V gozd po gobe

Gobe rastejo po dežju, torej ni dvoma, da bi jih letos primanjkovalo. Ker so zdravilne (krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka), je prav, da se odpravimo v gozd ter jih naberemo. Sveže imajo zelo kratek rok uporabnosti, zato vam poleg recepta za pripravo omake predstavljam še dva, s katerima jih boste shranili za dalj časa.

Za pripravo testenin z gobovo omako za 4 osebe potrebujemo: 500 g poljubnih testenin, 2 velika jurčka, šopek peteršilja, 1 čebulo, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 1 dl vode, 1 dl belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol, poper.

Jurčke očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z vročo vodo in jih pokrite pustimo stati približno 5 minut. Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo odcejene jurčke. Sesekljan peteršilj stresemo k jurčkom, jih osolimo in popramo. Potresemo z moko in med stalnim mešanjem dolivamo vodo in vino, da se omaka zgosti. Nazadnje dodamo še kislo smetano ali jogurt. Kuhane testenine vmešamo v omako in serviramo na krožnik. Po želji potresemo s sirom.

Za pripravo vloženih gob potrebujemo: 3 kg svežih gob, 2,5 l vode, 1 l kisa za vlaganje, šalotko ali mlado čebulico, poper, lovorjev list, 3 stroke česna, 2 žlički soli, 1 žličko sladkorja.

Gobe očistimo in narežemo na koščke, jih zavremo ter pustimo vreti 5 minut. V drugi posodi zavremo 2,5 l vode, kis, šalotko, poper, lovorjev list, česen, sol in sladkor. Dodamo odcejene gobe. Dobro premešamo in pustimo vreti še 2 minuti. Še vroče polnimo v kozarce za vlaganje in takoj zapremo. Da se bodo kozarci res počasi ohladili, jih pokrijemo z odejo.

Gobe bomo shranili tudi tako, če jih posušimo. Sveže očistimo in jih narežemo na tanke rezine ter polagamo na karton. Karton postavimo na suho mesto, kjer ga pustimo nekaj dni, da se gobe posušijo. Posušene shranimo v steklene kozarce ali kakšno drugo škatlo. Suhe gobe so vsestranske, saj obdržijo ves okus in aromo. Posebej primerne so za pripravo rižot, juh in omak. Pred uporabo je priporočljivo, da jih za pol ure namočimo v vodi. Lahko jih tudi zmeljemo in jih uporabimo kot začimbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 28. december 2020 / 10:35

Obtoženi trojnega umora ni priznal

Peter Gaspeti minuli teden na sodišču ni priznal krivde za junijske umore treh sorodnikov v Škocjanu pri Domžalah, starih od 51 do 81 let.

Objavljeno na isti dan


Komenda / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Glavarjeva cesta bo razkopana

Komenda - Občina Komenda je z javnim razpisom pridobila izvajalca za gradnjo kanalizacije na odseku Glavarjeve ceste od gasilskega doma do športne dvorane. Kot je povedal župan

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Na sodišču najprej rop poštarja

V Kranju so začeli soditi Boštjanu Razingarju in Amirju Bešiću, obdolženima ropa poštarja na Jesenicah in načrtovanja ropa radovljiške pošte. Policisti so ju ovadili še zaradi treh drznih ropov na Gor...

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Družinskega nasilja je vse več

Centra za socialno delo Kranj in Škofja Loka sta pripravila delovno srečanje na temo družinskega nasilja. Lani so na Gorenjskem obravnavali 178 primerov nasilja med štirimi stenami.

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

S ceste v drevo

Moše – V torek okoli 17. ure se je na lokalni cesti pri Mošah smrtno ponesrečil 19-letni voznik osebnega vozila iz okolice Šenčurja. Z Renaultom Cliom je vozil po lokalni cesti i...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Jubilej PGD Moste

Moste pri Komendi - Gasilci iz Most pri Komendi so prejšnjo soboto s parado skozi vas, mašo v moščanski cerkvi in zabavnim programom na slovesen način obhajali 80-letnico delovan...