Danes dan slovenske hrane
Kranj – Danes, v petek, je dan slovenske hrane, ki ga bodo v vrtcih in osnovnih šolah obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in drugimi aktivnostmi, s katerimi krepijo med otroki in njihovimi starši zavedanje o pomenu uživanja hrane iz lokalnega okolja, obdelanosti in urejenosti podeželja, varovanja okolja in zdravega načina prehranjevanja. K sodelovanju so letos povabili tudi turistično gostinsko zbornico, saj želijo, da bi se tudi v hotelih in restavracijah čim bolj seznanili s pomenom lokalno pridelane in predelane hrane.
Pri načrtovanju in izvedbi letošnjih aktivnosti sodeluje več ministrstev in ustanov, njihovi predstavniki so v torek na novinarski konferenci predstavili glavne vsebinske poudarke. Tako so povedali, da na letošnjem dnevu slovenske hrane še posebej poudarjajo pomen tal za pridelavo kakovostne hrane, da je hrana iz lokalnega okolja dostopnejša, bogatejša z vitamini in z manj aditivov, da je Slovenija ena redkih evropskih držav z organiziranim sistemom prehrane otrok v vrtcih in šolah, da se v Sloveniji izboljšujejo prehranjevalne navade in da vse več otrok in odraslih tudi zajtrkuje, da se povečuje povpraševanje po lokalno pridelani hrani ... V Čebelarski zvezi Slovenije pozivajo otroke, da danes, na dan slovenske hrane, zapojejo slovensko pesem Čebelar, sicer pa si želijo, da bi v prihodnje v Sloveniji kavo in čaj sladkali s slovenskim medom.