Kampanja Kakovost nam je blizu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo promocijsko kampanjo Kakovost nam je blizu.

Ljubljana – Ministrstvo se bo v kampanji osredotočilo na tri ključna sporočila: prvič – Slovenija ima enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi, drugič – v Sloveniji je kmetovanje že zaradi težjih pridelovalnih pogojev manj intenzivno in bolj trajnostno, okolju in ljudem prijaznejše, in tretjič – hrana iz naše bližine je bolj okusna in hranljiva, ker je zaužita v času dozorelosti. Kampanja bo potekala v dveh delih – prvi del se je začel 10. oktobra in se bo končal ob koncu novembra, drugi bo potekal od sredine marca do konca junija prihodnje leto. Agencija Futura DDB, ki bo vodila kampanjo, bo v tem času omogočila mleku, mesu, sadju in žitu, da sami preko televizijskih oglasov, velikih plakatov, tiskanih medijev in radia »nagovorijo« potrošnike.

Državna sekretarka na ministrstvu Tanja Strniša je ob predstavitvi kampanje pojasnila, zakaj je pomembno, da potrošniki ob nakupu preverijo poreklo izdelka, in kakšne so prednosti uživanja sezonske, lokalno pridelane hrane, še zlasti sadja in zelenjave. »Če je pospravljena v času dozorelosti, je bolj aromatična in ima višjo biološko (hranilno) vrednost – vsebuje večje količine metabolitov in vitaminov A, B, C in E. Tista, ki pripotuje od daleč, je pogosto obrana še nezrela, ko še nima razvitih vseh parametrov kakovosti, hkrati pa jo tik pred obiranjem tretirajo še s fitofarmacevtskimi sredstvi za ohranjanje svežine,« je dejala in dodala, da je za lokalno pridelano hrano značilna tudi kratka transportna pot, kar pomeni manjšo porabo goriva, manj hrupa, manj onesnaževanja zraka, manjšo uporabo embalaže.

Žal domača pridelava hrane že dalj časa ne sledi povpraševanju. Slovenija je neto uvoznica kmetijskih pridelkov in živilskih izdelkov, na leto uvozi za 1,9 milijarde evrov hrane. Stopnja samooskrbe je nizka predvsem pri zelenjavi, lani so jo uvozili 155 tisoč ton, od tega skoraj dve tretjini sveže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Gnilo jabolko za slab tek, polomljen kavč za bolečo hrbtenico

Kljub temu da so bile v številnih krajih Gorenjske pred kratkim čistilne akcije, je ponekod že spet tako nasmeteno, kot da pridne roke ne bi nikoli čistile. Težko je razumeti, da je nekaterim klj...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 10. junij 2015 / 19:08

Prispevek še vedno previsok

Predstavniki petih opozicijskih strank in list so pred četrtkovo sejo, na kateri bodo škofjeloški svetniki sprejemali odlok o komunalnem prispevku, še enkrat opozorili, da je ta previsok in nepravičen...

Kamnik / sreda, 10. junij 2015 / 19:07

Dneve so jim polepšali z jadranjem

V soboto, 30. maja, se je v Marini Veruda pri Puli uspešno zaključil letošnji štiridnevni izobraževalno-terapevtski projekt Jadranje za jutri, ki ga za otroke s posebnimi potrebami pripravijo člani Šp...

Razvedrilo / sreda, 10. junij 2015 / 19:04

Irec Nick in Američan Christopher

Vila Podvin je gostila irskega kuharja Nicka Wattsa, kuharski mojster Christopher Williams pa je obiskal Biotehniški center Naklo.

Kronika / sreda, 10. junij 2015 / 19:02

Brez oklevanja začel oživljati

Policist Boštjan Perko je prejšnji teden brez oklevanja in ob pomoči mimoidočih začel oživljati moškega, ki je brez znakov življenja obležal sredi Šenčurja.

Nasveti / sreda, 10. junij 2015 / 19:01

Kaj storiti po ugrizu kače

V Splošni bolnišnici Jesenice vsako leto obravnavajo od tri do pet pacientov, ki jih je ugriznila kača. Letos so že pomladi imeli dva bolnika, ki ju je domnevno ugriznil gad. Nihče od njiju ni bil...