V gozd po gobe

Gobe rastejo po dežju, torej ni dvoma, da bi jih letos primanjkovalo. Ker so zdravilne (krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka), je prav, da se odpravimo v gozd ter jih naberemo. Sveže imajo zelo kratek rok uporabnosti, zato vam poleg recepta za pripravo omake predstavljam še dva, s katerima jih boste shranili za dalj časa.

Za pripravo testenin z gobovo omako za 4 osebe potrebujemo: 500 g poljubnih testenin, 2 velika jurčka, šopek peteršilja, 1 čebulo, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 1 dl vode, 1 dl belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol, poper.

Jurčke očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z vročo vodo in jih pokrite pustimo stati približno 5 minut. Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo odcejene jurčke. Sesekljan peteršilj stresemo k jurčkom, jih osolimo in popramo. Potresemo z moko in med stalnim mešanjem dolivamo vodo in vino, da se omaka zgosti. Nazadnje dodamo še kislo smetano ali jogurt. Kuhane testenine vmešamo v omako in serviramo na krožnik. Po želji potresemo s sirom.

Za pripravo vloženih gob potrebujemo: 3 kg svežih gob, 2,5 l vode, 1 l kisa za vlaganje, šalotko ali mlado čebulico, poper, lovorjev list, 3 stroke česna, 2 žlički soli, 1 žličko sladkorja.

Gobe očistimo in narežemo na koščke, jih zavremo ter pustimo vreti 5 minut. V drugi posodi zavremo 2,5 l vode, kis, šalotko, poper, lovorjev list, česen, sol in sladkor. Dodamo odcejene gobe. Dobro premešamo in pustimo vreti še 2 minuti. Še vroče polnimo v kozarce za vlaganje in takoj zapremo. Da se bodo kozarci res počasi ohladili, jih pokrijemo z odejo.

Gobe bomo shranili tudi tako, če jih posušimo. Sveže očistimo in jih narežemo na tanke rezine ter polagamo na karton. Karton postavimo na suho mesto, kjer ga pustimo nekaj dni, da se gobe posušijo. Posušene shranimo v steklene kozarce ali kakšno drugo škatlo. Suhe gobe so vsestranske, saj obdržijo ves okus in aromo. Posebej primerne so za pripravo rižot, juh in omak. Pred uporabo je priporočljivo, da jih za pol ure namočimo v vodi. Lahko jih tudi zmeljemo in jih uporabimo kot začimbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 27. julij 2013 / 11:49

V Nemčiji vabili na Bled

Letošnje srečanje lastnikov in ljubiteljev motorjev znamke BMW v Garmisch-Partenkirchnu je bilo ob 90-letnici še posebej slovesno, priložnost pa smo zagrabili tudi Gorenjci in povabili na srečanje klu...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 15. marec 2021 / 20:45

Prizidek k dvema šolama

Občina Medvode že gradi modularni prizidek k Osnovni šoli Preska, prizidali in rekonstruirali pa bodo tudi Osnovno šolo Simona Jenka Smlednik.

Gorenjska / ponedeljek, 15. marec 2021 / 20:37

Začasno ustavljeno cepljenje s cepivom AstraZenece

Minister za zdravje Janez Poklukar je odredil začasno ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece v Sloveniji.

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. marec 2021 / 17:49

Nižji dobiček in premijska rast

Skupina Triglav je lani ustvarila za desetino manj dobička kot leto prej, a je že šesto leto zapored povečala obseg poslovanja.

Kultura / ponedeljek, 15. marec 2021 / 17:35

V znamenju preseganja okvirov

Znana sta tekmovalni in spremljevalni program 51. Tedna slovenske drame. Selektor dr. Rok Andres je v prvega izbral šest in v drugega pet predstav. Festival je letos prestavljen v prvo polovico novemb...

Kranj / ponedeljek, 15. marec 2021 / 17:35

Na vrsti je asfaltiranje cest

Predoslje – Projekt gradnje kanalizacijskega sistema Gorki 2 se na območju Mestne občine Kranj po zimskem premoru spet nadaljuje. Do zaključka del, ki je načrtovan za konec maja, bodo vse nedokonča...