Za začetek naj bo matični mleček
Matični mleček morebiti res ni vsemogočno zdravilo, kljub temu pa ta kraljevski koncentrat biološko aktivnih snovi močno koristi organizmu in ga spravi v normalen tek.
Več kot očitno krepi življenjsko moč, spodbuja odpornost imunskega sistema, zavira procese staranja, izboljšuje umske zmogljivosti in koncentracijo, pospešuje razvoj … Mleček je kakopak nadvse koristen malčkom in starostnikom, da le niso alergični nanj.
Mleček poskrbi za superiornost matice
Matični mleček je posebna snov, ki jo iz krmilnih žlez, ki leže ob čebelji glavi tik ob možganih, izločajo čebele dojilje. Ta gosta tekočina mlečno bele do bledo rumene barve ima značilen vonj in nekoliko pekoč kislo-sladek okus. Z njim mlade čebele dojilje, stare 5 do 12 dni, krmijo ličinke čebel delavk, trotov in matic. Po tretjem dnevu pa sprejema to hrano samo še ličinka, iz katere se bo razvila matica, medtem ko druge dobivajo pelod in med. Matica v vsem svojem življenju, ki je več desetkrat daljše od življenjske dobe drugih čebel, ne zaužije ničesar drugega kot matični mleček. Mleček je tako brez dvoma kraljeva hrana, ki spremeni povsem običajno čebelo v večjo žival z »nadherojskimi« sposobnostmi in sposobnostmi razmnoževanja.
Kraljevski žele
Prvi, ki je matični mleček omenil im mu dal današnje mednarodno ime – gelée royale oz. kraljevski žele – je bil Francois Huber že leta 1778, vendar se zanj domala ni nihče zmenil, mlečkove nenavadne lastnosti pa so bile poznane le redkim izbrancem. Leta 1952 pa je francoski raziskovalec matičnega mlečka Belvefer objavil članek Čebela odkriva skrivnost mladosti, v katerem je dokazal, da ta snov ne vpliva nenavadno le na razvoj matične ličinke v navadnih, matičnih in trotovskih celicah, marveč da vzpodbudno vpliva tudi na razvoj in funkcije številnih celic v človeškem telesu. Mleček je čez noč postal čudodelen žele.
Neznano-znane sestavine
Čeravno so natančne sestavine matičnega mlečka še vedno uganka, velja za izjemno hranljivo in zdravo živilo. Vsebuje vodo, 17 različnih aminokislin, od 12 do 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 12 odstotkov beljakovin in od pet do šest odstotkov maščob. Bogato je založen tudi z vitamini, saj vsebuje pantotensko kislino (vitamin B5), biotin, inositol, vitamine C, B1, B2, B3, B6 in B9 oz. folno kislino. Mleček vsebuje zlasti veliko pantotenske kisline, za katero menijo, da pripomore k dolgemu življenju. Najdemo jo povsod, kjer so mlade celice oz. organizmi, ki rastejo, tudi v kolostrumu in ženskem mleku.
Mleček za malčke in »starčke«
Posebno dobre rezultate naj bi z matičnim mlečkom dosegli pri otrocih in starejših ljudeh. Pospešuje razvoj, pomaga pri zaostanku v rasti, spodbuja splošno dobro počutje, nadomešča izgubljeno energijo, prispeva k obnavljanju organizma, osvežuje spomin in uravnava presnovo. Matični mleček izboljšuje delo centralnega živčnega sistema, ugodno deluje na podhranjene in slabokrvne otroke ter starejše prebolevnike vseh vrst. Povzroča tudi zvišanje telesne teže, izboljša apetit, odstranjuje občutek utrujenosti in vrača spanec. Matični mleček vse bolj slovi tudi po tem, da naj bi pomagal do večje plodnosti in odpravljal težave z zanositvijo in impotenco. Pospešuje odstranjevanje strupov iz telesa in krepi imunski sistem. Belvefer, že zgoraj omenjeni navdušenec nad matičnim mlečkom, je prišel do zaključka: »Človek, če bi ga bilo podobno kot matico mogoče hraniti le z mlečkom, bi nedvomno dočakal 300 let, zdrav in močan.«