Njoki s paradižnikovo omako in piščancem
Ni potrebno, da imate veliko dragih sestavin za pripravo okusnega obroka. Njoki s paradižnikovo omako in piščancem vsebujejo razmeroma poceni in zdrave sestavine.
Sestavine so navedene približno za dve osebi.
Za pripravo njokov (krompirjevih svaljkov) potrebujete: 50 dag krompirja, sol, 1 žlico jogurta, 1 jajce, 20 dag moke, 5 dag pšeničnega zdroba.
Krompir olupite in skuhajte v slani vodi. Kuhanega odcedite in še vročega pretlačite. Dodajte jajce, moko, zdrob, jogurt, malo soli ter vse sestavine pregnetite, tako da dobite testo. Iz testa oblikujte debel svaljek, ki ga razrežete na manjše koščke, te pa oblikujte v svaljke. Skuhajte jih v slanem kropu, kjer naj vrejo približno deset minut.
Nasvet: Pomembno je, da hitro zgnetete testo in oblikujete svaljke, v nasprotnem primeru testo zvodeni. Njoki so vsestranska jed, lahko jih uživate v kombinaciji z različnimi omakami, ali jih zabelite z drobtinami in posujete s sladkorjem.
Za pripravo omake potrebujete: 30 dag piščančjega fileja, 40 dag paradižnika, 1 žlico moke, 2 žlici jogurta, sol, baziliko, 1 čebulo, 1 žlico olivnega olja.
Piščanca narežite na manjše kose, ga osolite. Na olju prepražite olupljeno in narezano čebulo, dodajte piščanca in ga pecite približno pet minut, da dobi zlato skorjico. Paradižnik narežite na manjše koščke ter ga vmešajte k piščancu. Vse skupaj osolite, dodajte žlico moke, baziliko in jogurt in vse dobro premešajte. Na zmerni temperaturi kuhajte še deset minut. Nazadnje v omako stresite še kuhane njoke, pokuhajte tri minute ter servirajte jed na krožnik.
Nasvet: Če nimate svežega paradižnika, uporabite vloženega. Za bolj bogat okus pripravljeno jed posujte z naribanim sirom.