Ribezov sok in marmelada

Rdeči ribez slovi predvsem po visoki vsebnosti C-vitamina. S samo 35 do 40 ribezovimi jagodami pokrijemo potrebo po tem vitaminu za cel dan. Poleg tega vsebuje veliko kalcija, železa, kalija in mangana. Ker ga ne smemo prav dolgo skladiščiti, ga moramo čim prej pojesti ali predelati. Zaradi kislega okusa lahko naredimo osvežilen sok ali skuhamo marmelado.

Za pripravo ribezovega soka potrebujemo: 1 kg ribeza, 1 kg sladkorja (oziroma enako količino ribeza in sladkorja).

Ribez dobro operemo. V lonec stresemo sladkor in ribez ter dobro premešamo. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre, in kuhamo še nekaj minut, da se sladkor raztopi, ribez pa spusti vodo. Vmes večkrat premešamo. Zmes precedimo čez gosto cedilo ali gazo. Sirup nalijemo v steklenice, ki jih dobro zapremo. Pripravljen sirup razredčimo z vodo, da dobimo osvežilen ribezov sok.

Nasvet: Sirup zaprt v steklenicah zdrži več mesecev. Uporabimo lahko tudi drugo sadje (maline, robidnice, borovnice, ringlo …)

Za pripravo ribezove marmelade potrebujemo: 1 kg ribeza, 0,5 kg želirnega sladkorja, sok ene limone.

Ribezu odstranimo peclje in ga operemo. Stresemo ga v posodo ter pokapljamo z limoninim sokom. Počasi ga kuhamo približno dvajset minut, da se razpusti. Dodamo želirni sladkor in med stalnim mešanjem kuhamo, da mešanica postane želirana. Z želirnim preizkusom ugotovimo, če je marmelada zadosti kuhana: na majhen krožnik damo žlico marmelade in če se ta strdi, je dovolj kuhana. Kuhano marmelado prelijemo v čiste kozarce za vlaganje in jih zapremo. Kozarce postavimo skupaj, jih prekrijemo s kuhinjsko krpo in nato z odejo, da se bo marmelada počasi ohladila.

Nasvet: K ribezu lahko vmešate dve na drobne koščke narezani jabolki. Če zmanjšamo količino sladkorja, dobimo bolj tekočo marmelado, ki jo lahko uporabimo kot preliv za razne sladice in sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 28. december 2016 / 15:13

Konec leta

Videti je, da pozitivno zaključujemo leto 2016: gospodarska rast traja že dlje časa in se bo še nadaljevala, javno porabo in proračun so dali v zmerno in zahtevano porabo, izvozimo več kot uvozimo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Festival pozitivnih vibracij

Ves prihodnji teden vas Izbruhovci vabijo na kreativno in športno preživljanje prostega časa na njihovo `plažo´ v Kranju ter nočno plavanje v zvokih glasbe in slike.

Kultura / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Slovenski začetek Festivala Radovljica

V soboto, 7. avgusta, ob 19. uri se bo v Radovljiški graščini s koncertom mezzosopranistke Barbare Kozelj in ansambla Musica Cubicularis začel letošnji, že 26. Festival Radovljica....

GG Plus / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Otroka ti ubogega ne sodi!

Odkar pišem o Slovencih v Avstriji in Italiji, je več ljudi spraševalo, kje sta pokopana mama pesnika dr. Franceta Prešerna Marija in njegov brat, duhovnik Jurij.

Zanimivosti / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Mladi glas iz Toronta na Gorenjskem

Na povabilo urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu in Izseljenskega društva Slovenija v svetu je Slovenijo obiskala folklorna skupina Mladi glas Planika iz Toronta v Kanadi.

Zanimivosti / sobota, 7. avgust 2010 / 07:00

Anketa: Manj cigaretnega dima

Pred tremi leti je bil v Sloveniji sprejet zakon, ki je prepovedal kajenje v gostinskih lokalih in drugih javnih prostorih. Nekaj prebivalcev tržiške občine smo vprašali, kako so se navadili na to spr...