Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 18. maj 2007 / 07:00

Turistični vodnik še v angleškem jeziku

Radovljica - Linhartova dvorana Radovljica, ki opravlja tudi naloge lokalne turistične organizacije (LTO), je v petek na srednji gostinski in turistični šoli skupaj z di...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 23. april 2011 / 07:00

Plečnikove medalje tudi na Gorenjsko

Ljubljana - V Narodni galeriji v Ljubljani so minuli ponedeljek podelili priznanja za najboljša dela na področju arhitekture. Strokovna komisija je med tridesetimi predlogi podel...

Slovenija / sobota, 23. april 2011 / 07:00

Čebelarji razstavljajo v državnem zboru

Ljubljana – V četrtek so ob svetovnem dnevu Zemlje v preddverju Državnega zbora odprli razstavo slovenskih čebelarjev. Navzoče je nagovoril predsednik Pavel Gantar, ki je...

Zanimivosti / sobota, 23. april 2011 / 07:00

Žabniški upokojenci za stanovalce Barke

Žabnica - Društvo upokojencev Žabnica je minulo soboto pripravilo dobrodelni koncert. Kot nam je povedala njegova pobudnica Jerica Kraševec, je občinstvo namesto denarja k...

Kronika / sobota, 23. april 2011 / 07:00

Nesreče

Z motorjem v zaščitno ograjo Bohinjska Bistrica - V torek zvečer so policisti v Bohinjski Bistrici obravnavali prometno nesrečo, v kateri se je motori...

Žiri / sobota, 23. april 2011 / 07:00

Začeli bodo z vrhunsko zasedbo

V Žireh se bodo v ponedeljek začeli peti Slovenski klekljarski dnevi. Za uvod bodo nastopile zvezde, nato pa zasijale Cvetke.