Čemaževe jedi
Narava se že prebuja in zeleni. Tudi čemaž je že pogledal iz zemlje, zato ga le naberite in izkoristite njegove zdravilne lastnosti.
Za pripravo juhe s čemaževimi štrukeljci za dve osebi potrebujete: 4 liste vlečenega testa, svež čemaž, 2 jajci, 6 dl vode, sol, dve žlici polnozrnate moke, 1 žlico masla.
Plast testa premažite s stepenim jajcem in posujte z nasekljanim svežim čemažem. Testo prepognite in zvijte v zavitek. Postopek ponovite še trikrat. Zvito testo narežite približno na dva centimetra debelo, da dobite majhne štrukeljčke. V posodi segrejte maslo in na njem na rahlo prepražite moko, posolite in med stalnim mešanjem zalivajte z vodo. Ko voda zavre, vanjo postavite štrukeljčke ter na zmerni temperaturi kuhajte 15 minut. V zadnji minuti kuhanja v juho vmešajte še stepeno jajce ter na rahlo pomešajte.
Nasvet: Testo lahko napolnite z različnimi nadevi, kot so skuta, drobnjak, pehtran …
Če imate na voljo večjo količino čemaža, vam priporočam, da pripravite čemažev pesto, ki ga lahko v zaprtih kozarcih hranite več mesecev.
Za pripravo čemaževega pesta potrebujete: 100 g čemaževih listov, 8 g himalajske ali navadne soli, 40 g zmletih mandljev, olivno olje.
Čemaž drobno nasekljajte, potem dajte vse sestavine v mešalec in dobro premešajte. Z mešanico napolnite kozarčke, jih zaprite in hranite na hladnem.
Nasvet: Pesto lahko uporabljate kot dodatek k namazom, omakam, solatam, pire krompirju …
Čemaž ali divji česen je izjemno zdrava rastlina in vitaminska bomba. Deluje razstrupljevalno, čisti kri in znižuje holesterol. Uporabimo ga lahko povsod, kjer bi sicer porabili česen.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

