Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 23. november 2016 / 11:00

Ciklokros prvič letos na Gorenjskem

Tretja dirka Pokala Slovenije v ciklokrosu je bila v Škofji Loki, absolutni zmagovalec je Peter Zupančič.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 30. julij 2007 / 07:00

Faktotum

Drama, ki jo lahko v ljubljanskem Koloseju spremljate 16. avgusta, 9. pa v Kinoklubu Vič v Ljubljani. Režija je delo Benta Hamerja, spisal pa je scenarij po knjigi Charlesa Bukowskega. Zgodba: Že...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2007 / 07:00

Anketa: Vsako nedeljo drugod

Etnografske prireditve so magnet za privabljanje obiskovalcev, saj si ti očitno želijo poleg zabave videti še nekaj več. Bili smo na Prazniku žetve na Javorču v Žirovskem Vrhu, zanimalo pa nas je, ali...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2007 / 07:00

Praznik na Ledinah

Jezersko - Več sto planincev se je v soboto povzpelo h Kranjski koči na Ledinah nad Jezerskim, kjer so proslavili 30-letnico obratovanja koče. Planincem iz vse Slovenije in sosed...

Nasveti / ponedeljek, 30. julij 2007 / 07:00

Onesnaževalec številka ena

Kdo bo boljši na športnem tekmovališču, naj bi se merilo le po telesnih sposobnostih športnika, njegovi zavzetosti, vztrajnosti, močni volji in predanosti treningu, ki ga bo popeljala do želenih re...

Šport / ponedeljek, 30. julij 2007 / 07:00

Uršina prva velika medalja

Plavalka Urša Bežan je na Olimpijskem festivalu evropske mladine osvojila srebrno medaljo. V kranjskem klubu so ji pripravili sprejem.