V gozd po gobe

Gobe rastejo po dežju, torej ni dvoma, da bi jih letos primanjkovalo. Ker so zdravilne (krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka), je prav, da se odpravimo v gozd ter jih naberemo. Sveže imajo zelo kratek rok uporabnosti, zato vam poleg recepta za pripravo omake predstavljam še dva, s katerima jih boste shranili za dalj časa.

Za pripravo testenin z gobovo omako za 4 osebe potrebujemo: 500 g poljubnih testenin, 2 velika jurčka, šopek peteršilja, 1 čebulo, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 1 dl vode, 1 dl belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol, poper.

Jurčke očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z vročo vodo in jih pokrite pustimo stati približno 5 minut. Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo odcejene jurčke. Sesekljan peteršilj stresemo k jurčkom, jih osolimo in popramo. Potresemo z moko in med stalnim mešanjem dolivamo vodo in vino, da se omaka zgosti. Nazadnje dodamo še kislo smetano ali jogurt. Kuhane testenine vmešamo v omako in serviramo na krožnik. Po želji potresemo s sirom.

Za pripravo vloženih gob potrebujemo: 3 kg svežih gob, 2,5 l vode, 1 l kisa za vlaganje, šalotko ali mlado čebulico, poper, lovorjev list, 3 stroke česna, 2 žlički soli, 1 žličko sladkorja.

Gobe očistimo in narežemo na koščke, jih zavremo ter pustimo vreti 5 minut. V drugi posodi zavremo 2,5 l vode, kis, šalotko, poper, lovorjev list, česen, sol in sladkor. Dodamo odcejene gobe. Dobro premešamo in pustimo vreti še 2 minuti. Še vroče polnimo v kozarce za vlaganje in takoj zapremo. Da se bodo kozarci res počasi ohladili, jih pokrijemo z odejo.

Gobe bomo shranili tudi tako, če jih posušimo. Sveže očistimo in jih narežemo na tanke rezine ter polagamo na karton. Karton postavimo na suho mesto, kjer ga pustimo nekaj dni, da se gobe posušijo. Posušene shranimo v steklene kozarce ali kakšno drugo škatlo. Suhe gobe so vsestranske, saj obdržijo ves okus in aromo. Posebej primerne so za pripravo rižot, juh in omak. Pred uporabo je priporočljivo, da jih za pol ure namočimo v vodi. Lahko jih tudi zmeljemo in jih uporabimo kot začimbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 12. november 2022 / 16:20

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Po manjšem finančnem šoku si boste kmalu opomogli, še vedno pa so pred vami pričakovanja drugih in vaše neizpolnjene obljube. Čepr...

Objavljeno na isti dan


Mularija / četrtek, 30. september 2010 / 07:00

Otroška peresa

Mularija / četrtek, 30. september 2010 / 07:00

Odprli hišo Krice krace

V petek so v Kranju popoldne odprli hišo Krice krace. Odprtje je pospremil tudi dvodneven dan odprtih vrat. V petek so se na Glavnem trgu otroci spoznali z Mojco in Kaličopkom, imeli č...

Prosti čas / četrtek, 30. september 2010 / 07:00

Gorenjska Polka in majolka

Oddaja, namenjena ljubiteljem narodnozabavne glasbe, Polka in majolka, bo prihodnje leto praznovala peti rojstni dan, tokrat pa se je s svojo karavano ustavila tudi v Kranju.

Avtomobilizem / četrtek, 30. september 2010 / 07:00

Na kratko

Študijsko vozilo Opel Vivaro e-Concept Opel je na salonu gospodarskih vozil v Hannovru predstavil razvojni projekt Vivara e-Concept. Električni motor v Vivaru e-Conce...

Avtomobilizem / četrtek, 30. september 2010 / 07:00

Osvežena Vito in Viano

Pri Mercedes-Benzu so za letošnjo jesen pripravili osvežitev za lahki dostavnik Vito in potniško različico Viano. Oba imata rahlo spremenjeno podobo, vsi pogonski stroji zdaj ustrezajo okoljskim...