Losos v pečici in špinačna omaka

Losos in špinača, dve zelo zdravi sestavini. Pripravimo ju lahko zelo hitro in okusno.

Za pripravo lososa v pečici za 4 osebe potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 limono, 3 žlice olivnega olja, sol, peteršilj, česen.

Losos operemo pod tekočo vodo, ga osušimo in nasolimo z obeh strani. Pekač pokapljamo z olivnim oljem. Kotlete položimo v pekač, jih pokapljamo z olivnim oljem in nanje položimo limono, narezano na kolesa. Česen olupimo in ga kar v stroku porazdelimo po lososu. Nazadnje še vse skupaj potresemo s peteršiljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C za 20 minut.

Nasvet: Če želimo, da so kotleti na obeh straneh hrustljavo zapečeni, jih po desetih minutah peke obrnemo. Dodamo lahko tudi druge začimbe (drobnjak, rožmarin, poper …).

Za pripravo špinačne omake potrebujemo: 500 g sveže špinače ali blitve, 3 stroke česna, 1 manjšo čebulo, 2 žlici moke, košček masla, polovico čajne žličke soli, ščep popra, ščep muškatnega oreška, 2 dl vode ali jušne osnove, 2 žlici kisle smetane.

Špinačo ali blitvo najprej dobro operemo. Damo jo v posodo ter jo zalijemo s kropom. Posodo pokrijemo in pustimo stati približno 5 minut. Špinačo odcedimo in jo na grobo sesekljamo. V kozici raztopimo maslo in dodamo sesekljano čebulo in česen, ki ju prepražimo do zlato-rjave barve. Dodamo blanširano in narezano špinačo, jo osolimo in na hitro prepražimo. Potresemo z moko ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Vse skupaj začinimo s poprom in muškatnim oreškom. Kuhajmo še pet minut. S paličnim mešalnikom omako gladko zmiksamo. Nazadnje v omako vmešamo še kislo smetano.

Nasvet: Omaka bo še boljša, če namesto navadne moke uporabimo ajdovo moko. Nekateri ljudje ne marajo česna, zato ga lahko pri obeh receptih izpustite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 14. avgust 2009 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 14. avgust 2009, št. 64

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Bilo je nepozabno

Darjo Delavec so v eni izmed slovenskih revij poimenovali z 'ženska širokega srca', Preddvorčanka pa je prejšnji teden srečala Abrahama. In kot se za mladostno petdesetletnico tudi spodobi, je praznov...

Razvedrilo / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Modni spektakel na Bledu

V petek se je na spodnji terasi Grand Hotela Toplice na Bledu odvijal modni spektakel, na katerem je svojo kolekcijo oblačil predstavila modna oblikovalka Mirjam Bernard Varga. Na modni brvi so njena...

Kronika / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Tudi v gore vzemimo zdravila

Pred odhodom v gore je treba pomisliti na svoje kronične bolezni in druge težave z zdravjem ter predvideti morebitna akutna poslabšanja, zato je poleg kompleta prve pomoči treba imeti s seboj tudi zdr...

Kronika / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Na pot le naspani

Spanje je edini učinkoviti ukrep proti zaspanosti za volanom, voznik se je dolžan na pot vedno odpraviti spočit in naspan, pred odhodom na daljšo pot pa se je treba pozanimati tudi o krajih za počitek...

Rekreacija / torek, 29. julij 2014 / 07:00

Supanje - veslanje na deski

SUP je kratica, ki po angleško pomeni Stand up padding in je nova stara rekreacija ter šport, pri katerem stojiš na deski in veslaš.