Jabolčna torta z jogurtom

O koristnih in zdravilnih lastnosti jabolk sem pisala že v prejšnji številki. Ker trenutno v trgovinah jabolka niso draga, domača so pa za porabiti, vam priporočam še en recept, s katerim ne bo­ste zgrešili.

Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 5 žlic moke, 2 žlici tople vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor; za jabolčni nadev: 0,5 kg jabolk, 2 žlici sladkorja; za jogurtov nadev: 5 navadnih jogurtov (1 lonček jogurta = 180 g), 0,5 l smetane, 1 vrečka želatine (50 g ali 6 lističev), 20 dag sladkorja.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake ločimo od beljakov in te stepemo v trd sneg. Sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj s snegom. Snegu med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake in dve žlici tople vode. Nazadnje dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Med tem, ko se biskvit peče in nato ohlaja, pripravimo jabolčni in jogurtov nadev.

Jabolka olupimo, jih narežemo na manjše kose, po­tresemo s sladkorjem ter jih skuhamo do mehkega. Ko so kuhana, jih na rahlo pretlačimo.

Za jogurtov nadev želatino namočimo v vodi. Smetano stepemo. Tri jogurte zmešamo s sladkorjem. Dva jogurta in odcejeno želatino segrevamo na šibkem ognju, dokler se želatina ne raztopi. Nato zmešamo vse skupaj (stepeno smetano, jogurt s sladkorjem in jogurt z želatino).

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Čez prvo polovico testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva. Čez prelijemo polovico jogurtove kreme, pokrijemo z drugo polovico testa. Postopek še enkrat ponovimo z drugo polovico sestavin, tako da zaključimo z jogurtovim nadevom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet: Biskvita ni potrebno dodatno navlažiti, saj jabolka oddajo tekočino, tako da na koncu dobimo dovolj sočen biskvit. Če se nam zdi, da jabolčni nadev ni dovolj gost, mu še med kuhanjem vmešamo prašek za vaniljev puding ali dve zvrhani žlici koruznega škroba (Gustin). Lahko uporabimo tudi drugo sezonsko sadje (marelice, maline, bres­kve, jagodičevje …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 19. november 2016 / 11:58

Danes premiera animirane pustolovščine Vaiana

Ustvarjalci Ledenega kraljestva in Zootropolis predstavljajo novo Disneyjevo animirano pustolovščino Vaiana – Iskanje bajeslovnega otoka, ki v Cineplexx kina prihaja 24. novembra, ekskluzivna premi...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 20. april 2023 / 23:04

Poseg v naravo odločno prevelik

Gradnja kolesarske povezave med Bledom in Bohinjem vzbuja pri nekaterih domačinih in naravovarstvenikih pomisleke glede njenih posledic in čezmernih posegov v naravo na določenih območjih.

Kranj / četrtek, 20. april 2023 / 22:59

Prvi e-busi in polnilnice

V Kranju bodo do konca aprila vzpostavili štiri polnilnice za štiri e-avtobuse, ki bodo v kratkem začeli voziti v mestnem prometu. Do konca leta sledijo še po štirje električni avtobusi in polnilnice.

Gospodarstvo / četrtek, 20. april 2023 / 22:58

Pokvarjen aparat nesite na servis

Družba ZEOS s posebno akcijo ponovno spodbuja potrošnike, da pokvarjenega električnega aparata ne zavržejo, ampak ga nesejo na popravilo k lokalnemu serviserju.

Gospodarstvo / četrtek, 20. april 2023 / 22:56

Celo v Kašariji ni več prosa

Letos je mednarodno leto prosa. Na Gorenjskem so ga lani pridelovali le na 7,1 hektarja površine. Pridelavo so opustili celo v Kašariji, za katero že ime pove, da je bila nekdaj kaša pomembna v prehra...

Razvedrilo / četrtek, 20. april 2023 / 22:31

Višnarjov Aleš srečal Abrahama

Aleš Okorn, marljivi gospodar znane šenčurske kmetije pri Višnarju, je praznoval petdeset let. Ob okroglem jubileju so mu najbližji, prijatelji in sokrajani zaželeli vse najboljše, postavili velik mla...