Sladka bučna pita

Sladica iz buč? Pa kaj še … To je bilo moje mišljenje, dokler nisem pokusila neke sladice, za katero se mi še sanjalo ni, da vsebuje buče. Ker sem bila nad okusom prijetno začudena, sem se odločila, da še sama poizkusim predelati bučo v nekaj sladkega. Zdaj, ko je buč na pretek, se še vi lahko prepričate, da so vsestransko uporabne, in si pripravite okusno sladko pito z bučnim nadevom.

Za pripravo bučne pite potrebujemo: za testo: 500 g moke, 140 g sladkorja, 250 g masla ali margarine, 1 jajce, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 dcl mleka; za nadev: 1–1,5 kg bučnega mesa (hokaido buča), 150 g sladkorja, 1 limono, 1 cimet, ingver, 1 žlico masla.

Za testo moko pomešamo s pecilnim praškom in vse skupaj večkrat presejemo. V sredini naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, narežemo maslo ali margarino, potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vse sestavine zgnetemo v testo in med gnetenjem enakomerno prilivamo mleko. Testo naj počiva vsaj pol ure na hladnem. Med tem časom pripravimo nadev. Buče olupimo in jim odstranimo semenišče, tako da iz njih dobimo malo manj kot 1,5 kg mesa. Pripravljene buče na grobo naribamo, prelijemo s sokom ene limone, potresemo s sladkorjem, cimetom in z nekaj naribanega ingverja. V primerni posodi segrejemo žlico masla in na njem pražimo pripravljen nadev iz buč.

Testo razdelimo na dva de­la. Prvi del razvaljamo v velikosti pekača. Pekač namastimo in na rahlo potresemo z moko ter ga obložimo z razvaljanim testom. Nadev iz buč enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo, razrežemo na trakove, ki jih razporedimo po nadevu v obliki mreže, ali pa testo preprosto razvaljamo in položimo na nadev. Pito položimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: Za pripravo testa lahko uporabimo mleti sladkor, ki prepeči, da bi se videli kristalčki sladkorja v testu. Da bomo limono dodobra izkoristili, njeno lupino naribamo v testo. Ta bo dodala dodatno aromo in pito naredila še okusnejšo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 19. maj 2024 / 08:23

Oslovski kašelj tudi na Gorenjskem

Vse gorenjske občine so letos že zabeležile potrjene primere oslovskega kašlja. Na NIJZ opozarjajo, da gre le za vrh ledene gore.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:50

Lovci na trenutke

Mnogi trenutki se žal – ali pa na srečo – izgubijo v času kot solze v dežju, nekatere pa v večnost ujamejo fotografije, tajni agenti našega spomina. Za tiste najboljše praviloma poskrbijo prekaljen...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:47

Tveganja so se močno povečala

Banka Slovenije v Poročilu o finančni stabilnosti ugotavlja, da so se zaradi pandemije novega koronavirusa zelo povečala tveganja za finančno stabilnost.

Naklo / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:47

Zaključena obnova cestne infrastrukture v Zadragi

Zadraga – Od začetka minulega tedna je znova mogoč promet skozi Zadrago, je sporočil župan Občine Naklo Ivan Meglič. Občina je investirala v obnovo komunalne infrastrukture, cestno razsvetljavo, no...

GG Plus / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:45

Fani Kratnar s srcem v Kamniku

V Kamniku se je 9. oktobra 1895 rodila glasbenica, kulturna delavka, slikarka in uradnica Fani Kratnar. Do upokojitve je bila zaposlena na davčni upravi. Zbirala je knjige in starine. Že od otroški...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. oktober 2020 / 16:42

Davčni dolg se še naprej znižuje

Kranj – Vlada se je pred nedavnim seznanila s poročilom finančne uprave (Furs) o davčnem dolgu na zadnji lanski dan. Na ta dan je davčni dolg za vse štiri blagajne javnega financiranja, za katere f...