Peka brez tehtnice
Najhitrejše in najbolj enostavne za pripravo so tiste sladice, katerih sestavin ni treba tehtati. Za mero uporabimo lonček.
Za pripravo rožičevega narastka potrebujemo: 4 jajca, 1 skodelico sladkorja, 1 skodelico moke, 1 skodelico rozin, namočenih v rumu, pol skodelice olja, 1 skodelico rožičeve moke, 5 jabolk, 1 pecilni prašek, 1 žlico temnega kakava.
Jabolka olupimo in jih naribamo. Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, da masa nekoliko naraste. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Mešanico postopoma dodajamo rumenjakom in sladkorju. Zalijemo z mlekom in oljem, dodamo rozine, rožičevo moko in jabolka. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz štirih beljakov. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in vanj vlijemo biskvitno testo. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 do 30 minut.
Nasvet: Narastek lahko še dodatno obogatimo, tako da ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Skodelica naj bo velikosti od 2 do 2,5 decilitra.
Za pripravo ponarejene gibanice potrebujemo: 1,5 lončka moke, pol lončka pšeničnega zdroba, 1 lonček sladkorja, 1 vanilin sladkor, 4 velika jabolka, 1 lonček mleka, 1 lonček sladke smetane, 3 jajca, pol lončka orehov, pol lončka maka, 50 dag skute, pest namočenih rozin, maščobo za pekač.
V posodi zmešamo moko, pšenični zdrob, pecilni prašek, sladkor in vanilin sladkor. Zmes razdelimo na tri enake dele. Jabolka olupimo, naribamo ter pomešamo z rozinami. Pekač namastimo, po dnu razporedimo tretjino mešanice in posujemo s polovico naribanih jabolk. Na jabolka nadrobimo polovico skute in potresemo z orehi. Postopek ponovimo: posujemo s tretjino suhe mešanice, prekrijemo z jabolki, skuto in makom. Zaključimo z zadnjim delom suhe mešanice. Za preliv zmešamo mleko, smetano in jajca. Preliv prelijemo po zloženki in jo večkrat prebodemo, da se preliv dobro vpije in steče do dna. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.
Nasvet: pecivo je po okusu skoraj identično pravi prekmurski gibanici. Največja razlika je v pripravi; je veliko hitrejša in enostavnejša, zato ni razloga, da se je ne bi lotili. Pri tem receptu vam priporočam lonček v velikosti dveh decilitrov.