Njoki s paradižnikovo omako in piščancem

Ni potrebno, da imate veliko dragih sestavin za pripravo okusnega obroka. Njoki s paradižnikovo omako in piščancem vsebujejo razmeroma poceni in zdrave sestavine.

Sestavine so navedene približno za dve osebi.

Za pripravo njokov (krompirjevih svaljkov) potrebujete: 50 dag krompirja, sol, 1 žlico jogurta, 1 jajce, 20 dag moke, 5 dag pšeničnega zdroba.

Krompir olupite in skuhajte v slani vodi. Kuhanega odcedite in še vročega pretlačite. Dodajte jajce, moko, zdrob, jogurt, malo soli ter vse sestavine pregnetite, tako da dobite testo. Iz testa oblikujte debel svaljek, ki ga razrežete na manjše koščke, te pa oblikujte v svaljke. Skuhajte jih v slanem kropu, kjer naj vrejo približno deset minut.

Nasvet: Pomembno je, da hitro zgnetete testo in oblikujete svaljke, v nasprotnem primeru testo zvodeni. Njoki so vsestranska jed, lahko jih uživate v kombinaciji z različnimi omakami, ali jih zabelite z drobtinami in posujete s sladkorjem.

Za pripravo omake potrebujete: 30 dag piščančjega fileja, 40 dag paradižnika, 1 žlico moke, 2 žlici jogurta, sol, baziliko, 1 čebulo, 1 žlico olivnega olja.

Piščanca narežite na manjše kose, ga osolite. Na olju prepražite olupljeno in narezano čebulo, dodajte piščanca in ga pecite približno pet minut, da dobi zlato skorjico. Paradižnik narežite na manjše koščke ter ga vmešajte k piščancu. Vse skupaj osolite, dodajte žlico moke, baziliko in jogurt in vse dobro premešajte. Na zmerni temperaturi kuhajte še deset minut. Nazadnje v omako stresite še kuhane njoke, pokuhajte tri minute ter servirajte jed na krožnik.

Nasvet: Če nimate svežega paradižnika, uporabite vloženega. Za bolj bogat okus pripravljeno jed posujte z naribanim sirom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 7. avgust 2007 / 07:00

Trening v Julijcih

Ko je na Bledu v soboto zjutraj oziroma ponoči ura kazala pol štirih, se je skupina treh tekačev in tekačice odpravila na dolg tekaški trening, ki se je nato z okrepljeno in razširjeno ekipo nadalj...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:40

December, mesec za domače mojstre

V Rokodelskem centru domače in umetnostne obrti v Škofji Loki bo decembra svoje izdelke razstavljalo dvajset domačih rokodelcev. Ob prodajni razstavi tudi srečelov.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:31

Skupaj zapeli Jenkovo »Lipo«

V torek, natanko sto let od smrti Davorina Jenka, so učenci in učitelji osnovne šole iz Cerkelj, ki nosi skladateljevo ime, in podružnične šole iz Zaloga pripravili skupno prireditev znanemu rojaku v...

Kranjska Gora / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:26

Mednarodni priznanji za Kranjsko Goro

Kranjski Gori v Kitzbühlu priznanje za najboljše slovensko smučišče, tamkajšnjemu hotelu Ramada Resort pa za najboljši slovenski smučarski hotel.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 1. december 2014 / 15:25

Usad poškodoval prekrivne plasti

Zaradi obilnih oktobrskih padavin je prišlo do poškodb na enem od odlagališč ostankov iz rudnika urana Žirovski vrh, to je na odlagališču Jazbec. Na površini odlagališča Boršt ni bilo sprememb.

Kultura / ponedeljek, 1. december 2014 / 14:58

Tihomir in Andrej

V Groharjevi galeriji je na ogled razstava z naslovom Prijatelja dva … Tihomir Pinter/Andrej Jemec.