Dišalo je po štrukljih in zdravju
Strahinj - V organizaciji Srednje biotehniške šole Kranj, Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj in Gorenjskega glasa je potekala kuharska delavnica in predstavitev Že znane gorenjske jedi za svež in okusen poletni dan. Glavni namen je bil, izbrane gorenjske jedi promovirati kot tiste, ki lahko sledijo sodobnim trendom življenja in prehrane. Dogajanje je v prostorih šole strokovno vodil mojster štrukljev, solat in drugih zdravih vsakdanjih jedi Janez Štrukelj.
Zelo zanimiv in delaven je bil že prvi del, namenjen pridobivanju veščin. Profesorji BTŠ in predstavniki različnih društev so pod vodstvom mojstra Štruklja v dobrih dveh urah pripravili celo vrsto različnih štrukljev in omak. Štruklji res niso nujno le težka sladica; med pokuševalci so največ odobravanja poželi pehtranovi, korenčkovi in gobovi štruklji, med omakami kot priloge pa špinačna. Prav tako je mojster Štrukelj predstavil, zakaj in kako si sestaviti tedenski jedilnik iz različnih lahkih, bolj zdravih tradicionalnih sestavin. Med njimi so take, ki smo jih na Gorenjskem precej zanemarili, na primer ješprenj ali ajdova kaša za zajtrk, v solati ... Udeleženci so se strinjali, da je bila delavnica okusna, morda pa jim bo pomagala tudi k zdravim odločitvam o vsakodnevnih obrokih.