"Godlo sem rad jedel že kot otrok," pravi Tržičan Cveto Bečan. S tradicionalno šenčursko jedjo mu je postregla Malka Rebernik.

Godla najbolj tekne starejšim

Turistično društvo Šenčur je že osemnajsto zimo zapored postreglo z godlo. Več kot sto litrov jedi je hitro pošlo, teknila pa je predvsem starejšim.

Šenčur – Minulo soboto je velik napis Godla sredi Šenčurja znova vabil v prostore tukajšnjega turističnega društva, v katerih je že ob desetih dopoldne lepo dišalo po jedi, ki so jo gospodinje nekdaj kuhale predvsem ob kolinah, danes pa jo je že težko kje dobiti. Prav to je tudi glavni razlog, da Turistično društvo Šenčur ohranja tradicijo kuhanja godle, pa čeprav je zaradi nove zakonodaje ne prodajajo več, temveč samo še delijo. Ker je bila tudi tokrat dobra, se je vseeno zbralo nekaj denarja iz prostovoljnih prispevkov.

»Letos smo godlo skuhali že osemnajsto leto zapored. Skuhali smo je več kot sto litrov in vso bomo verjetno do konca dne tudi razdelili. Najraje jo imajo starejši, mnogi jo nesejo tudi domov za kosilo, medtem ko mladim ne diši preveč,« je po prvi uri »obratovanja« pojasnila predsednica Turističnega društva Šenčur Marinka Mohar. Obiskovalcem so kot vedno poleg godle postregli tudi z obvezno prilogo – kuhan krompir v oblicah.

Šenčurska godla se razlikuje od godle, ki jo kuhajo drugod po Sloveniji, je pojasnila Zalka Jovanovič, ki godlo za turistično društvo že vrsto let kuha skupaj s šolsko kuharico Dragico Kucler. Več kot sto litrov godle sta v šolski kuhinji kuhali štiri ure, malenkost manj pa sta potrebovali za pripravo. »Šenčurska godla se kuha samo iz krvi, drugod pa tudi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. Meni je ljubša naša, šenčurska,« nam je zaupala Zalka, ki kuhanja godle dvakrat letno uči tudi druge šenčurske gospodinje.

Šenčursko godlo obožuje tudi Cveto Bečan iz Tržiča, ki se v Šenčur pripelje vsakič, ko jo skuhajo. »Vsako zimo nestrpno čakam, kdaj bom v Gorenjskem glasu zasledil vabilo na šenčursko godlo. Godlo sem rad jedel že kot otrok, še nekaj let nazaj smo jo ob kolinah kuhali tudi doma, zadnja leta pa ne več in z ženo zato ne zamudiva nobene priložnosti, da jo lahko spet jeva. Danes sem sicer prišel sam, a bom godlo nesel tudi ženi domov,« je pojasnil in napovedal, da bo na jed iz krvi, ješprenja in kaše prišel tudi 16. februarja, ko jo bo turistično društvo še enkrat skuhalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 7. junij 2016 / 11:20

Treznim se ni treba bati

Do nedelje povečan nadzor nad alkoholom in prepovedanimi drogami med vozniki in v lokalih

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 11. julij 2013 / 15:03

Ne verjamejo, da je zrak čist

Škofjeloški svetniki so prisluhnili poročilu o opravljenih meritvah kakovosti zraka na dveh lokacijah v Škofji Loki v zadnjem letu.

Zanimivosti / četrtek, 11. julij 2013 / 15:01

Na obisku pri pastirjih

Pastirsko naselje na Veliki planini je največje in najstarejše planšarsko naselje v Evropi, kjer pastirji še danes delajo kot nekoč. Kako živijo, si je že nekaj let mogoče ogledati v Preskarjevi muzej...

Kultura / četrtek, 11. julij 2013 / 14:14

Umetnost vzhoda

V rezidencah Layerjeve hiše v Kranju so minuli teden gostovali umetniki iz Japonske in Švedske.

Razvedrilo / četrtek, 11. julij 2013 / 14:13

Preddvorske melodije

Najprej je bila ena pesem, potem pa se je porodila misel, da bi pravzaprav lahko nastala zgoščenka. Tako smo dobili Preddvor, moj dom z dvanajstimi skladbami, ki pripovedujejo zgodbo o kraju, iz kater...

Šport / četrtek, 11. julij 2013 / 14:08

Še verjamejo v uspeh

V prvem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo je ekipa Domžal na domači zelenici izgubila proti romunski Astri z 0 : 1, vendar se pred četrtkovim gostovanjem v Bukarešti ne predajajo.