Zdenka Kajdiž (Foto: Gorazd Kavčič)

Čas za podajo letnih poročil

Približuje se rok za oddajo podatkov iz letnih poročil. Na Gorenjskem kar 16 tisoč zavezancev, ki morajo predložiti letno poročilo.

V letu 2012 na Gorenjskem 588 poslovnih subjektov ni predložilo letnega poročila za leto 2011, od tega je bilo skoraj polovica gospodarskih družb. Zaradi nepredložitve letnih poročil dve leti zaporedoma je za 121 družb in podjetnikov Ajpes pripravil predlog za izbris iz registrov.

Kranj – Gospodarske družbe, samostojni podjetniki in društva morajo najkasneje do 2. aprila Ajpesu predložiti podatke iz letnih poročil. »Letno poročilo se šteje kot priloga k davčnemu obračunu, zato ga ni treba pošiljati še na Davčno upravo, v davčnem obračunu pa je to treba izrecno navesti,« pojasnjuje Zdenka Kajdiž, vodja kranjske izpostave Ajpes. Gospodarske družbe, zadruge in društva, ki so zavezani k reviziji računovodskih izkazov, pa letno poročilo predložijo do konca avgusta.

Kajdiževa pojasni, da morajo letno poročilo predložiti tudi tisti poslovni subjekti, ki v letu 2012 niso poslovali in hkrati ne izkazujejo nobenega podatka v letnem poročilu. Predložijo jih prek spletnega portala Ajpes, kjer je od sredine januarja na voljo posebna aplikacija. Podatki se lahko vnesejo neposredno v spletno aplikacijo ali jih uporabniki uvozijo kot xml datoteko. »Letno poročilo se šteje za predloženo, če je potrjeno s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali je na Ajpes posredovano Obvestilo za Ajpes, ki je podpisano s strani odgovorne osebe,« opozarja Zdenka Kajdiž in še, da morajo odgovorni v primeru posredovanja obvestila to storiti po pošti s povratnico ali se na Ajpes oglasiti osebno.

Letna poročila Ajpes objavi na svojem spletnem portalu, letos v začetku maja, sicer podatke obdeluje tudi Statistični urad RS. Na Gorenjskem je več kot 16 tisoč poslovnih subjektov, ki morajo predložiti letna poročila. Družbe in samostojni podjetniki, ki ne predložijo letnega poročila, izpolnjujejo pogoje za začetek postopka o prekršku.

Z globo od tri do 15 tisoč evrov se kaznuje gospodarska družba oziroma od šest do 40 tisoč evrov gospodarska družba, ki ne predloži revidiranega oziroma konsolidiranega letnega poročila. Z globo od 300 do štiri tisoč evrov se kaznuje tudi odgovorna oseba družbe. Z globo od 600 do 1.600 evrov se za prekršek kaznuje tudi samostojni podjetnik. Društva, ki ne predložijo letnega poročila, se kaznujejo s 420 evri globe in zakoniti zastopniki društev s 125 evri globe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 23. april 2019 / 08:01

Prvi že vlagajo kandidature

Prva je na Državno volilno komisijo kandidaturo za evropske volitve vložila stranka SNS, za danes vložitev napovedujejo SDS in SLS, NSi in LMŠ.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Čas za podajo letnih poročil

Približuje se rok za oddajo podatkov iz letnih poročil. Na Gorenjskem kar 16 tisoč zavezancev, ki morajo predložiti letno poročilo.

Splošno / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Slovenski kardinal bo volil novega papeža

Slovenski kardinal Franc Rode je med 115 kardinali, ki bodo ta mesec volili novega papeža. Z njim smo se pogovarjali o zapuščini dosedanjega papeža Benedikta XVI. in o nalogah novega.

GG Plus / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Vaš razgled

Kronika / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Roparja pozvonila na vratih

Kranj - V sredo okoli 18. ure sta neznana moška na Smledniški cesti v Kranju poskušala oropati 30-letno domačinko. Policistom je razložila, da se je okoli 18. ure oglasil hišni z...

Prosti čas / petek, 8. marec 2013 / 07:00

Video "začinili" s plesom ob drogu

Na Bledu so minuli konec tedna snemali videospota za dve skladbi, ki sta nastali v okviru glasbenega projekta Afrika-Slovenija - The Arsov-Bel project.