Jabolčna torta z jogurtom

O koristnih in zdravilnih lastnosti jabolk sem pisala že v prejšnji številki. Ker trenutno v trgovinah jabolka niso draga, domača so pa za porabiti, vam priporočam še en recept, s katerim ne bo­ste zgrešili.

Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 5 žlic moke, 2 žlici tople vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor; za jabolčni nadev: 0,5 kg jabolk, 2 žlici sladkorja; za jogurtov nadev: 5 navadnih jogurtov (1 lonček jogurta = 180 g), 0,5 l smetane, 1 vrečka želatine (50 g ali 6 lističev), 20 dag sladkorja.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake ločimo od beljakov in te stepemo v trd sneg. Sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj s snegom. Snegu med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake in dve žlici tople vode. Nazadnje dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Med tem, ko se biskvit peče in nato ohlaja, pripravimo jabolčni in jogurtov nadev.

Jabolka olupimo, jih narežemo na manjše kose, po­tresemo s sladkorjem ter jih skuhamo do mehkega. Ko so kuhana, jih na rahlo pretlačimo.

Za jogurtov nadev želatino namočimo v vodi. Smetano stepemo. Tri jogurte zmešamo s sladkorjem. Dva jogurta in odcejeno želatino segrevamo na šibkem ognju, dokler se želatina ne raztopi. Nato zmešamo vse skupaj (stepeno smetano, jogurt s sladkorjem in jogurt z želatino).

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Čez prvo polovico testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva. Čez prelijemo polovico jogurtove kreme, pokrijemo z drugo polovico testa. Postopek še enkrat ponovimo z drugo polovico sestavin, tako da zaključimo z jogurtovim nadevom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet: Biskvita ni potrebno dodatno navlažiti, saj jabolka oddajo tekočino, tako da na koncu dobimo dovolj sočen biskvit. Če se nam zdi, da jabolčni nadev ni dovolj gost, mu še med kuhanjem vmešamo prašek za vaniljev puding ali dve zvrhani žlici koruznega škroba (Gustin). Lahko uporabimo tudi drugo sezonsko sadje (marelice, maline, bres­kve, jagodičevje …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dve galeriji za Jeraja

Kranj - V četrtek so v Kranju odprli dve razstavi del akademskega slikarja in grafika, Prešernovega nagrajenca Zmaga Jeraja. V osrednjem razstavišču, Galeriji Prešernovih nagraje...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Požete več kot polovica gorenjske pšenice

Letos je na Gorenjskem pšenica posejana na 850 hektarjih, kakovost ne bo najboljša.

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Anketa: Slabo vreme ni motilo

Bled je bil minuli konec tedna v znamenju Blejskih dni, ki so poleg tradicionalnih dogodkov, med katerimi je bilo tudi spuščanje lučk po jezeru, ponudili nekaj novosti. Med najbolj atraktivnimi je bil...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Živali so najboljši detektor laži

To smo na lastni koži preizkusili ob srečanju z Rudijem Ocepkom (in njegovo kačo Seleno), ki je svoja dolgoletna spoznanja o odnosu do živali in narave v teh dneh izdal v knjigi Premagajmo predsodke d...

Zanimivosti / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Več priznanj, kot je velika stena

Učenec Vid Primožič iz Osnovne šole Križe se lahko pohvali z velikim številom tudi državnih priznanj z različnih tekmovanj. Povedal je, da bo tudi počitnice v veliki meri namenil svojemu raziskovalnem...

Šport / četrtek, 26. julij 2012 / 07:00

Tenis na mivki

Tenis na mivki, priljubljeno poletno rekreacijo, ki je razširjena predvsem na italijanskih plažah, lahko igrate tudi v Sloveniji.