Kalejdoskop kostumov in zeleni šparglji
Nekje sem prebrala, da je v Villi Manin v Codroipu razstava kostumov iz filmov, ki so jih režirali slavni italijanski režiserji Lattuada, Pasolini, Faenza, Zeffirelli, Fellini, v njih pa so igrali Silvana Magnano, Richard Burton in Elizabeth Taylor, Donald Southerland … in še in še … Greva? Izgovor, da dežuje, ni prepričljiv. Obljuba, da so pršutarne v San Danieleju od Codroipa oddaljene samo 28 km, pa zaleže. Na razstavi 111 kostumov v 18 sobanah, fantazija kostumograa Danila Donatija – in nato lakota. Najprej o lakoti in drugič o fantaziji.
Melona s pršutom in zelenimi šparglji
Za 4 osebe potrebujemo:
250 g zelenih špargljev,
1 manjšo melono,
80 g zelo na tenko narezanega pršuta,
150 g zelene solate, več vrst,
80 g malin,
1 žlico sveže naoblanega parmezana,
1 žlico balzamičnega kisa,
2 žlici malinovega kisa,
2 žlici pomarančnega soka,
2 žlici deviškega oljčnega olja,
sol in poper po okusu.
Špargljem odrežemo trde dele in jih prerežemo na polovico. V slanem kropu, ki rahlo vre, jih kuhamo 5–6 minut, da so še na zob. Prelijemo jih z mrzlo vodo, odcedimo in damo na stran.
Melono prerežemo na polovico in jo izpeščičimo. Nato jo razrežemo na krhlje in odrežemo lupino. Rezine pršuta prerežemo na pol in jih ovijemo okoli meloninih krhljev. Očistimo, operemo in osušimo solato, ki jo preložimo na globok servirni krožnik ali oval, ter dodamo šparglje. Polijemo s prelivom in rahlo premešamo. Na solato naložimo krhlje melone.
V skledi zmešamo malinov kis, balzamični kis, pomarančni sok, oljčno olje, ščep soli in popra.
Okrasimo z malinami in parmezanom.
Za malinov kis potrebujemo 150 g malin, ki jih prelijemo s 600 ml belega vinskega kisa. Čez 24 ur kis precedimo in ga nalijemo v sterilizirane stekleničke. Hranimo v temnem prostoru.
Quiche z lečo in zelenimi šparglji
Za 4 osebe potrebujemo:
250 rdeče leče,
1 žlico sesekljane bazilike,
3 beljake,
120 g zelenih špargljev,
1 na žaru pečeno, olupljeno in na trakove narezani rumeno papriko,
1 na žaru pečeno, olupljeno in na trakove narezano oranžno ali rdečo papriko,
4 pomladne čebulice, ?zrezane na rombe,
8 črnih oliv brez koščice,
50 g zdrobljene fete,
2 jajci,
9 žlic nemastnega mladega sira.
Pečico ogrejemo na 190 °C. Lečo splaknemo in skuhamo po navodilu. Odlijemo odvečno vodo in lečo shladimo. Začinimo s poprom in baziliko ter ščepcem soli in v lečo previdno vmešamo 2 beljaka. Zmes previdno predenemo v snemljiv model za quiche ali torto z 20 cm premera. Rahlo potlačimo in pečemo v pečici 25–30 minut.
Špargljem odrežemo lesene dele in jih prirežemo na velikost pekača. Kuhamo v slanem kropu 4 minute. Prelijemo jih z zelo mrzlo vodo in odcedimo. Na pečeno lečo razporedimo šparglje, nato pa trakove paprike, mlado čebulico, olive in zdrobljeno feto.
Celi jajci stepemo s preostalim beljakom in začinimo s poprom. Primešamo mladi sir in zmes enakomerno prelijemo po zelenjavi. Pečemo nadaljnih 25–30 minut, da se jajčna zmes strdi. Ponudimo s solato in če kdo želi, tudi s polnozrnatim kruhom.
Pa dober tek!