"Godlo sem rad jedel že kot otrok," pravi Tržičan Cveto Bečan. S tradicionalno šenčursko jedjo mu je postregla Malka Rebernik.

Godla najbolj tekne starejšim

Turistično društvo Šenčur je že osemnajsto zimo zapored postreglo z godlo. Več kot sto litrov jedi je hitro pošlo, teknila pa je predvsem starejšim.

Šenčur – Minulo soboto je velik napis Godla sredi Šenčurja znova vabil v prostore tukajšnjega turističnega društva, v katerih je že ob desetih dopoldne lepo dišalo po jedi, ki so jo gospodinje nekdaj kuhale predvsem ob kolinah, danes pa jo je že težko kje dobiti. Prav to je tudi glavni razlog, da Turistično društvo Šenčur ohranja tradicijo kuhanja godle, pa čeprav je zaradi nove zakonodaje ne prodajajo več, temveč samo še delijo. Ker je bila tudi tokrat dobra, se je vseeno zbralo nekaj denarja iz prostovoljnih prispevkov.

»Letos smo godlo skuhali že osemnajsto leto zapored. Skuhali smo je več kot sto litrov in vso bomo verjetno do konca dne tudi razdelili. Najraje jo imajo starejši, mnogi jo nesejo tudi domov za kosilo, medtem ko mladim ne diši preveč,« je po prvi uri »obratovanja« pojasnila predsednica Turističnega društva Šenčur Marinka Mohar. Obiskovalcem so kot vedno poleg godle postregli tudi z obvezno prilogo – kuhan krompir v oblicah.

Šenčurska godla se razlikuje od godle, ki jo kuhajo drugod po Sloveniji, je pojasnila Zalka Jovanovič, ki godlo za turistično društvo že vrsto let kuha skupaj s šolsko kuharico Dragico Kucler. Več kot sto litrov godle sta v šolski kuhinji kuhali štiri ure, malenkost manj pa sta potrebovali za pripravo. »Šenčurska godla se kuha samo iz krvi, drugod pa tudi iz obarnika, to je juhe, v kateri obarijo krvavice. Meni je ljubša naša, šenčurska,« nam je zaupala Zalka, ki kuhanja godle dvakrat letno uči tudi druge šenčurske gospodinje.

Šenčursko godlo obožuje tudi Cveto Bečan iz Tržiča, ki se v Šenčur pripelje vsakič, ko jo skuhajo. »Vsako zimo nestrpno čakam, kdaj bom v Gorenjskem glasu zasledil vabilo na šenčursko godlo. Godlo sem rad jedel že kot otrok, še nekaj let nazaj smo jo ob kolinah kuhali tudi doma, zadnja leta pa ne več in z ženo zato ne zamudiva nobene priložnosti, da jo lahko spet jeva. Danes sem sicer prišel sam, a bom godlo nesel tudi ženi domov,« je pojasnil in napovedal, da bo na jed iz krvi, ješprenja in kaše prišel tudi 16. februarja, ko jo bo turistično društvo še enkrat skuhalo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 25. oktober 2013 / 12:07

V Naklem so začeli graditi nov vrtec

V Naklem bodo do septembra prihodnje leto rešili težave s prostorsko stisko v že dotrajanem vrtcu, saj naj bi se otroci takrat preselili v novozgrajeni vrtec Mlinček. Vrednost naložbe je 3,5 milijona...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Družabno srečanje in predavanje

Meja - Društvo Sorško polje v ustanavljanju in krajevne skupnosti z območja Sorškega polja bodo v okviru projekta Sorško polje - približajmo se naravi pripravili v nedeljo,...

GG Plus / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Tržnica kmetijskih pridelkov in izdelkov

Žiri - Občina Žiri in Razvojna agencija Sora bosta v soboto, 19. maja, dopoldne pripravili pred zadružnim domom v Žireh tržnico kmetijskih pridelkov in izdelkov. Ponudniki izdelk...

GG Plus / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Teden gozdov: povezovanje v gozdu in lesu

Ljubljana - Od 21. do 27. maja bo v Sloveniji spet Teden gozdov, ki bo letos potekal pod sloganom Povezovanje v gozdu in lesu. Več prireditev bo tudi na Gorenjskem, osrednja z na...

Nasveti / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Zbralo se je tri tisoč ljudi (3)

Da bi pokazali svojo moč, so režimski poslanci, ki so bili jugoslovansko usmerjeni in so podpirali takratnega kralja Aleksandra, v naslednjih tednih po vaseh v okolici Kranja priredili...

Šport / sreda, 16. maj 2012 / 07:00

Sv. Primož osvajali 24 ur

Kamnik - Oskrbnik okrepčevalnice na Sv. Primožu nad Kamnikom Peter Uršič iz znane gostilne Pri planinskem orlu v Stahovici je v petek, 11. maja, organiziral že 6. vzdržljivostno preizkušnj...