V začaranem krogu odvisnosti: Mi, otroci s postaje fix / Foto: Matic Zorman

Pot v fiks

Rekvijem za sanje: gledališka zasedba Mladinskega odra Kranj nadaljuje z odličnimi predstavami.

Lani ustanovljeno gledališko društvo Mladinski oder Kranj, ki deluje pod okriljem Prešernovega gledališča, je že v lanski sezoni s tremi kakovostnimi predstavami pogumno in brezkompromisno zaoralo ledino gledališke scene in kmalu preseglo njen regionalni okvir. Predstave Nora Nora, Pet Pepelk in Dogodek v mestu Gogi so odlikovale pogumna režija, inovativna dramaturgija ter briljantni igralski ansambel, tako da so bile nagrade na Linhartovem festivalu ter na Festivalu gledaliških skupin Gardelin povsem zaslužene.

Tudi premiera prve izmed letošnjih predstav z naslovom Mi, otroci generacije fix je z vsemi naštetimi karakteristikami osupnila občinstvo, kar pa je tudi njen namen. Kot namreč pomenljivo ponazarja že sam na­slov, sicer parafraza knjižne in filmske kultne nemške uspešnice s konca sedemdesetih Mi, otroci s postaje Zoo, se predstava loteva delikatne tematike odraščanja v svetu drog, problematike odvisnosti in njenih krutih posledic, ki ne prizanašajo nikomur.

»Drama je sestavljena iz desetih zgodb mladih, ki se vsak na svoj način spopadajo z odvisnostjo, povezuje pa jih prijatelj, ki ga je brutalna situacija odvisnosti pahnila v tragedijo,« o predstavi pravi režiser Ajdin Huzejrović, ki je tudi napisal scenarij, v dramski tekst predelane resnične zgodbe kranjskih odvisnikov. Predstava hladnokrvno evocira linijo knjižnih, pa tudi filmskih del, ki govorijo o začaranem krogu odvisnosti, nemara najbolj tipičnem in nepovratnem prav v Postaji Zoo ter v Selbyjevem Rekvijemu za sanje, obenem pa klinično, s kot britev ostrimi dialogi in emocionalnimi bravurami igralske ekipe v spomin prikličejo pretresljivo in trpko življenjsko zgodbo domačina Marka Ješeta, na neposreden način popisano v knjigi Kodrlajsasti piton (2005). Svet drog je pač svet, v katerem ni zmagovalcev, le svet teme do naslednjega fiksa, ki je lahko zadnji.

Predstavo si v Stolpu Škrlovec lahko ogledate še v četrtek in v soboto, 23. in 25. januarja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / torek, 30. november 2021 / 09:42

Leto velikih naložb

Občina Gorenja vas - Poljane 23. novembra praznuje občinski praznik in ob tej priložnosti so minuli petek na slovesnosti v Sokolskem domu podelili letošnja občinska priznanja.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 20. marec 2015 / 07:00

Točke radosti in obupa

Tisti, ki smo najstniška leta uživali v prejšnjem tisočletju, se še dobro spomnimo junakov vitranške strmine. Niso bili to vedno slovenski smučarji, so pa Bojan Križaj, Boris Strel, Rok Pe...

GG Plus / petek, 20. marec 2015 / 07:00

Več komunizma!

»Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji. V tržni ekonomiji pač poskušamo razviti največjo mogočo kakovost in jo ponuditi trgu. Nismo več v komunizmu.« S temi besedami se je fina...

Šport / petek, 20. marec 2015 / 15:51

V finalu jeseniški hokejisti

Po petkovi zmagi doma in torkovi v Kranju so si nastop v velikem hokejskem finalu priigrali hokejisti moštva Sij Acroni Jesenice, ki jih jutri čaka tudi polfinale lige INL.

Žirovnica / petek, 20. marec 2015 / 13:44

Skavti zbirajo star papir

Brezniški skavti že sedem let vsako pomlad in jesen zbirajo papir in doslej so ga zbrali že triindevetdeset ton. Kot pravijo, po papir pridejo tudi na dom.

Kultura / petek, 20. marec 2015 / 11:00

Sto svečk za Ježka

Žiri – V petek, 20. marca, ob 19.30 bo v Dvorani DPD Svoboda v Žireh na ogled četrta predstava v okviru gledališkega abonmaja. Gostoval bo Cafe Teater s predstavo Sto svečk za Ježka. V predstavi, k...