Kampanja Kakovost nam je blizu

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je začelo promocijsko kampanjo Kakovost nam je blizu.

Ljubljana – Ministrstvo se bo v kampanji osredotočilo na tri ključna sporočila: prvič – Slovenija ima enega od treh najboljših sistemov kontrole varnosti hrane v Evropi, drugič – v Sloveniji je kmetovanje že zaradi težjih pridelovalnih pogojev manj intenzivno in bolj trajnostno, okolju in ljudem prijaznejše, in tretjič – hrana iz naše bližine je bolj okusna in hranljiva, ker je zaužita v času dozorelosti. Kampanja bo potekala v dveh delih – prvi del se je začel 10. oktobra in se bo končal ob koncu novembra, drugi bo potekal od sredine marca do konca junija prihodnje leto. Agencija Futura DDB, ki bo vodila kampanjo, bo v tem času omogočila mleku, mesu, sadju in žitu, da sami preko televizijskih oglasov, velikih plakatov, tiskanih medijev in radia »nagovorijo« potrošnike.

Državna sekretarka na ministrstvu Tanja Strniša je ob predstavitvi kampanje pojasnila, zakaj je pomembno, da potrošniki ob nakupu preverijo poreklo izdelka, in kakšne so prednosti uživanja sezonske, lokalno pridelane hrane, še zlasti sadja in zelenjave. »Če je pospravljena v času dozorelosti, je bolj aromatična in ima višjo biološko (hranilno) vrednost – vsebuje večje količine metabolitov in vitaminov A, B, C in E. Tista, ki pripotuje od daleč, je pogosto obrana še nezrela, ko še nima razvitih vseh parametrov kakovosti, hkrati pa jo tik pred obiranjem tretirajo še s fitofarmacevtskimi sredstvi za ohranjanje svežine,« je dejala in dodala, da je za lokalno pridelano hrano značilna tudi kratka transportna pot, kar pomeni manjšo porabo goriva, manj hrupa, manj onesnaževanja zraka, manjšo uporabo embalaže.

Žal domača pridelava hrane že dalj časa ne sledi povpraševanju. Slovenija je neto uvoznica kmetijskih pridelkov in živilskih izdelkov, na leto uvozi za 1,9 milijarde evrov hrane. Stopnja samooskrbe je nizka predvsem pri zelenjavi, lani so jo uvozili 155 tisoč ton, od tega skoraj dve tretjini sveže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 19. junij 2019 / 07:58

Bolni so nam hvaležni za pomoč

Na sobotnem romanju bolnikov in invalidov na Brezje je bil tudi veliki mojster malteškega viteškega reda fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Vročina

Ker v toplem okolju telo s potenjem izgublja veliko vode, je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, alkoholu in težki hrani pa naj bi se v vročini izogibali. Na...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Občina Sevnica

Na stičišču krajin, gradov in narave

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Aktiven obisk v dolenjski prestolnici in okolici

"Tiha in nema se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta ..." je pred več kot sto leti zapisal poet Dragotin Kette v svoji pesmi Krka. Res je posebno romantičen ogled Novega mest...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Spoznajmo naravo in zdravje Dolenjskih Toplic

Ob doživljanju kulturne dediščine na območju Dolenjskih Toplic najdemo veliko idej za krepitev zdravja, aktivno preživljanje obiska ter kulturno-naravoslovno izobraževanje.

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Krka - modra žila Dolenjske

Ko se voziš skozi dolino Krke, ko se kot kolesar, ribič, na splavu ali po uživanju v zidanici spustiš ob njeno bujno zelene bregove, spoznavaš vse obraze Dolenjske.