Sladki grižljaji brez peke
Hitro, enostavno in okusno; sadne kroglice in čokoladni hrustljavčki brez peke.
Za pripravo sadnih kroglic potrebujemo: 12 dag suhih marelic, 12 dag suhih izkoščičenih sliv, 12 dag suhih fig, 5 dag mletih orehov, 2 žlici ovsenih kosmičev, 2 jedilni žlici medu, 2 žlici ruma, kokosova moka ali sezam za povaljanje.
Vse suho sadje dobro operemo in zmeljemo. V mešalnik dodamo vse sestavine in zmešamo, da dobimo enotno maso. Iz mase oblikujemo za oreh velike kroglice, te pa povaljamo v kokosovi moki ali v sezamu.
Nasvet: Če katerega izmed suhega sadja nimamo na voljo, ga nadomestimo z drugim. Poleg marelic, sliv in fig lahko uporabimo tudi rozine, brusnice, datlje …
Za pripravo čokoladnih hrustljavčkov potrebujemo: 100 g koruznih kosmičev (corn flakes), 100 g masla, 300 g čokolade.
Čokolado nadrobimo na koščke in jo zmešamo z narezanimi koščki masla. Vse skupaj stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici. V večjo skledo stresimo koruzne kosmiče in jih prelijemo z raztopljeno čokolado. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Pripravimo pekač, prekrit z peki papirjem, in nanj z žlico nadevamo kosmiče, tako da dobimo manjše kupčke. Pekač postavimo na hladno, dokler se hrustljavčki ne strdijo.
Nasvet: uporabite lahko katerokoli čokolado; meni osebno so najljubši z mlečno čokolado. Hrustljavčke lahko nadevamo tudi v papirnate modelčke za muffine. Pomembno je, da čokolado raztopimo izključno samo z maslom; če ji dodamo smetano ali mleko, se bodo kosmiči zmehčali in ne bodo hrustljavi.