Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

Dedek Mraz obiskal najmlajše

Na polovici sezone smo v NK Velesovo z rezultati zadovoljni, seveda pa si želimo še večjih uspehov, za kar bo potrebno še veliko trdega dela.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 16. september 2022 / 06:00

Sušne razmere

Dolgotrajne sušne razmere so tudi na Gorenjskem povzročile izredno nizke vodostaje rek, jezer in bajerjev. Ko dodamo še onesnaževanje, posledično globalno segrevanje ter nespametne posege v povirja...

Nasveti / petek, 16. september 2022 / 17:49

September in šola

Vsako leto znova. Starši in otroci težko čakajo počitnice, in če je vse prav, se konec avgusta vsi zopet veselijo šole. Življenje se postavi v neko rutino, obveznosti, ki so napor in terjajo trud,...

GG Plus / petek, 16. september 2022 / 17:44

Nekoč je živela deklica ...

Prejšnji petek so v radovljiški knjižnici pripravili prisrčno prireditev, na kateri so v še kako zaslužen upokojenski stan pospremili dolgoletno direktorico, strastno promotorko in inovatorko na podro...

Kronika / petek, 16. september 2022 / 17:42

Oviral voznika in mu mahal s pištolo

Jesenice – Jeseniški policisti v prekrškovnem postopku obravnavajo tujca, ki je v sredo na cesti oviral drugega voznika in proti njemu kazal pištolo. Šlo je sicer za plastično imitacijo.

Gorenjska / petek, 16. september 2022 / 15:18

S kolesom ali avtom?

Danes se začenja Evropski teden mobilnosti, ko bodo v 94 slovenskih občinah, med njimi tudi osmih gorenjskih, vse do četrtka, 22. septembra, potekale različne aktivnosti za zmanjšanje avtomobilskeg...