Sladka bučna pita

Sladica iz buč? Pa kaj še … To je bilo moje mišljenje, dokler nisem pokusila neke sladice, za katero se mi še sanjalo ni, da vsebuje buče. Ker sem bila nad okusom prijetno začudena, sem se odločila, da še sama poizkusim predelati bučo v nekaj sladkega. Zdaj, ko je buč na pretek, se še vi lahko prepričate, da so vsestransko uporabne, in si pripravite okusno sladko pito z bučnim nadevom.

Za pripravo bučne pite potrebujemo: za testo: 500 g moke, 140 g sladkorja, 250 g masla ali margarine, 1 jajce, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 dcl mleka; za nadev: 1–1,5 kg bučnega mesa (hokaido buča), 150 g sladkorja, 1 limono, 1 cimet, ingver, 1 žlico masla.

Za testo moko pomešamo s pecilnim praškom in vse skupaj večkrat presejemo. V sredini naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, narežemo maslo ali margarino, potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vse sestavine zgnetemo v testo in med gnetenjem enakomerno prilivamo mleko. Testo naj počiva vsaj pol ure na hladnem. Med tem časom pripravimo nadev. Buče olupimo in jim odstranimo semenišče, tako da iz njih dobimo malo manj kot 1,5 kg mesa. Pripravljene buče na grobo naribamo, prelijemo s sokom ene limone, potresemo s sladkorjem, cimetom in z nekaj naribanega ingverja. V primerni posodi segrejemo žlico masla in na njem pražimo pripravljen nadev iz buč.

Testo razdelimo na dva de­la. Prvi del razvaljamo v velikosti pekača. Pekač namastimo in na rahlo potresemo z moko ter ga obložimo z razvaljanim testom. Nadev iz buč enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo, razrežemo na trakove, ki jih razporedimo po nadevu v obliki mreže, ali pa testo preprosto razvaljamo in položimo na nadev. Pito položimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: Za pripravo testa lahko uporabimo mleti sladkor, ki prepeči, da bi se videli kristalčki sladkorja v testu. Da bomo limono dodobra izkoristili, njeno lupino naribamo v testo. Ta bo dodala dodatno aromo in pito naredila še okusnejšo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska gora / petek, 3. julij 2015 / 13:09

Zgornjesav'c, št. 7

Zgornjesav'c, 3. julij 2015, št. 7

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 7. december 2012 / 07:00

Pahorjev predsedniški recept

Potem ko mu je Eva Boto zapela pesmico Verjamem, si je novi predsednik države Borut Pahor vzel celo uro za pogovor za našo redakcijo. Odgovoril je na eno vprašanje, povzeto po Freudovi teoriji: kaj v...

GG Plus / petek, 7. december 2012 / 07:00

V svetu tisočih hroščev

Božidar Drovenik iz Kamnika je eden vodilnih evropskih koleopterologov, ki se nad hrošči vseh vrst navdušuje že od otroštva. V Matični knjižnici Kamnik so pripravili razstavo o njegovem delu, na kater...

Kronika / petek, 7. december 2012 / 07:00

S traktorskimi metlami nad korupcijo

V Kranju se je pred stavbo mestne občine včeraj zbralo okoli petsto protestnikov, ki so vzklikali protivladna gesla in župana pozivali, naj vrnejo meso, saj so po mnenju protestnikov požrli malice vse...

Zanimivosti / petek, 7. december 2012 / 07:00

Dan v znamenju potice

Bled - Na Blejskem otoku bodo jutri prvič pripravili Dan potice. Od 10. do 16. ure bodo v Potičnici vsako uro prikazali peko potice, seveda pa jo bo mogoče tudi pokusiti. Sladkati se bo mo...

Zanimivosti / petek, 7. december 2012 / 07:00

Jutri Tončkov pohod

Preddvor - Planinska sekcija Preddvor vabi na četrti Tončkov pohod, ki bo v soboto, 8. decembra. Izhodišči sta dve: prva skupina gre ob 7. uri iz Mač do zavetišča v Hudičkovem borštu in na...