Peka brez tehtnice

Najhitrejše in najbolj enostavne za pripravo so tiste sladice, katerih sestavin ni treba tehtati. Za mero uporabimo lonček.

Za pripravo rožičevega narastka potrebujemo: 4 jajca, 1 skodelico sladkorja, 1 skodelico moke, 1 skodelico rozin, namočenih v rumu, pol skodelice olja, 1 skodelico rožičeve moke, 5 jabolk, 1 pecilni prašek, 1 žlico temnega kakava.

Jabolka olupimo in jih naribamo. Ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, da masa nekoliko naraste. Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. Mešanico postopoma dodajamo rumenjakom in sladkorju. Zalijemo z mlekom in oljem, dodamo rozine, rožičevo moko in jabolka. Nazadnje na rahlo vmešamo še sneg iz štirih beljakov. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in vanj vlijemo biskvitno testo. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 20 do 30 minut.

Nasvet: Narastek lahko še dodatno obogatimo, tako da ga premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom. Skodelica naj bo velikosti od 2 do 2,5 decilitra.

Za pripravo ponarejene gibanice potrebujemo: 1,5 lončka moke, pol lončka pšeničnega zdroba, 1 lonček sladkorja, 1 vanilin sladkor, 4 velika jabolka, 1 lonček mleka, 1 lonček sladke smetane, 3 jajca, pol lončka orehov, pol lončka maka, 50 dag skute, pest namočenih rozin, maščobo za pekač.

V posodi zmešamo moko, pšenični zdrob, pecilni prašek, sladkor in vanilin sladkor. Zmes razdelimo na tri enake dele. Jabolka olupimo, naribamo ter pomešamo z rozinami. Pekač namastimo, po dnu razporedimo tretjino mešanice in posujemo s polovico naribanih jabolk. Na jabolka nadrobimo polovico skute in potresemo z orehi. Postopek ponovimo: posujemo s tretjino suhe mešanice, prekrijemo z jabolki, skuto in makom. Zaključimo z zadnjim delom suhe mešanice. Za preliv zmešamo mleko, smetano in jajca. Preliv prelijemo po zloženki in jo večkrat prebodemo, da se preliv dobro vpije in steče do dna. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 45 minut.

Nasvet: pecivo je po okusu skoraj identično pravi prekmurski gibanici. Največja razlika je v pripravi; je veliko hitrejša in enostavnejša, zato ni razloga, da se je ne bi lotili. Pri tem receptu vam priporočam lonček v velikosti dveh decilitrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 18. december 2016 / 21:38

Ukrepi v čebelarstvu

Kranj – Po tem, ko je Evropska komisija julija odobrila Sloveniji program ukrepov na področju čebelarstva v obdobju 2017–2019, je vlada pred kratkim sprejela še uredbo o izvajanju teh ukrepov. V ok...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 17:17

Poziv k spoštovanju gozdnega bontona

Kranj – »Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo v Sloveniji lahko zelo ponosni, a je v gozdovih treba upoštevati tudi nekatere omejitve,« opozarjajo na ministrstvu za km...

Gorenjska / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 17:12

Lani manj rojstev kot leto prej

Po podatkih državnega statističnega urada se je lani v Sloveniji rodilo 18.767 otrok ali 561 manj kot leto prej. Rodilo se je premalo otrok, da bi se prebivalstvo lahko obnavljalo po naravni poti.

Kranj / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 17:10

Razstava Sto let Golnika

Kranj – V počastitev stoletnice so na Kliniki Golnik pripravili pregledno razstavo, na kateri si lahko na dvajsetih panojih ogledate razgibano pot te ustanove, katere zametki so nastali že leta 191...

Zanimivosti / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 15:47

Pogled iz nove opazovalnice

Hraški mlaki sta eni redkih mokrišč v tem delu Slovenije. Obišče ju več kot sto različnih vrst ptic, kar predstavlja približno tretjino vseh opaženih vrst ptic v Sloveniji. Po novem jih lahko opazujem...

Gorenjska / ponedeljek, 2. avgust 2021 / 15:44

Od kaveljca do direktorja

»Trenutno se počutim, kot da bi bil na dopustu, ne v pokoju,« pravi Jože Veternik, ki je kar sedemindvajset let vodil Osnovno zdravstvo Gorenjske. Nekdanji sodelavci ga še povprašajo za 'drugo mnenje'...