Kalejdoskop kostumov in zeleni šparglji

Nekje sem prebrala, da je v Villi Manin v Codroipu razstava kostumov iz filmov, ki so jih režirali slavni italijanski režiserji Lattuada, Pasolini, Faenza, Zeffirelli, Fellini, v njih pa so igrali Silvana Magnano, Richard Burton in Elizabeth Taylor, Donald Southerland … in še in še … Greva? Izgovor, da dežuje, ni prepričljiv. Obljuba, da so pršutarne v San Danie­leju od Codroipa oddaljene samo 28 km, pa zaleže. Na razstavi 111 kostumov v 18 sobanah, fantazija kostumograa Danila Donatija – in nato lakota. Najprej o lakoti in drugič o fantaziji.

Melona s pršutom in zelenimi šparglji

Za 4 osebe potrebujemo:

250 g zelenih špargljev,
1 manjšo melono,
80 g zelo na tenko narezanega pršuta,
150 g zelene solate, več vrst,
80 g malin,
1 žlico sveže naoblanega parmezana,
1 žlico balzamičnega kisa,
2 žlici malinovega kisa,
2 žlici pomarančnega soka,
2 žlici deviškega oljčnega olja,
sol in poper po okusu.

Špargljem odrežemo trde dele in jih prerežemo na polovico. V slanem kropu, ki rahlo vre, jih kuhamo 5–6 minut, da so še na zob. Prelijemo jih z mrzlo vodo, odcedimo in damo na stran.

Melono prerežemo na polovico in jo izpeščičimo. Nato jo razrežemo na krhlje in odrežemo lupino. Rezine pršuta prerežemo na pol in jih ovijemo okoli meloninih krhljev. Očistimo, operemo in osušimo solato, ki jo preložimo na globok servirni krožnik ali oval, ter dodamo šparglje. Polijemo s prelivom in rahlo premešamo. Na solato naložimo krhlje melone.

V skledi zmešamo malinov kis, balzamični kis, pomarančni sok, oljčno olje, ščep soli in popra.

Okrasimo z malinami in parmezanom.

Za malinov kis potrebujemo 150 g malin, ki jih prelijemo s 600 ml belega vinskega kisa. Čez 24 ur kis precedimo in ga nalijemo v sterilizirane stekleničke. Hranimo v temnem prostoru.

Quiche z lečo in zelenimi šparglji

Za 4 osebe potrebujemo:

250 rdeče leče,
1 žlico sesekljane bazilike,
3 beljake,
120 g zelenih špargljev,
1 na žaru pečeno, olupljeno in na trakove narezani rumeno papriko,
1 na žaru pečeno, olupljeno in na trakove narezano oranžno ali rdečo papriko,
4 pomladne čebulice, ?zrezane na rombe,
8 črnih oliv brez koščice,
50 g zdrobljene fete,
2 jajci,
9 žlic nemastnega mladega sira.

Pečico ogrejemo na 190 °C. Lečo splaknemo in skuhamo po navodilu. Odlijemo odvečno vodo in lečo shladimo. Začinimo s po­prom in baziliko ter ščep­cem soli in v lečo previdno vmešamo 2 beljaka. Zmes previdno predenemo v snemljiv model za quiche ali torto z 20 cm premera. Rahlo potlačimo in pečemo v pečici 25–30 minut.

Špargljem odrežemo lesene dele in jih prirežemo na velikost pekača. Kuhamo v slanem kropu 4 minute. Prelijemo jih z zelo mrzlo vodo in odcedimo. Na pečeno lečo razporedimo šparglje, nato pa trakove paprike, mlado čebulico, olive in zdrobljeno feto.

Celi jajci stepemo s preostalim beljakom in začinimo s poprom. Primešamo mladi sir in zmes enakomerno prelijemo po zelenjavi. Pečemo nadaljnih 25–30 minut, da se jajčna zmes strdi. Ponudimo s solato in če kdo želi, tudi s polnozrnatim kruhom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 11. november 2019 / 08:56

Stopala moramo spoštovati in jih negovati

Bioterapevtka in refleksoterapevtka Barbara Fajfar iz Čirč pri Kranju pojasnjuje, kako pomembna je skrb za stopala. Zanje in s tem tudi za celo telo lahko učinkovito poskrbimo z refleksoterapijo oziro...

Objavljeno na isti dan


Domžale / nedelja, 6. november 2011 / 07:00

Občina gradi nove vrtce

Domžale - Občina Domžale se intenzivno pripravlja na gradnjo novih oddelkov za predšolsko vzgojo. Potem ko so lani in predlani odprli dva nova vrtca v Domžalah in Preserjah pri R...

Kultura / nedelja, 6. november 2011 / 07:00

Bliža se filmski festival

V Bovcu bo od 28. do 30. decembra letos spet potekal, tokrat že petič, festival filmov o naravi in o športih v njej – BOFF (Bovec Outdoor Film Festival). Časa za prijavo filmov ni več veliko, saj...

Zanimivosti / nedelja, 6. november 2011 / 07:00

Dober obisk delavnice zdravega življenja

Železniki, Preddvor - V občinah Železniki in Preddvor so oktobra začeli prirejati delavnice Živimo zdravo, ki jih vodi Zavod za zdravstveno varstvo Kranj. Program obsega deset de...

Prosti čas / nedelja, 6. november 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem, daje kolega pral avtomobile in je rekel, da bo opral tudi mojega. Nakazal mi je, naj ga potisnem na mesto, kjer ga bo opral. To sem tudi storila, vendar sem ga premočn...

Prosti čas / nedelja, 6. november 2011 / 07:00

Na poti domov

Pred kratkim so na svoj račun prišli predvsem ljubitelji glasbe z izbranimi besedili. V studiu 14 Radia Slovenija je namreč bil Festival slovenskega šansona 2011, ki ga je povezoval sloven...