Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 19. september 2020 / 10:01

Obeta se unikatna sezona

Pred začetkom pokalnega tekmovanja in Alpske hokejske lige so se v jeseniškem klubu razveselili novih sponzorjev in dejstva, da je ekipa na unikatno sezono dobro pripravljena. Vse sezonske vstopnice s...

Objavljeno na isti dan


Humor / nedelja, 29. december 2013 / 15:47

Čigav moped je na sliki

Za novoletno kratkočasje vam tokrat namenjamo nagradno vprašanje. Čigav moped je na sliki?

Zanimivosti / nedelja, 29. december 2013 / 15:37

Upanje na boljše čase

Andrej Tarfila nam pošilja sliko z željo, da bi po vsakem slabem vremenu vedno posijalo sonce, in meni, da je kljub trenutni slovenski negotovosti vedno upanje za nove oziroma boljše čase....

Gospodarstvo / nedelja, 29. december 2013 / 15:36

Aerodrom praznuje abrahama

Zg. Brnik – V torek je minilo petdeset let, odkar je na brniškem letališču, ki danes nosi ime po Jožetu Pučniku, pristalo prvo letalo. V tem času je prek letališča potovalo več kot 35 milijonov pot...

Gospodarstvo / nedelja, 29. december 2013 / 15:33

Mebor v novih prostorih

Podjetje Mebor je v Železnikih odprlo nove prostore.

Kronika / nedelja, 29. december 2013 / 15:32

Natočil gorivo in odpeljal

Šenčur – Kranjski policisti so pred dnevi obravnavali tatvino goriva v Šenčurju. Neznanec je natočil gorivo in nato odpeljal, ne da bi za gorivo plačal. Policisti so ugotovili, da je imel storilec...