Sončna Prlekija
V Termah Banovci že vlada velikonočno razpoloženje, lončarjenje gre Glasovim izletnikom dobro od rok, navdušil je tudi bograč. Domači piškoti, bučno olje in rezanci so zanimali predvsem izletnice.
Na Gorenjskem je v sredo zgodaj zjutraj kazalo, da bo dan prej kot ne čemeren. Potem ko smo bili mimo Trojan, kjer smo imeli udeleženci Glasovega izleta prvi postanek, se je pri Celju zjasnilo. Tako je predvideval že Janez Rozman, naš tokratni šofer.
Z nami je bila tudi Milena Čelik z Bleda, ki je že petinpetdeset let naročnica Gorenjskega glasa in se udeležuje Glasovih izletov od samega začetka. Določenih se spominja do potankosti. Da je z Glasom videla praktično vso Slovenijo, pravi.
Glasovci smo se najprej ustavili v Zavodu Marianum Veržej, kjer nas vedno sprejeme nasmejani Marko. Ker je bila tokrat skupina izletnikov precej velika, smo se razdelili v dve skupini. Ena je odšla z Markom, spoznala zavod in Marijanišče, degustirala domačo kapljico; medtem ko je druga z Ivanovo pomočjo pod budnim očesom oblikovalke nakita in keramike Urške Ambrož v njihovem centru Duo, centru domače in umetnostne obrti, spoznavala glino in lončarjenje. Dvanajst izbranih oziroma tistih, ki so že v avtobusu izrazili željo, pa se je preizkusilo tudi v lončarskih spretnostih. Potem sta skupini zamenjali lokaciji, lončarka Urška pa je s svojim pristopom in duhovitostjo navdušila prav vse.
Kosilo nas je tokrat čakalo v Piceriji Mama Mia v bližini Term Banovci, kjer pa očitno domuje sam velikonočni zajec, saj vas na vsakem koraku pozdravljajo velikonočni motivi. Zajci – takšni in drugačni, posebna in barvita jajca različnih velikosti ... Celo recepcija in hotelski bar Term sta dobila velikonočno podobo.
Bograč je potešil lačne želodčke izletnikov, Društvo kmetic Križevci-Veržej pa njihovo radovednost. Različne vrste moke, sladke in okusne linške oči, meso iz tunke, ocvirki, zaseka, jušni rezanci, bučno olje … Marsikdo je kaj od naštetega kupil, jušnih rezancev je zmanjkalo v trenutku, so pa predvsem izletnice zvedavo opazovale tudi razstavljene doma narejene izdelke. Največ so spraševale o simpatičnih cveticah, ki so bile narejene iz najlonskih nogavic.
Za zaključek je sledilo še kopanje v Termah Banovci, kjer so najpogumnejši zaplavali tudi v zunanjih bazenih. Kogar pa plavanje ni veselilo, se je lahko udeležil degustacije vina, se odpravil na sprehod ali v baru naročil kavo ter v miru gledal Travel Channel na ogromnem televizijskem ekranu nad točilnim pultom.