V gozd po gobe

Gobe rastejo po dežju, torej ni dvoma, da bi jih letos primanjkovalo. Ker so zdravilne (krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka), je prav, da se odpravimo v gozd ter jih naberemo. Sveže imajo zelo kratek rok uporabnosti, zato vam poleg recepta za pripravo omake predstavljam še dva, s katerima jih boste shranili za dalj časa.

Za pripravo testenin z gobovo omako za 4 osebe potrebujemo: 500 g poljubnih testenin, 2 velika jurčka, šopek peteršilja, 1 čebulo, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 1 dl vode, 1 dl belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol, poper.

Jurčke očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z vročo vodo in jih pokrite pustimo stati približno 5 minut. Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo odcejene jurčke. Sesekljan peteršilj stresemo k jurčkom, jih osolimo in popramo. Potresemo z moko in med stalnim mešanjem dolivamo vodo in vino, da se omaka zgosti. Nazadnje dodamo še kislo smetano ali jogurt. Kuhane testenine vmešamo v omako in serviramo na krožnik. Po želji potresemo s sirom.

Za pripravo vloženih gob potrebujemo: 3 kg svežih gob, 2,5 l vode, 1 l kisa za vlaganje, šalotko ali mlado čebulico, poper, lovorjev list, 3 stroke česna, 2 žlički soli, 1 žličko sladkorja.

Gobe očistimo in narežemo na koščke, jih zavremo ter pustimo vreti 5 minut. V drugi posodi zavremo 2,5 l vode, kis, šalotko, poper, lovorjev list, česen, sol in sladkor. Dodamo odcejene gobe. Dobro premešamo in pustimo vreti še 2 minuti. Še vroče polnimo v kozarce za vlaganje in takoj zapremo. Da se bodo kozarci res počasi ohladili, jih pokrijemo z odejo.

Gobe bomo shranili tudi tako, če jih posušimo. Sveže očistimo in jih narežemo na tanke rezine ter polagamo na karton. Karton postavimo na suho mesto, kjer ga pustimo nekaj dni, da se gobe posušijo. Posušene shranimo v steklene kozarce ali kakšno drugo škatlo. Suhe gobe so vsestranske, saj obdržijo ves okus in aromo. Posebej primerne so za pripravo rižot, juh in omak. Pred uporabo je priporočljivo, da jih za pol ure namočimo v vodi. Lahko jih tudi zmeljemo in jih uporabimo kot začimbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 18. september 2015 / 14:02

Glasbeni poslastici

Vrnila sta se domov: Marija Ahačič Pollak, ki je s koncertom v rodnem Tržiču sklenila bogato glasbeno kariero, in muzikal Cvetje v jeseni, ki je pred Tavčarjev dvorec na Visokem privabil kar 1300 gled...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:32

Promovirali zaposlovanje starejših

Včerajšnji Dan za delodajalce je posebno pozornost namenil zaposlovanju starejših. Med brezposelnimi na Gorenjskem je namreč skoraj polovica starejših od petdeset let.

Kamnik / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:30

Promet na planini bo omejen

Priprava Celostne prometne strategije občine Kamnik se bliža koncu. Pred kratkim so pripravili še zadnjo okroglo mizo, posvečeno zaporam prometa na gorskih območjih.

Kranj / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:27

Cvetoča češnja z iglavcem

V deblu drevesa češnje so opazili novo rastlino, najbrž mlado smreko.

Škofja Loka / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:19

V Loki okušajo Indijo

Škofja Loka – V torek zvečer so v Sokolskem domu v Škofji Loki odprli prireditev Okusi Indije. Uvodoma sta obiskovalce pozdravila škofjeloški župan Miha Ješe in indijski veleposlanik nj. e...

Škofja Loka / ponedeljek, 24. april 2017 / 20:18

Pomagali bodo gospodarstvu

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki je sprejel pravilnik o dodeljevanju pomoči za razvoj gospodarstva v občini.