Jabolčna torta z jogurtom

O koristnih in zdravilnih lastnosti jabolk sem pisala že v prejšnji številki. Ker trenutno v trgovinah jabolka niso draga, domača so pa za porabiti, vam priporočam še en recept, s katerim ne bo­ste zgrešili.

Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 5 žlic moke, 2 žlici tople vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor; za jabolčni nadev: 0,5 kg jabolk, 2 žlici sladkorja; za jogurtov nadev: 5 navadnih jogurtov (1 lonček jogurta = 180 g), 0,5 l smetane, 1 vrečka želatine (50 g ali 6 lističev), 20 dag sladkorja.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake ločimo od beljakov in te stepemo v trd sneg. Sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj s snegom. Snegu med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake in dve žlici tople vode. Nazadnje dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Med tem, ko se biskvit peče in nato ohlaja, pripravimo jabolčni in jogurtov nadev.

Jabolka olupimo, jih narežemo na manjše kose, po­tresemo s sladkorjem ter jih skuhamo do mehkega. Ko so kuhana, jih na rahlo pretlačimo.

Za jogurtov nadev želatino namočimo v vodi. Smetano stepemo. Tri jogurte zmešamo s sladkorjem. Dva jogurta in odcejeno želatino segrevamo na šibkem ognju, dokler se želatina ne raztopi. Nato zmešamo vse skupaj (stepeno smetano, jogurt s sladkorjem in jogurt z želatino).

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Čez prvo polovico testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva. Čez prelijemo polovico jogurtove kreme, pokrijemo z drugo polovico testa. Postopek še enkrat ponovimo z drugo polovico sestavin, tako da zaključimo z jogurtovim nadevom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet: Biskvita ni potrebno dodatno navlažiti, saj jabolka oddajo tekočino, tako da na koncu dobimo dovolj sočen biskvit. Če se nam zdi, da jabolčni nadev ni dovolj gost, mu še med kuhanjem vmešamo prašek za vaniljev puding ali dve zvrhani žlici koruznega škroba (Gustin). Lahko uporabimo tudi drugo sezonsko sadje (marelice, maline, bres­kve, jagodičevje …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Na ogled manj znane planinske fotografije

V Liznjekovi domačiji je na ogled izbor manj znanih ali celo neznanih, večinoma še neobjavljenih planinskih fotografij iz Triglavske muzejske zbirke.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 7. marec 2020 / 21:31

Odredba o prepovedi večjih prireditev

Ljubljana – V soboto, 7. marca, je minister za zdravje Aleš Šabeder podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih. Z odredbo se prepove zbiranje ljudi na javnih prireditva...

Slovenija / sobota, 7. marec 2020 / 18:28

Turizem v času koronavirusa

V turizmu smo se tudi v Sloveniji v zadnjih letih navadili govoriti v presežkih, saj se je število turistov iz leta v leto povečevalo. Prav zato so v destinacijah, ki jih množično obiskuje...

Zanimivosti / sobota, 7. marec 2020 / 18:22

Prisrčno srečanje smolčkov

V sredo smo na sedežu Gorenjskega glasa pripravili druženje smolčkov in njihovih najbližjih.

GG Plus / sobota, 7. marec 2020 / 18:21

O kaznovanju v šoli – 4. del

Šole skušajo doseči primerno vedenje učencev s številnimi preventivnimi vzgojnimi dejavnostmi, med katere sodijo tudi šolska pravila in hišni red. Govorili smo o tem, koliko časa učitelji porabijo...

GG Plus / sobota, 7. marec 2020 / 18:19

Prvobitnost, čustva, virtuoznost

Flamenko je petje, glasba in ples. Izhaja iz Španije, kjer je »začaral« tudi Kranjčana Mitjo Obeda. Kot profesionalni plesalec flamenka nastopa po vsej Evropi. Tudi v domačem mestu, prihodnji četrtek...