Ribezov sok in marmelada

Rdeči ribez slovi predvsem po visoki vsebnosti C-vitamina. S samo 35 do 40 ribezovimi jagodami pokrijemo potrebo po tem vitaminu za cel dan. Poleg tega vsebuje veliko kalcija, železa, kalija in mangana. Ker ga ne smemo prav dolgo skladiščiti, ga moramo čim prej pojesti ali predelati. Zaradi kislega okusa lahko naredimo osvežilen sok ali skuhamo marmelado.

Za pripravo ribezovega soka potrebujemo: 1 kg ribeza, 1 kg sladkorja (oziroma enako količino ribeza in sladkorja).

Ribez dobro operemo. V lonec stresemo sladkor in ribez ter dobro premešamo. Vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre, in kuhamo še nekaj minut, da se sladkor raztopi, ribez pa spusti vodo. Vmes večkrat premešamo. Zmes precedimo čez gosto cedilo ali gazo. Sirup nalijemo v steklenice, ki jih dobro zapremo. Pripravljen sirup razredčimo z vodo, da dobimo osvežilen ribezov sok.

Nasvet: Sirup zaprt v steklenicah zdrži več mesecev. Uporabimo lahko tudi drugo sadje (maline, robidnice, borovnice, ringlo …)

Za pripravo ribezove marmelade potrebujemo: 1 kg ribeza, 0,5 kg želirnega sladkorja, sok ene limone.

Ribezu odstranimo peclje in ga operemo. Stresemo ga v posodo ter pokapljamo z limoninim sokom. Počasi ga kuhamo približno dvajset minut, da se razpusti. Dodamo želirni sladkor in med stalnim mešanjem kuhamo, da mešanica postane želirana. Z želirnim preizkusom ugotovimo, če je marmelada zadosti kuhana: na majhen krožnik damo žlico marmelade in če se ta strdi, je dovolj kuhana. Kuhano marmelado prelijemo v čiste kozarce za vlaganje in jih zapremo. Kozarce postavimo skupaj, jih prekrijemo s kuhinjsko krpo in nato z odejo, da se bo marmelada počasi ohladila.

Nasvet: K ribezu lahko vmešate dve na drobne koščke narezani jabolki. Če zmanjšamo količino sladkorja, dobimo bolj tekočo marmelado, ki jo lahko uporabimo kot preliv za razne sladice in sladoled.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 22. maj 2014 / 12:41

Biatlonci so sestavili ekipe

Prejšnji teden so najprej člani strokovnega sveta, ki ga po novem vodi Tomas Globočnik, nato pa še člani Zbora za biatlon pri SZS sprejeli predlog o sestavi in vodenju tekmovalnih ekip v novi sezon...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:10

Župnik, ki je tudi športnik in gasilec

Branko Potočnik je župnik Župnije Reteče, ki v teh dneh praznuje štirideseto obletnico posvetitve župnijske cerkve. Nekdanji alpski smučar in trener se redno vključuje v aktivnosti kraja. Je tudi član...

GG Plus / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:06

Bučar, mož pokončne drže

Slabo leto od smrti dr. Franceta Bučarja je pri založbi Mohorjeva iz Celovca izšla knjiga o tem slovenskem državniku in politiku. Napisala jo je televizijska novinarka in avtorica knjig v zbirki Kako...

Slovenija / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:02

Koroški kmetje bodo volili

Na Koroškem ima Kmetijska zbornica pomembno vlogo, saj je v nekaterih primerih zakonsko določen, pri drugih pa posvetovalni partner pri ključnih odločitvah oblasti v primerih, ki zadevajo kmetijstv...

Kranj / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:00

Prednost obnovi kuhinje

Vodenje Osnovne šole Jakoba Aljaža Kranj je z novim šolskim letom prevzel Jože Povšin, ki prvič opravlja ravnateljsko funkcijo.

Kronika / ponedeljek, 19. september 2016 / 19:56

Tožijo zdravnika Stareta

Družba Lambergh od nekdanjega vodje medicinske dejavnosti v istoimenskem hotelu v Dvorski vasi dr. Andreja Stareta, sicer znanega športnega komentatorja, zahteva povračilo 163 tisoč evrov.