Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 13:56

Enaintrideset upnikov dalo soglasje

V stečajnem postopku Slovenske posojilnice in hranilnice (SHP) Kranj je enaitrideset upnikov dalo soglasje za prevzem premoženja, ki ga ni mogoče unovčiti.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 31. maj 2022 / 18:10

Naš svet, slikarjev pogled

V Galeriji Ivana Groharja je na ogled razstava novejših likovnih del magistra likovnih umetnosti Petra Gabra. Naslov razstave Svet, ki se rojeva nam razkriva, slike v galeriji pa odkrijejo umetnikovo...

Razvedrilo / torek, 31. maj 2022 / 18:07

Pri stotih igra bridž

Kranjčan Franc Zupančič je 24. maja dopolnil sto let. Ob jubileju so ga čakala številna presenečenja.

Gospodarstvo / torek, 31. maj 2022 / 18:04

Medveda niso uplenili

Gorenja vas – Predvčerajšnjim se je izteklo dovoljenje za odstrel medveda v Poljanski dolini, ki pa ga lovcem ni uspelo upleniti. Kot smo poročali, se je medved gibal tudi v bližini naselij ali pos...

Šport / torek, 31. maj 2022 / 18:03

Žan Jezovšek znova v rdečem dresu

Jesenice – Pri HDD SIJ Acroni Jesenice sestavljajo ekipo za naslednjo sezono. Rdeči dres bo v prihodnjih dveh letih znova nosil Žan Jezovšek, ki je bil v pretekli sezoni v vrstah ljubljanske Olimpi...

Gorenjska / torek, 31. maj 2022 / 18:02

V ponedeljek potrdili 380 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V ponedeljek so ob 779 PCR-testih in 4625 hitrih antigenskih testih potrdili 380 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je trenutno zaradi covida-19 na navadnih...