"Godlo sem rad jedel že kot otrok," pravi Tržičan Cveto Bečan. S tradicionalno šenčursko jedjo mu je postregla Malka Rebernik.

Godla najbolj tekne starejšim

Turistično društvo Šenčur je že osemnajsto zimo zapored postreglo z godlo. Več kot sto litrov jedi je hitro pošlo, teknila pa je predvsem starejšim.

Šenčur – Minulo soboto je velik napis Godla sredi Šenčurja znova vabil v prostore tukajšnjega turističnega društva, v katerih je že ob desetih dopoldne lepo dišalo po jedi, ki so jo gospodinje nekdaj kuhale predvsem ob kolinah, danes pa jo je že težko kje dobiti. Prav to je tudi glavni razlog, da Turistično društvo Šenčur ohranja tradicijo kuhanja godle, pa čeprav je zaradi nove zakonodaje ne prodajajo več, temveč samo še delijo. Ker je bila tudi tokrat dobra, se je vseeno zbralo nekaj denarja iz prostovoljnih prispevkov.

»Letos smo godlo skuhali že osemnajsto leto zapored. Skuhali smo je več kot sto litrov in vso bomo verjetno do konca dne tudi razdelili. Najraje jo imajo starejši, mnogi jo nesejo tudi domov za kosilo, medtem ko mladim ne diši preveč,« je po prvi uri »obratovanja« pojasnila predsednica Turističnega društva Šenčur Marinka Mohar. Obiskovalcem so kot vedno poleg godle postregli tudi z obvezno prilogo – kuhan krompir v oblicah.

Šenčurska godla se razlikuje od godle, ki jo kuhajo drugod po Sloveniji, je pojasnila Zalka Jovanovič, ki godlo za turistično društvo že vrsto let kuha skupaj s šolsko kuharico Dragico Kucler. Več kot sto litrov godle sta v šolski kuhinji kuhali štiri ure, malenkost manj pa sta potrebovali za pripravo. »Šenčurska godla se kuha samo iz krvi, drugod pa tudi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. Meni je ljubša naša, šenčurska,« nam je zaupala Zalka, ki kuhanja godle dvakrat letno uči tudi druge šenčurske gospodinje.

Šenčursko godlo obožuje tudi Cveto Bečan iz Tržiča, ki se v Šenčur pripelje vsakič, ko jo skuhajo. »Vsako zimo nestrpno čakam, kdaj bom v Gorenjskem glasu zasledil vabilo na šenčursko godlo. Godlo sem rad jedel že kot otrok, še nekaj let nazaj smo jo ob kolinah kuhali tudi doma, zadnja leta pa ne več in z ženo zato ne zamudiva nobene priložnosti, da jo lahko spet jeva. Danes sem sicer prišel sam, a bom godlo nesel tudi ženi domov,« je pojasnil in napovedal, da bo na jed iz krvi, ješprenja in kaše prišel tudi 16. februarja, ko jo bo turistično društvo še enkrat skuhalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Edicije / petek, 18. maj 2012 / 07:00

Stiki

Stiki, 18. maj 2012, št. 1

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Domača tekma je nekaj posebnega

Tako pravi dolgoletni reprezentant Mitja Valenčič, ki je bil s 17. mestom v slalomu in 26. mestom v veleslalomu naš najboljši na 46. Pokalu Vitranc.

Železniki / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Letos največ za ceste

V četrtek so svetniki v Železnikih sprejeli proračun.

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Obiski po krajevnih skupnostih

Gorenja vas - Milan Čadež, župan občine Gorenja vas–Poljane, je pred slabim mesecem začel obiskovati krajevne skupnosti. »Že v volilni kampanji sem poudaril, da želim de...

Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Unitech v prostorih rudnika

Todraž - V teh dneh bodo v nekdanjih prostorih Rudnika Žirovski Vrh začeli urejati prostore za škofjeloški TCG Unitech. »Prek našega podjetja Bioenergetika bomo sedaj za...

Kultura / ponedeljek, 5. marec 2007 / 06:00

Razpis za kulturo

Šenčur - Občina Šenčur je že objavila letošnji javni razpis za sofinanciranje kulturnih dejavnosti, na katerega se morajo kulturna društva prijaviti do 16. marca. Za sof...