Jabolčna torta z jogurtom

O koristnih in zdravilnih lastnosti jabolk sem pisala že v prejšnji številki. Ker trenutno v trgovinah jabolka niso draga, domača so pa za porabiti, vam priporočam še en recept, s katerim ne bo­ste zgrešili.

Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 5 žlic moke, 2 žlici tople vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor; za jabolčni nadev: 0,5 kg jabolk, 2 žlici sladkorja; za jogurtov nadev: 5 navadnih jogurtov (1 lonček jogurta = 180 g), 0,5 l smetane, 1 vrečka želatine (50 g ali 6 lističev), 20 dag sladkorja.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake ločimo od beljakov in te stepemo v trd sneg. Sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj s snegom. Snegu med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake in dve žlici tople vode. Nazadnje dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Med tem, ko se biskvit peče in nato ohlaja, pripravimo jabolčni in jogurtov nadev.

Jabolka olupimo, jih narežemo na manjše kose, po­tresemo s sladkorjem ter jih skuhamo do mehkega. Ko so kuhana, jih na rahlo pretlačimo.

Za jogurtov nadev želatino namočimo v vodi. Smetano stepemo. Tri jogurte zmešamo s sladkorjem. Dva jogurta in odcejeno želatino segrevamo na šibkem ognju, dokler se želatina ne raztopi. Nato zmešamo vse skupaj (stepeno smetano, jogurt s sladkorjem in jogurt z želatino).

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Čez prvo polovico testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva. Čez prelijemo polovico jogurtove kreme, pokrijemo z drugo polovico testa. Postopek še enkrat ponovimo z drugo polovico sestavin, tako da zaključimo z jogurtovim nadevom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet: Biskvita ni potrebno dodatno navlažiti, saj jabolka oddajo tekočino, tako da na koncu dobimo dovolj sočen biskvit. Če se nam zdi, da jabolčni nadev ni dovolj gost, mu še med kuhanjem vmešamo prašek za vaniljev puding ali dve zvrhani žlici koruznega škroba (Gustin). Lahko uporabimo tudi drugo sezonsko sadje (marelice, maline, bres­kve, jagodičevje …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 22. april 2016 / 11:42

Skrivnost podzemlja Jelovice

Železniki – Javni zavod Ratitovec in Muzejsko društvo Železniki vabita na predavanje Igorja Potočnika iz Društva za raziskovanje jam Kranj z naslovom Skrivnost podzemlja Jelovice, ki bo danes ob 19...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 14:06

Zastrupili so se s spidom

Za nenavadno vedenje Jeseničana marca letos je kriv spid, in ne neznana droga, sporoča policija.

Škofja Loka / četrtek, 11. junij 2015 / 13:57

Po gradnji vodovoda razdejanje

Kmetje z Loga, Visokega, Zminca, vasi, kjer poteka trasa obnovljenega vodovoda Visoko–Škofja Loka, se jezijo na investitorja, ker od lanske jeseni še ni vzpostavil prvotnega stanja na njihovih zemljiš...

Gospodarstvo / četrtek, 11. junij 2015 / 13:55

Za boljše poslovno okolje

Več kot dvesto predstavnikov malega gospodarstva je v petek na 13. forumu obrti in podjetništva vladi predstavilo svoje letošnje zahteve za izboljšanje poslovnega okolja.

Tržič / četrtek, 11. junij 2015 / 13:27

Sanirali skalni podor

Tržič – Občina Tržič je končala sanacijo skalnega podora pod Kamnekom, v katerem so 13. maja 2010 skale poškodovale pomožni objekt, vrtna vrata, ograjo, dovozno cesto in parkirišče na posestvu nekd...

Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 13:19

Ukradli gradbeno orodje

Kamnik – V noči na nedeljo so neznani storilci vlomili v priročni skladišči v okolici Kamnika, iz katerih so odnesli gradbeno orodje. Podjetje so oškodovali za okoli dvajset tisoč evrov.