Sladka bučna pita

Sladica iz buč? Pa kaj še … To je bilo moje mišljenje, dokler nisem pokusila neke sladice, za katero se mi še sanjalo ni, da vsebuje buče. Ker sem bila nad okusom prijetno začudena, sem se odločila, da še sama poizkusim predelati bučo v nekaj sladkega. Zdaj, ko je buč na pretek, se še vi lahko prepričate, da so vsestransko uporabne, in si pripravite okusno sladko pito z bučnim nadevom.

Za pripravo bučne pite potrebujemo: za testo: 500 g moke, 140 g sladkorja, 250 g masla ali margarine, 1 jajce, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 dcl mleka; za nadev: 1–1,5 kg bučnega mesa (hokaido buča), 150 g sladkorja, 1 limono, 1 cimet, ingver, 1 žlico masla.

Za testo moko pomešamo s pecilnim praškom in vse skupaj večkrat presejemo. V sredini naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, narežemo maslo ali margarino, potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vse sestavine zgnetemo v testo in med gnetenjem enakomerno prilivamo mleko. Testo naj počiva vsaj pol ure na hladnem. Med tem časom pripravimo nadev. Buče olupimo in jim odstranimo semenišče, tako da iz njih dobimo malo manj kot 1,5 kg mesa. Pripravljene buče na grobo naribamo, prelijemo s sokom ene limone, potresemo s sladkorjem, cimetom in z nekaj naribanega ingverja. V primerni posodi segrejemo žlico masla in na njem pražimo pripravljen nadev iz buč.

Testo razdelimo na dva de­la. Prvi del razvaljamo v velikosti pekača. Pekač namastimo in na rahlo potresemo z moko ter ga obložimo z razvaljanim testom. Nadev iz buč enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo, razrežemo na trakove, ki jih razporedimo po nadevu v obliki mreže, ali pa testo preprosto razvaljamo in položimo na nadev. Pito položimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: Za pripravo testa lahko uporabimo mleti sladkor, ki prepeči, da bi se videli kristalčki sladkorja v testu. Da bomo limono dodobra izkoristili, njeno lupino naribamo v testo. Ta bo dodala dodatno aromo in pito naredila še okusnejšo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 27. julij 2018 / 06:56

Dekleta dobro razpoložena na prvo tekmo

Pred odhodom na prvo preizkušnjo poletne velike nagrade v nemškem Hinterzartnu so naše smučarske skakalke opravile zadnji trening na kranjski skakalnici.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. junij 2018 / 19:11

Češnje so skoraj tako nevarne kot motorji

Kranj – Letos se v urgentnem kirurškem bloku in kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana zabeležili izjemno število padcev s češenj. Od konca aprila do minulega četrtka so...

Kranj / torek, 19. junij 2018 / 19:10

Nogometni kamp

Kranj – Nogometni klub Triglav Kranj v treh terminih pripravlja Nogometni kamp 2018. Prvi petdnevni kamp bo potekal že od 23. do 27. junija, drugi od 28. junija do 2. julija, desetdnevni kamp pa od...

Rekreacija / torek, 19. junij 2018 / 18:29

Intuitivni mentalni trening (IMT)

Delam IMT s trenerjem, ki je tudi lastnik kluba. Omeni, da ga moti, da ne more izklopiti misli. Težave, ki jih rešuje kot lastnik kluba »prinese« s seboj na trening. Namesto da bi bil osredotočen n...

Šport / torek, 19. junij 2018 / 18:12

Pogačar še med hokejisti

Potem ko se kljub številnim pozivom ni našel protikandidat, se je Anže Pogačar, dosedanji predsednik Hokejsko drsalnega društva Jesenice, odločil, da s pomočjo Boštjana Noča, predsednika čebelarske zv...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 19. junij 2018 / 18:11

Dan krompirja

Lahovče – Kmetijski inštitut Slovenije bo v četrtek v Poskusnem centru za krompir v Lahovčah in Jabljah pripravil dan krompirja. Udeleženci si bodo najprej ogledali selekcijski in poskusni nasad kr...