So čustva dovoljena …

Kadar lije kot iz škafa, se jaz ne dam in si pricopram sonce. Najbolje gre s knjigo ali kakšnim kubanskim ritmom. Se dobro kuha v ritmu salse ali merengeja. Še bolje pa ob bobnih slovite kolumbijske pevke Totó la Momposina, ki jo je pokojni pisatelj Gabriel García Marquez pripeljal s seboj, ko so mu podelili Nobelovo nagrado. Takrat se dež pritaji, pade pa kakšna opazka, da nismo na karibski obali. Ob zadnji škrebljajoči sivini sem našla sonce v knjigarni. Na ovitku knjige me je zbodla v oči ženska postava s hrbtne strani s slamnikom na glavi sredi polja cvetoče sivke. Naslov: Svetloba v Provansi! Branje, ki bralca pripelje z rečno ladjo po kanalih od Pariza do Provanse, ki sva jo z Izbranim nekajkrat prevozila podolgem in počez. Ljubezenski roman z dobro opisanimi, malce nenavadnimi, a prepričljivimi liki. Dobesedno očarljiva reklama za branje. In ko sem se s knjigo bližala eni najlepših francoskih vasi z imenom Bonnieux med Malim in Velikim Luberonom, hribovjem, ki doseže do 1200 m, je bil to slasten skok v čas »pred nedavnim« … Takrat sva se v Bonnieux pripeljala iz Lourmarina, kraja, ki je zaslovel po zaslugi Petra Mayla in njegove uspešnice Leto dni v Provansi. Prava mravljišča turistov so se vozila v Lourmarin, da bi ga videla. Ljudje so sitnarili za avtograme, ga hoteli potrepljati po rami, spiti z njim vrček piva, nekateri so si drznili celo v njegov bazen. Maylu je bilo vsega dovolj in umaknil se je v Ameriko. A se je vrnil, vendar svojega novega naslova ne izda ... Odprla sem kuharico s tipičnimi 33 recepti, vezano kot album v blago z vzorcem: črne olive in sončnice na modri podlagi, ob robu pa cvetovi sivke. Namig za kosilo …

Pogača s porom in roqefortom – Tarte aux poireaux et roqeufort

Za 4 osebe potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 6 porov, 1 strok česna, 2 žlici + 1 žličko masla, sol, poper po okusu, 50 g nadrobljenega sira, 2 žlici suhega belega vina, 60 ml kurje juhe, 250 ml tople vode, 1 žlico svežega timijana, 15 dag nalistanih lisičk (ali drugih gob).

Testo odtalimo. Gobe očistimo in narežemo na zelo tenke lističe. Bele dele pora in 1/3 zelenih narežemo na tenke obročke. Česen stremo. Pražimo 5 minut, da por postekleni. Dodamo česen, osmukane lističe timijana, lovor in 250 ml vode. Pokrijemo in dušimo 15 minut. Posodo večkrat potresemo. Ko voda izpari, odstranimo lovor. Dodamo smetano in nadrobljen sir. Solimo in popramo.

Pečico ogrejemo na 200 °C. Na žlički masla 5–6 minut popražimo gobe, nato dodamo vino in kurjo juho. Kuhljamo, da tekočina izpari. Kozico potegnemo z ognja. Dodamo ščepec soli.

Na rahlo pomokani delov­ni površini razvaljamo testo v pravokotnik 30 x 45 cm. V primeren pekač damo na dno papir za peko in nanj položimo testo, ki sega čez rob pekača. Por enakomerno razdelimo po testu, približno 1 cm visoko. Nato testo na robovih zapognemo čez pogačo in s prsti rahlo vtisnemo v zmes. Pečemo približno 12 minut, da por porumeni. Nato potresemo na pogačo gobe in pečemo še približno 10 minut.

Postrežemo z zeleno solato.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / četrtek, 30. junij 2016 / 12:07

Ob reki, ki povezuje Kamničane in Domžalčane

No, skoraj, saj za nemoteno kolesarjenje in hojo po rekreacijski poti ob Kamniški Bistrici v kamniški občini manjkata še manj kot dva kilometra. Zatika se s soglasji in pridobivanji zemljišč v Šmarci...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Dišalo je po štrukljih in zdravju

Strahinj - V organizaciji Srednje biotehniške šole Kranj, Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Gorenjskega glasa je potekala kuharska delavnica in predstavitev Že znane g...

Nasveti / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Sončne počitnice

Marsikdo si želi dva meseca počitnic, tako kot jih imajo otroci. Kaj vse bi počeli, kam vse bi šli, kaj vse bi doživeli … Pa niso vsake počitnice kar tako same od sebe lepe. Mnogi že prve dopustn...

Nasveti / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Premagovanje treme

Trema, ki jo najbolj preprosto in z osnovnim izrazom lahko opišemo kot strah pred nastopom je včasih lahko zelo moteč dejavnik pri športnikovem doseganju rezultatov. Malo treme lahko označimo kot p...

Šport / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Na balvanih najmočnejša Ločana

Na drugi tekmi državnega prvenstva v balvanskem plezanju v Škofji Loki sta zmagala domačina Blaž Rant in Katja Vidmar.

Šport / ponedeljek, 2. julij 2007 / 07:00

Slovenci kraljevali na domačem nebu

Po tekmi za svetovni pokal v Lescah so bili najbolj zadovoljni slovenski padalci.