Kampanja Kakovost nam je blizu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo promocijsko kampanjo Kakovost nam je blizu.

Ljubljana – Ministrstvo se bo v kampanji osredotočilo na tri ključna sporočila: prvič – Slovenija ima enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi, drugič – v Sloveniji je kmetovanje že zaradi težjih pridelovalnih pogojev manj intenzivno in bolj trajnostno, okolju in ljudem prijaznejše, in tretjič – hrana iz naše bližine je bolj okusna in hranljiva, ker je zaužita v času dozorelosti. Kampanja bo potekala v dveh delih – prvi del se je začel 10. oktobra in se bo končal ob koncu novembra, drugi bo potekal od sredine marca do konca junija prihodnje leto. Agencija Futura DDB, ki bo vodila kampanjo, bo v tem času omogočila mleku, mesu, sadju in žitu, da sami preko televizijskih oglasov, velikih plakatov, tiskanih medijev in radia »nagovorijo« potrošnike.

Državna sekretarka na ministrstvu Tanja Strniša je ob predstavitvi kampanje pojasnila, zakaj je pomembno, da potrošniki ob nakupu preverijo poreklo izdelka, in kakšne so prednosti uživanja sezonske, lokalno pridelane hrane, še zlasti sadja in zelenjave. »Če je pospravljena v času dozorelosti, je bolj aromatična in ima višjo biološko (hranilno) vrednost – vsebuje večje količine metabolitov in vitaminov A, B, C in E. Tista, ki pripotuje od daleč, je pogosto obrana še nezrela, ko še nima razvitih vseh parametrov kakovosti, hkrati pa jo tik pred obiranjem tretirajo še s fitofarmacevtskimi sredstvi za ohranjanje svežine,« je dejala in dodala, da je za lokalno pridelano hrano značilna tudi kratka transportna pot, kar pomeni manjšo porabo goriva, manj hrupa, manj onesnaževanja zraka, manjšo uporabo embalaže.

Žal domača pridelava hrane že dalj časa ne sledi povpraševanju. Slovenija je neto uvoznica kmetijskih pridelkov in živilskih izdelkov, na leto uvozi za 1,9 milijarde evrov hrane. Stopnja samooskrbe je nizka predvsem pri zelenjavi, lani so jo uvozili 155 tisoč ton, od tega skoraj dve tretjini sveže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 2. oktober 2017 / 17:55

Crescendo tekmoval v Latviji

Mešani pevski zbor Crescendo je nastopil na zborovskem tekmovanju v Latviji.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:24

Gasilci upravičeno zadovoljni

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Podljubelj je na nedavni slovesnosti tudi uradno prevzelo gasilsko vozilo GVC 16/15 s cisterno za 1500 litrov vode in za šest članov posadke.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:22

»Nagnetli« sta se jabolki srčaste oblike

Podbrezje – »Narava je nepredvidljiva in vedno znova poskrbi za kakšno presenečenje,« nam je napisala Milena Vovko iz Podbrezij in dodala sliko z domačega vrta, ki prikazuje, kako sta se »skupaj na...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:21

Kampanja Kakovost nam je blizu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo promocijsko kampanjo Kakovost nam je blizu.

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:21

Lonček za žejne

Ob domačiji Filipa Benceta v Dolini v Dovžanovi soteski je studenček, oskrbnik domačije Zdravko Dovžan - Matevžov pa je pristavil lonček, da popotniki niso žejni, saj v kraju gostilne (žal) že dolg...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 00:16

Do Dubrovnika brez polnjenja

Inovator Andrej Pečjak s Češnjice pri Podnartu je pretekli konec tedna s svojim električnim avtomobilom brez vmesnega polnjenja baterij z Bleda pripeljal v 726 kilometrov oddaljeni Dubrovnik.