Čemaževe jedi
Narava se že prebuja in zeleni. Tudi čemaž je že pogledal iz zemlje, zato ga le naberite in izkoristite njegove zdravilne lastnosti.
Za pripravo juhe s čemaževimi štrukeljci za dve osebi potrebujete: 4 liste vlečenega testa, svež čemaž, 2 jajci, 6 dl vode, sol, dve žlici polnozrnate moke, 1 žlico masla.
Plast testa premažite s stepenim jajcem in posujte z nasekljanim svežim čemažem. Testo prepognite in zvijte v zavitek. Postopek ponovite še trikrat. Zvito testo narežite približno na dva centimetra debelo, da dobite majhne štrukeljčke. V posodi segrejte maslo in na njem na rahlo prepražite moko, posolite in med stalnim mešanjem zalivajte z vodo. Ko voda zavre, vanjo postavite štrukeljčke ter na zmerni temperaturi kuhajte 15 minut. V zadnji minuti kuhanja v juho vmešajte še stepeno jajce ter na rahlo pomešajte.
Nasvet: Testo lahko napolnite z različnimi nadevi, kot so skuta, drobnjak, pehtran …
Če imate na voljo večjo količino čemaža, vam priporočam, da pripravite čemažev pesto, ki ga lahko v zaprtih kozarcih hranite več mesecev.
Za pripravo čemaževega pesta potrebujete: 100 g čemaževih listov, 8 g himalajske ali navadne soli, 40 g zmletih mandljev, olivno olje.
Čemaž drobno nasekljajte, potem dajte vse sestavine v mešalec in dobro premešajte. Z mešanico napolnite kozarčke, jih zaprite in hranite na hladnem.
Nasvet: Pesto lahko uporabljate kot dodatek k namazom, omakam, solatam, pire krompirju …
Čemaž ali divji česen je izjemno zdrava rastlina in vitaminska bomba. Deluje razstrupljevalno, čisti kri in znižuje holesterol. Uporabimo ga lahko povsod, kjer bi sicer porabili česen.