Jabolčna torta z jogurtom

O koristnih in zdravilnih lastnosti jabolk sem pisala že v prejšnji številki. Ker trenutno v trgovinah jabolka niso draga, domača so pa za porabiti, vam priporočam še en recept, s katerim ne bo­ste zgrešili.

Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 5 žlic moke, 2 žlici tople vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor; za jabolčni nadev: 0,5 kg jabolk, 2 žlici sladkorja; za jogurtov nadev: 5 navadnih jogurtov (1 lonček jogurta = 180 g), 0,5 l smetane, 1 vrečka želatine (50 g ali 6 lističev), 20 dag sladkorja.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake ločimo od beljakov in te stepemo v trd sneg. Sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj s snegom. Snegu med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake in dve žlici tople vode. Nazadnje dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Med tem, ko se biskvit peče in nato ohlaja, pripravimo jabolčni in jogurtov nadev.

Jabolka olupimo, jih narežemo na manjše kose, po­tresemo s sladkorjem ter jih skuhamo do mehkega. Ko so kuhana, jih na rahlo pretlačimo.

Za jogurtov nadev želatino namočimo v vodi. Smetano stepemo. Tri jogurte zmešamo s sladkorjem. Dva jogurta in odcejeno želatino segrevamo na šibkem ognju, dokler se želatina ne raztopi. Nato zmešamo vse skupaj (stepeno smetano, jogurt s sladkorjem in jogurt z želatino).

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Čez prvo polovico testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva. Čez prelijemo polovico jogurtove kreme, pokrijemo z drugo polovico testa. Postopek še enkrat ponovimo z drugo polovico sestavin, tako da zaključimo z jogurtovim nadevom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet: Biskvita ni potrebno dodatno navlažiti, saj jabolka oddajo tekočino, tako da na koncu dobimo dovolj sočen biskvit. Če se nam zdi, da jabolčni nadev ni dovolj gost, mu še med kuhanjem vmešamo prašek za vaniljev puding ali dve zvrhani žlici koruznega škroba (Gustin). Lahko uporabimo tudi drugo sezonsko sadje (marelice, maline, bres­kve, jagodičevje …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 8. oktober 2007 / 07:00

To društvo bo živelo še sto let!

S temi besedami je predsednik Turističnega društva Dovje-Mojstrana France Voga pospremil prvih sto let društva.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 28. januar 2023 / 19:02

Kakopak, imamo tudi podžupanje

»Končno se je v politiki odprl prostor za nadarjene in pogumne ženske, ki želijo z znanjem in sposobnostmi koristiti skupnosti. Vsaka od dosedanjih je zgradila stopnico, na katero so lahko...

Kronika / sobota, 28. januar 2023 / 19:01

V kritičnih trenutkih pokazali pogum

Priznanja sta jim podelila vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanjo Ajanović Hovnik....

Zanimivosti / sobota, 28. januar 2023 / 18:54

Umetnost v vodi

Natančnost in orientacija sta v vsakem športu pomembni vrlini. Ko pa sta ohromljena čuta za vid in sluh, za nameček pa si še pod vodo, sposobnost za predvidevanje situacije in občutek za človeka ob...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 28. januar 2023 / 15:52

Novi predsednik obrtnikov in podjetnikov

Cerklje – Vodenje cerkljanskega društva obrtnikov in podjetnikov je prevzel Andrej Kosec, direktor podjetja Bauta – lesna gradnja pa tudi občinski svetnik. »Glavno poslanstvo društva je medsebojno...

Nasveti / sobota, 28. januar 2023 / 15:48

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Stara in nova prijateljstva vam bodo dala toliko energije, da se boste z neverjetno lahkoto prebijali skozi sive in puste januarsk...