Kdo se boji česna?
Vprašanje, na katerega odgovor poznajo že otroci. Vampirji, kakopak. No, na našo srečo se ga bojijo tudi »mikro« vampirji, ki nam »cuzajo« zdravje – virusi, bakterije, glivice …
Če nas v tem času dajejo prehlad in viroze, le brž s česnom na plan in bacili jo bodo brž popihali. Žal pa pred česnom zaradi ostrega vonja trepetajo tudi mnogi ljudje. Če odmislimo slednjega, je vse drugo čisto zdravje, veselje, užitek in modrost. Da, česen je tudi zaveznik modrecev in velikih umov.
Periodni sistem v malem
Česen (Allium sativum) je veličasten. Organizmu daje celo paleto mikroelementov, vitaminov in kovin, poleg tega pa spodbuja organizem, da aktivno stopi v boj še s svojimi elementi. V stroku tega naravnega antibiotika je najmanj 400 snovi, med njimi ogromno antioksidantov, ki varujejo celice pred poškodbami, telo pa pred staranjem. Vsi redki elementi, ki jih primanjkuje drugim rastlinam, so zbrani v česnu. Česen med drugim vsebuje eterično, hlapljivo olje z alinom, sestavino, ki se z rezanjem ali mečkanjem razgradi v alicin. Slednji lahko uniči cel niz bakterij, ki prinašajo bolezni, in povečuje odpornost organizma. Poleg alicina česen vsebuje še druge pomembne spojine, denimo adenozin in ajoen. Med sestavine česna štejemo tudi vitamine A, B1, B2 in C, številne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, germanij, selen in drugi.
Česen proti infekcijam
Učinkovit, kot je, je česen gotovo kos tudi infekcijam, kot so prehlad, gripa in angina. Odlična preventiva pred njimi je vsakdanja kulinarika na osnovi česna. Ko zbolimo, pa si pripravimo česnov čaj, tinkturo, sirup, inhalacijo, kopel in še bi se kaj našlo.
Čaj
Pri prehladih, infekcijah in vnetnih procesih se zaradi obilice mineralnih snovi močno priporoča česnov čaj. Recepti zanj se rahlo razlikujejo, poglejmo tistega, ki ga priporočajo v knjižici Naravno zdravljenje s česnom: »Za pripravo čaja v emajlirano posodo nalijte dva kozarca vode in jo pristavite na ogenj. Ko voda zavre, dodajte žličko sesekljanega česna in pustite vreti nekaj minut. Lonec nato odstavite z ognja in čaj pustite nekaj časa stati. Nato to odlično zdravilo le še precedite. To sredstvo je zelo močno, zato čaj pijte le dva do trikrat na dan v razmiku štiri do pet ur. Čaja ne pripravljajte v večjih količinah. Uživajte le svežega!«
Tinktura
Za česnovo tinkturo, ki deluje proti nalezljivim boleznim, saj razkužuje in čisti kri, potrebujemo četrt kilograma česnovih čebulic, ki jih olupimo in na drobno razrežemo. Denemo jih v liter dobrega domačega žganja in pustimo stati 14 dni na toplem pri 30 °C. Poleti pustimo na soncu, pozimi pa na peči ali pri štedilniku. Posoda, v kateri namakamo, mora biti dobro zaprta in jo moramo večkrat na dan pretresti. Po štirinajstih dneh tinkturo precedimo in jo shranimo.
Sirup
Štiri stroke česna stremo in damo v deciliter vode ter pustimo stati deset ur. Vodo nato precedimo v večji stekleni kozarec, dodamo veliko žlico jabolčnega kisa in pol litra domačega medu. Vse skupaj dobro premešamo. Česnov med je uporaben pol leta, če se vam zdi količina prevelika, vzemite polovično mero sestavin. Zaužijte ga trikrat dnevno po eno čajno žličko. Otroci samega verjetno ne bodo hoteli, zato jim sirup zmešamo v čaj ali sok.
Česen z mlekom in dodatki
Proti kašlju hitro zaleže pripravek, ki ga pripravimo tako: glavico česna na drobno sesekljamo, denemo v mleko in skuhamo do mehkega. Česen pretlačimo v mleku, dodamo metin sok in dve žlici lipovega medu. Jemljemo po eno žlico pripravka vsako uro.