z omako in obložite z opranim ter na četrtine narezanimi paradižniki. Zraven se zelo prileže kuhan slan krompir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 30. junij 2016 / 16:12

Bil sem mlad, željan akcije

»Za mnoge mlade fotografe je bilo to, da si bil vojni fotoreporter, takrat najvišja možna stopnja našega poklica, zato sem tudi sam pogrešal še več akcije,« se spominja Kranjčan Jurij Cigler, pred pet...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 18. junij 2020 / 21:48

Vlada zaostrila mejno politiko

Od 19. junija dalje bo nekaj sprememb pri prehajanju meje, je odločila vlada. Manj bo izjem za vstop v Slovenijo brez karantene, za nekatere bo obvezen negativni izvid testa na covid-19. Države so raz...

Kamnik / četrtek, 18. junij 2020 / 16:03

Letos so izbirali najbolj dišečo

V Arboretumu so v petek pripravili že sedemnajsti Slovenski dan vrtnic, ki je bil zelo dobro obiskan.

Razvedrilo / četrtek, 18. junij 2020 / 16:03

Pravljičnih sedem

Tudi tako bi lahko poimenovali sedmi rojstni dan Vile Podvin, ki ga je domača gostinska ekipa zadnjo nedeljo v maju praznovala v družbi gostov in vinarja Mihe Batiča iz Šempasa. Seveda je letošnji...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. junij 2020 / 16:00

Županova visoška kronika

V Dvorcu Visoko so minulo soboto pripravili prvo organizirano vodenje, ki jih bodo sicer izvajali vsako drugo soboto v mesecu. Prvič je obiskovalce po dvorcu popeljal župan Milan Čadež.

Škofja Loka / četrtek, 18. junij 2020 / 15:59

Veleposlaniki na obisku v Škofji Loki

Minuli teden je župan Občine Škofja Loka Tine Radinja na tradicionalnem srečanju gostil veleposlanike drugih držav, akreditirane v Sloveniji.