Terviseks!!!

Imam novo igračo. Didak­tično. Kot nalašč za pusto nedeljo. In kako se ji reče? EESTI KÖÖK. Estonska kuhinja. Kakšen dober občutek, če se te prijateljica na službeni poti spomni 2048 km daleč od doma. Ob branju izvem, da je estonska kuhinja prizemljena, da so stalnica gobe, borovnice in brusnice ter jabolka, krompir, priljubljena je svinjina in seveda slaniki, sveži in vloženi. Kajpada so v estonskih loncih tudi okusi vseh tistih, ki so tej majhni deželi na vzhodnih obalah Baltika, malce večji od Slovenije, skozi stoletja nadeli svoj jarem Švedi, Danci, Nemci, Rusi … Nekaj generacij nazaj je bila večerja, ko so vsi sedli za mizo, v estonskih družinah posvečen ritual. Nihče ni smel niti pisniti med jedjo. Ob tej posvečenosti je hitro raslo tudi vraževerje: če je kdo po nesreči polil mizo, je pomenilo, da bo njegov zakonski drug pijanec; če je bila miza po obedu obrisana z golimi rokami, se v družini obeta prepir; če kdo obriše mizo z volneno krpo, bo pri hiši stiska in revščina. Zdaj so vraže le še zapisane, v Tallinu pa je veliko etničnih, gosposkih pa tudi tujih restavracij. Dobiš vse, le v žepu mora žvenketati. Žvenketalo je tudi za našo mizo, ko smo dvignili kozarce ob prvi estonski pokušini. Vzkliknila sem »terviseks«! Pogledi so spraševali, če sem jedla nore gobe, jaz pa sem milostno pojasnila: terviseks pomeni v estonščini »na zdravje« in s seksom nima nič opraviti. Jedli smo predjed za praznične dni in okusno vsakdanjico.

Hudičeva jajca – Täidetud munad

Za 6 oseb potrebujemo: 6 trdo kuhanih jajc, 3 žlice mehkega masla, 1 žlico narezanega drobnjaka, 1 žlico majoneze, sveže zmlet črn poper, sol, 1 rdečo papriko, 1 manjšo kumaro, 1 žlico kaviarja, po želji peteršilj, brusnice za okras.

Trdo kuhana jajca prerežemo po dolžini. Z žličko previdno zajamemo rumenjake in jih z vilicami zmečkamo v majhni skledi. Penasto umešamo maslo in majonezo (lahko tudi pol majoneze in pol trdega jogurta), dodamo zmečkane rumenjake, narezan drobnjak, sol, poper. Nadev damo v brizgalko za kremo in napolnimo beljakove ladjice. Vrh okrasimo z lističem peteršilja, brusnicami ali s kaviarjem. Kumaro in papriko oplaknemo, osušimo in narežemo na tenke obročke. Dekorativno jih razporedimo po pladnju, vmes pa posadimo polnjena jajca.

Zelje z zmletim mesom – Värske kapsas hakklihaga

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g mešanega mletega mesa, 1 žlico sončničnega olja, 2 sesekljani čebuli, 1 kg zelja, 2 skodelici in pol kropa, sol, sveže mlet črn poper.

Če kuhamo jed iz poleti obranega zelja, je čas kuhe krajši. Če so zeljnate glave obrane v pozni jeseni, bo kuha daljša in tudi vode bo treba nekaj več.

Zeljnim listom odstranimo trde dele in jih narežemo na tenke, dolge rezance. V težkem loncu segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in počakamo, da uvene. Pridamo meso in mešamo tako dolgo, da zgubi rdečo barvo. Zalijemo s kropom, stresemo v lonec zeljne rezance ter začinimo. Na lonec damo pokrovko in na srednjem ognju dušimo dobre pol ure, da je zelje kuhano. Po potrebi dodamo še malo vode, da se jed ne prismodi, in po potrebi še malo začinimo. Ponudimo s kuhanim krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Ko se dekleta prelevijo

Na Čarobnem dnevu na Bledu so pevski dami Alenki Gotar izpolnili tiho željo, da enkrat nastopi v pravi gorenjski narodni noši. In ko se ji je ponudila priložnost, je to tudi storila. Pravi...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 11. avgust 2012 / 07:00

Kronika tedna

Tožilstvo predlaga podaljšanje pripora Okrožno državno tožilstvo v Celju je potrdilo, da je predlagalo podaljšanje pripora zoper lastnika Info TV Vladimirja Voduška in...

Šport / sobota, 11. avgust 2012 / 07:00

Najhitrejša Zarnik in Kršinarjeva

Ribčev Laz - Športno društvo Avgust Gašperin Stara Fužina je bilo minulo soboto organizator Teka štirih srčnih mož okoli Bohinjskega jezera. Udeležilo se ga je več kot petsto tekačev in te...

Gospodarstvo / sobota, 11. avgust 2012 / 07:00

Domačega medu bo letos malo

Brdo pri Lukovici - »Letos nam medenje ni bilo naklonjeno. Po precejšnji zimski izgubi čebel smo pričakovali vsaj uspešno pašno sezono. Razočarani ugotavljamo, da je bila letina pi...

Zanimivosti / sobota, 11. avgust 2012 / 07:00

Kamnik je mesto ob vodi

Kamnik - Člani Skupine Štajn, ki združuje mlade arhitekte, urbaniste, oblikovalce in druge zainteresirane za urejanje prostora iz Kamnika in okolice, so se tudi letos, četrtič zapored, pri...

Kronika / sobota, 11. avgust 2012 / 07:00

Goršek odstopil z vrha policije

Generalni direktor policije Janko Goršek je v sredo ministru za notranje zadeve podal odstopno izjavo.