Simon Alič v znamenitem zadnjem vzponu teka na Osolnik, ki mu posebno kuliso dajo številni gledalci.

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Slovenski pokal v gorskih tekih se je sredi maja začel s tekom na Osolnik, ki ima že dolgoletno tradicijo in poteka v organizaciji ŠD Kondor Godešič. Letos je bil že šestnajsti, desetič je štel za slovenski pokal, drugič tudi za državno prvenstvo za veterane. Na startu 4,7 kilometra dolge proge z Godešiča na vrh Osolnika, za katero nenatrenirani že kar v hitrem tempu potrebujejo eno uro, je bilo 137 tekačev, tudi prva favorita, brat in sestra, Mitja in Mateja Kosovelj. Slednja je tekla na zmago, v mislih pa imela tudi svoj rekord izpred dveh let, 29 minut in 47 sekund. Prišel je tudi rekorder pri moških, Mariborčan Igor Šalamun, ki je čas 24 minut in 11 sekund postavil pred sedmimi leti.

Kosovelja sta se na tek odločila priti tudi zaradi nagrad, ki so bile za slovenske razmere že tradicionalno bogate, saj se sicer v zadnjem času posvečata predvsem ravnini. In po zmagi dan prej na teku trojk v Ljubljani sta suvereno zmagala še na Osolniku, celo z novima rekordoma proge. 23-letni Mitja se je s časom 24 minut in 8 sekund prvič zapisal med zmagovalce Osolnika, komaj 19-letna mladinka Mateja pa je tekla za ženske neverjetnih 28 minut in 23 sekund in bila absolutno 13., skupno pa je ta tek dobila tretjič. »Rekorda nisem načrtoval, bil sem utrujen od prejšnjih tekem. Dalo bi se teči krepko pod 24 minutami. Moj cilj je atletika, maraton, olimpijske igre, gorski tek imam bolj za zraven,« je povedal Mitja Kosovelj, študent Fakultete za gradbeništvo v Ljubljani, ki tako kot sestra trenira po navodilih očeta Edvina Kosovelja. Lanskega zmagovalca Kamničana Sebastjana Zarnika je na drugem mestu prehitel skoraj za minuto. Slednji je bil kljub vsemu zadovoljen in že usmerjen na prihodnje tekme: »Do Ratitovca, izbirne tekme za evropsko prvenstvo, bo še treba kaj dodat, da po letu in pol spet pridem v reprezentanco.«

Če sta bila Kosovelj in Zarnik v ospredju že v prvem, ravninskem delu proge do Gosteč, pa je Simon Alič iz Poljan do tretjega mesta pritekel v strmejšem nadaljevanju. V primerjavi z lani je svoj čas izboljšal za skoraj dve minuti in se na razglasitvi pri cerkvi na Osolniku prvič povzpel na stopničke. Je pa Alič sicer odličen gorski kolesar, lani je postal tudi državni prvak v teku navkreber, saj je zmagal tek na Grintovec. V deseterici Osolnika so bili še štirje Gorenjci: Boštjan Hrovat (4.), Marjan Zupančič (7.), Uroš Bertoncelj (9.) in Borut Malavašič (10.). Njegov varovanec Peter Lamovec zaradi poškodbe ni nastopil, dvojno zmago med mladinci sta dosegla brata Peter in Matija Oblak. Najboljša Gorenjka je bila lanska zmagovalka Valerija Mrak, letos skupno tretja.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 19:04

Gospodinjska skupnost za starejše

Pri Šoštarju v Davči nastaja prva gospodinjska skupnost za starejše v Sloveniji. »Funkcioniramo kot družina,« pravijo njeni prvi člani.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

V vojski je bil padalec

Janez Bohorič danes največ časa posveti igranju golfa, še vedno pa ga privlačijo tudi adrenalinski športi. Mika ga celo, da bi se enkrat peljal s formulo 1.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Mož s prepoznavnimi brki

Drago Frelih, nekdanji član jugoslovanske kolesarske reprezentance, je kariero kot član Save končal leta 1983. Danes se udeležuje tekmovanj v gorskem teku.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Boštjan Nachbar - vodilni član ekipe New Jersy Nets

Boštjan Nachbar, ki ga prijatelji kličejo Boki, preživlja že četrto sezono v ligi NBA, najboljši košarkaški ligi na svetu. Letos je zaigral v ekipi New Jersey Nets, kjer dosega povprečno 9,2 točke na...

Slovenija / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Začenja se javna razprava

Vlada je predstavila tri pokrajinske zakone, ki jih predlaga v parlamentarni postopek: zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin in zakon o volitvah v pokrajinah.