V gozd po gobe

Gobe rastejo po dežju, torej ni dvoma, da bi jih letos primanjkovalo. Ker so zdravilne (krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek raka), je prav, da se odpravimo v gozd ter jih naberemo. Sveže imajo zelo kratek rok uporabnosti, zato vam poleg recepta za pripravo omake predstavljam še dva, s katerima jih boste shranili za dalj časa.

Za pripravo testenin z gobovo omako za 4 osebe potrebujemo: 500 g poljubnih testenin, 2 velika jurčka, šopek peteršilja, 1 čebulo, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 1 dl vode, 1 dl belega vina, 1 žlico limoninega soka, sol, poper.

Jurčke očistimo in jih narežemo na manjše koščke. Prelijemo jih z vročo vodo in jih pokrite pustimo stati približno 5 minut. Na žlici olja prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo odcejene jurčke. Sesekljan peteršilj stresemo k jurčkom, jih osolimo in popramo. Potresemo z moko in med stalnim mešanjem dolivamo vodo in vino, da se omaka zgosti. Nazadnje dodamo še kislo smetano ali jogurt. Kuhane testenine vmešamo v omako in serviramo na krožnik. Po želji potresemo s sirom.

Za pripravo vloženih gob potrebujemo: 3 kg svežih gob, 2,5 l vode, 1 l kisa za vlaganje, šalotko ali mlado čebulico, poper, lovorjev list, 3 stroke česna, 2 žlički soli, 1 žličko sladkorja.

Gobe očistimo in narežemo na koščke, jih zavremo ter pustimo vreti 5 minut. V drugi posodi zavremo 2,5 l vode, kis, šalotko, poper, lovorjev list, česen, sol in sladkor. Dodamo odcejene gobe. Dobro premešamo in pustimo vreti še 2 minuti. Še vroče polnimo v kozarce za vlaganje in takoj zapremo. Da se bodo kozarci res počasi ohladili, jih pokrijemo z odejo.

Gobe bomo shranili tudi tako, če jih posušimo. Sveže očistimo in jih narežemo na tanke rezine ter polagamo na karton. Karton postavimo na suho mesto, kjer ga pustimo nekaj dni, da se gobe posušijo. Posušene shranimo v steklene kozarce ali kakšno drugo škatlo. Suhe gobe so vsestranske, saj obdržijo ves okus in aromo. Posebej primerne so za pripravo rižot, juh in omak. Pred uporabo je priporočljivo, da jih za pol ure namočimo v vodi. Lahko jih tudi zmeljemo in jih uporabimo kot začimbe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / petek, 20. maj 2022 / 07:30

Jeseniške novice, št. 8

Jeseniške novice, 20. maj 2022, št. 8

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 19. maj 2017 / 18:25

Druga dama EU

Če bi se vprašali, katera je prva dama EU, je odgovor jasen. To je nemška kanclerka Angela Merkel. Kdo pa je potem druga dama EU? Denimo, da bo to odslej Brigitte Trogneux, prva dama Francije …

GG Plus / petek, 19. maj 2017 / 18:21

»Denar ni nič vreden, če ga ne zapraviš!«

To so besede legendarnega inovatorja, skoraj 99-letnega Petra Florjančiča z Bleda, svetovljanskega, drznega in duhovitega moža, katerega življenje in delo sta zdaj predstavljena na pregledni razstavi...

Kronika / petek, 19. maj 2017 / 18:19

V predoru smrdelo po plinu

Karavanke – V sredo zvečer so jeseniški poklicni gasilci posredovali v predoru Karavanke, v katerem se je pojavil neznan vonj po plinu. Ker je bil predor zaradi predvidenih del že eno uro zaprt, v...

Tržič / petek, 19. maj 2017 / 18:18

Čistili bodo Tržič

Tržič – Akcijska skupina Očistimo Tržič v enem dnevu bo jutri, 20. maja, izvedlo obsežno čistilno akcijo. Kot sporoča Sašo Borojevič, predsednik Društva za razvoj Tržiča, je njej cilj očistiti kar...

Šport / petek, 19. maj 2017 / 18:17

Zarica za obstanek

Kranj – Med tednom so nogometaši v prvi SNL Telekom odigrali tekme 34. kroga. Nogometaši Kalcerja Radomlje so igrali v Kraškem, domačini pa so zmagali z 2 : 0. Zaradi prenove igrišča so bili Domžal...