Umberto Eco (Foto: Zaklop, Nina Blaž, TK)

Za Miklavža Eco in 50 Cent

Bil je pester teden. Mednarodno obarvan. Prestolnico sta obiskala italijanski mislec in pisatelj Umberto Eco in ameriški raper 50 Cent. Avstrijci so pripravili zabavo ob izdaji nove revije, najbolj trendovski pa je bil letos Miki Muster.

Ta teden je Ljubljana gostila dvoje slavnih imen. Sicer s popolnoma drugačnih področij, a vseeno za svojo ciljno publiko izredno zanimivi. V sklopu Tedna univerzeje v Ljubljani častni doktorat prejel italijanski mislec in pisatelj Umberto Eco, ki je verjetno eden največjih romanopiscev v svetovnem merilu. Predvsem ga poznamo po njegovem literarnem prvencu Ime rože, večina pa se spominja tudi istoimenskega filma s Seanom Conneryjem v glavni vlogi. Drugo znano ime je ameriški raper 50 Cent. Glasbenik, ki naj bi organizatorjem dogodkov povzročal precej preglavic s svojimi posebnimi zahtevami, se je v grosupeljskem Kongu, kjer je preživel nedeljski večer, počutil odlično. Kdor ga je za trenutek želel slišati in videti, je to lahko storil dan prej v enem izmed lokalov ljubljanskega BTC-ja, kjer so si privoščili nastop zvezde za rojstnodnevno zabavo - če temu lahko tako rečemo. Raper pa je v Kongu slavnostno odprl tudi svojo sobo.

Trend 2007, slovenske nagrade za modno in vizualno ustvarjalnost, so podelili na slavnostni torkovi prireditvi v prostorih Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani. Hkrati je bila v gradu Tivoli zabava avstrijske revije H.O.M.E, ki prihaja na slovenski revijalni trg resneje z novim letom. Enostavno, a vseeno dovolj glamurozno, da organizatorici zabave (Gorenjki, ki sicer že dalj časa živi in deluje v Ljubljani) Majdi Vrhovnik, ki je tokrat prvič izpeljala tako velik event, lahko le čestitamo. Revija je namenjena ljubiteljem lepega, predvsem pa zunanjega in notranjega dekorja. Zaenkrat predstavlja avstrijsko-nemški način razmišljanja, italijanske dizajnerje, svetovna imena teh krogov, manjka ji še 'okus' slovenskega.

Letošnje Trendovo priznanje za življenjsko delo je prejel akademski kipar, ilustrator, animator, režiser in novinar, dvainosemdesetletni Miki Muster. Njegovi stripi o Lakotniku, Zvitorepcu in Trdonji so doživeli kar nekaj ponatisov, preživeli različne oblike vladavin in med stripovskimi liki so še vedno izredno priljubljeni. Po njih segajo tako starejše kot mlajše generacije ljubiteljev stripa.

Ker je december, ne smemo pozabiti na začetek obdobja, ko nas najprej obišče Miklavž, potem pa konec meseca za nasmeh na ustih poskrbita še Božiček in dedek Mraz.

 

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 22. december 2014 / 12:15

Fabjanu Hafnerju Lavrinova diploma

Društvo slovenskih književnih prevajalcev je letošnjo Lavrinovo diplomo, poimenovano po odličnem prevajalcu iz slovanskih in drugih jezikov Janku Lavrinu (1887–1986), podelilo koroškemu Sl...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 25. september 2013 / 15:07

Življenje kot doma

V jeseniškem domu starostnikov so odprli prvo gospodinjsko enoto, v kateri se dvanajst stanovalcev z demenco res lahko počuti kot doma.

Šport / sreda, 25. september 2013 / 14:47

Novo igrišče z umetno travo

V Naklem so odprli nogometno igrišče z umetno travo v velikosti 60 krat 40 metrov.

Razvedrilo / sreda, 25. september 2013 / 14:46

Brez fotoaparata nikamor

»Mimogrede so minila ta leta,« je ob jubileju dejal Andrej Babič s Primskovega v Kranju.

Rekreacija / sreda, 25. september 2013 / 14:45

Škorci letijo proti Turčiji

Slovenski državni prvaki v ulični košarki Telemach Škorci iz Kranja so si z zmago na turnirju v Lozani priborili nastop na finalnem turnirju svetovne turneje v Istanbulu.

Radovljica / sreda, 25. september 2013 / 14:43

Sladki Festival medu

Letos so čebelarji želeli predvsem predstaviti uporabo medu v kulinariki.