Sladka bučna pita

Sladica iz buč? Pa kaj še … To je bilo moje mišljenje, dokler nisem pokusila neke sladice, za katero se mi še sanjalo ni, da vsebuje buče. Ker sem bila nad okusom prijetno začudena, sem se odločila, da še sama poizkusim predelati bučo v nekaj sladkega. Zdaj, ko je buč na pretek, se še vi lahko prepričate, da so vsestransko uporabne, in si pripravite okusno sladko pito z bučnim nadevom.

Za pripravo bučne pite potrebujemo: za testo: 500 g moke, 140 g sladkorja, 250 g masla ali margarine, 1 jajce, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, 1 dcl mleka; za nadev: 1–1,5 kg bučnega mesa (hokaido buča), 150 g sladkorja, 1 limono, 1 cimet, ingver, 1 žlico masla.

Za testo moko pomešamo s pecilnim praškom in vse skupaj večkrat presejemo. V sredini naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce, narežemo maslo ali margarino, potresemo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vse sestavine zgnetemo v testo in med gnetenjem enakomerno prilivamo mleko. Testo naj počiva vsaj pol ure na hladnem. Med tem časom pripravimo nadev. Buče olupimo in jim odstranimo semenišče, tako da iz njih dobimo malo manj kot 1,5 kg mesa. Pripravljene buče na grobo naribamo, prelijemo s sokom ene limone, potresemo s sladkorjem, cimetom in z nekaj naribanega ingverja. V primerni posodi segrejemo žlico masla in na njem pražimo pripravljen nadev iz buč.

Testo razdelimo na dva de­la. Prvi del razvaljamo v velikosti pekača. Pekač namastimo in na rahlo potresemo z moko ter ga obložimo z razvaljanim testom. Nadev iz buč enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo, razrežemo na trakove, ki jih razporedimo po nadevu v obliki mreže, ali pa testo preprosto razvaljamo in položimo na nadev. Pito položimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45 minut. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: Za pripravo testa lahko uporabimo mleti sladkor, ki prepeči, da bi se videli kristalčki sladkorja v testu. Da bomo limono dodobra izkoristili, njeno lupino naribamo v testo. Ta bo dodala dodatno aromo in pito naredila še okusnejšo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 27. avgust 2012 / 07:00

"Mrzlica"

Letošnje poletje razsaja mišja mrzlica. Zdi se, da so posledice bolezni, ki hudo redči populacijo miši, očitne, čeprav bolezen že popušča. Visoke temperature pa še slabšajo razmere za delo in ogr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 17. april 2009 / 07:00

Mednarodni sejem Lov

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni se bo danes, v petek, začel šesti mednarodni sejem Lov, na katerem bo 140 razstavljavcev iz petnajstih držav na 6.800 kvadrat...

Kranj / petek, 17. april 2009 / 07:00

Nadomestni prevoz na progi Ljubljana Kranj

Kranj - Zaradi vzdrževalnih del na železniški progi med postajama Ljubljana in Kranj bodo Slovenske železnice prihodnji dve soboti in nedelji organizirale nadomestni prevoz z avt...

Zanimivosti / petek, 17. april 2009 / 07:00

Prvi domači dvoriščni sejem

Bitnje - Pri Krajevni skupnosti Bitnje so se v organizaciji studia Oreh in KUD Bitnje odločili, da s pomočjo vaških društev pripravijo prvi dvoriščni sejem. Domačine so pozvali,...

Zanimivosti / petek, 17. april 2009 / 07:00

Francoski plesalci znova na obisku

Iz pobratenega La Ciotata ta konec tedna v Kranj prihaja skupina priznane plesno - baletne šole Troupe Muncipale de Ballet Ecole, ki je že dvakrat navdušila naše ljubitelje plesa.

Kultura / petek, 17. april 2009 / 07:00

Nasprotja našega okolja na fotografijah

Selo pri Žirovnici - Jutri, v soboto, ob 18. uri bodo v Fotogaleriji Jake Čopa v zdravstveni postaji na Selu pri Žirovnici odprli fotografsko razstavo Nasprotja našega okolja