Jabolčna torta z jogurtom

O koristnih in zdravilnih lastnosti jabolk sem pisala že v prejšnji številki. Ker trenutno v trgovinah jabolka niso draga, domača so pa za porabiti, vam priporočam še en recept, s katerim ne bo­ste zgrešili.

Za pripravo jabolčne torte z jogurtom potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 5 žlic sladkorja, 5 žlic moke, 2 žlici tople vode, 1 pecilni prašek, 1 vanilin sladkor; za jabolčni nadev: 0,5 kg jabolk, 2 žlici sladkorja; za jogurtov nadev: 5 navadnih jogurtov (1 lonček jogurta = 180 g), 0,5 l smetane, 1 vrečka želatine (50 g ali 6 lističev), 20 dag sladkorja.

Najprej spečemo biskvit: rumenjake ločimo od beljakov in te stepemo v trd sneg. Sladkor in vanilin sladkor zmešamo skupaj s snegom. Snegu med mešanjem postopoma dodajamo rumenjake in dve žlici tople vode. Nazadnje dodajamo še moko, pomešano s pecilnim praškom. Maso za biskvit vlijemo v tortni model in pečemo 20 minut v pečici, ogreti na 180 °C.

Med tem, ko se biskvit peče in nato ohlaja, pripravimo jabolčni in jogurtov nadev.

Jabolka olupimo, jih narežemo na manjše kose, po­tresemo s sladkorjem ter jih skuhamo do mehkega. Ko so kuhana, jih na rahlo pretlačimo.

Za jogurtov nadev želatino namočimo v vodi. Smetano stepemo. Tri jogurte zmešamo s sladkorjem. Dva jogurta in odcejeno želatino segrevamo na šibkem ognju, dokler se želatina ne raztopi. Nato zmešamo vse skupaj (stepeno smetano, jogurt s sladkorjem in jogurt z želatino).

Ohlajen biskvit prerežemo čez polovico. Čez prvo polovico testa razporedimo polovico jabolčnega nadeva. Čez prelijemo polovico jogurtove kreme, pokrijemo z drugo polovico testa. Postopek še enkrat ponovimo z drugo polovico sestavin, tako da zaključimo z jogurtovim nadevom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Nasvet: Biskvita ni potrebno dodatno navlažiti, saj jabolka oddajo tekočino, tako da na koncu dobimo dovolj sočen biskvit. Če se nam zdi, da jabolčni nadev ni dovolj gost, mu še med kuhanjem vmešamo prašek za vaniljev puding ali dve zvrhani žlici koruznega škroba (Gustin). Lahko uporabimo tudi drugo sezonsko sadje (marelice, maline, bres­kve, jagodičevje …).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 27. julij 2011 / 07:00

Podzemnih garaž ne bo

Radovljiški občinski svet je na izredni seji odpravil tri nezakonito sprejete amandmaje k podrobnemu prostorskemu načrtu za TNC 2, ki so na obravnavanem območju uvajali obvezno gradnjo podzemnih garaž...

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Dobrodelni že deset let

Ustanova Petra Pavla Glavarja letos praznuje svojo prvo desetletnico. Ob jubileju so izdali zbornik, ki ga bodo brezplačno dobila vsa gospodinjstva v občini Komenda.

Tržič / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Koča dobila novo streho

S koče na Kriški gori so odstranili staro kritino in jo prekrili z novo. Dan kriških planincev je bil zato še bolj slovesen.

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Goli kilavec za zdrava sečila

Medtem ko ljudsko zdravilstvo dandanes golega kilavca skorajda ne uporablja več, ga najdemo v domala vsaki čajni mešanici za ledvice in mehur, ki jo lahko nabavimo v lekarni. Če imate težave s sečili...

Nasveti / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Jagodni čudež

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolni eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

GG Plus / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Kar se naučimo v otroštvu ...

V Osnovni šoli (OŠ) Matije Čopa Kranj so imeli pred kratkim kulturno prireditev, na kateri so nastopili Folklorna skupina OŠ Matije Čopa in Folklorna skupina Društva upokojencev Naklo, otroci vrt...